Thursday, October 9, 2008

Bank Holiday ofte de gevolgen van 'Ze hebben het niet!'

Ik ben er meer en meer zeker van dat er een Bank Holiday zal plaatsvinden. Een 'bank holiday', niet zomaar in de zin van een verlofdag voor de banken.
Met 'Bank Holiday' bedoel ik hier een periode waarbij de banken worden gesloten en de mensen geen transacties meer kunnen doen met hun tegoeden. Mensen kunnen hun geld niet meer afhalen van de bank. Bankkaarten en kredietkaarten worden voor de duur van de 'holiday' geblokkeerd. Deze maatregel geld voor alle klanten van de bank, bedrijven en particulieren. De banken zullen ook fysiek gesloten worden waarbij het onmogelijk wordt om geld aan het loket af te halen. Geldautomaten zullen ook buiten gebruik worden geplaatst.
Ik kan iedereen aanraden om wat cash aan te houden buiten de bank. Genoeg cash om voor een tweetal maanden je kosten om te leven te kunnen betalen. Dit is voor het geval een bank holiday plaatsvindt. Het is onmogelijk te bepalen hoelang dit zou kunnen duren. Het kan slecht een paar dagen duren, maar evengoed een paar weken of zelfs maanden.
Er zal een bank holiday door de overheden uitgeroepen worden omdat geen enkele van de huidige maatregelen de bankencrisis heeft kunnen doen stoppen. Overheden en bankiers doen er alles aan om de mensen te overtuigen geen geld van hun rekening te halen. Ze doen er alles aan om om de mensen te overtuigen dat hun geld veilig is. Wereldwijd, en ook in België, verhogen overheden hun garanties op het geld dat burgers bij de banken hebben gedeponeerd. Het probleem is echter dat de overheden deze garanties nooit kunnen hard maken tenzij elke boom in het bos wordt omgehakt, van al deze bomen papier wordt gemaakt en vervolgens daarop '500 euro' of '100 dollar' wordt gedrukt. Het is namelijk zo: zolang slechts een zeer klein deel van de spaarders hun geld afhaalt, dan kan de bank deze vraag beantwoorden. Overheden en bankiers hebben er alle belang bij om spaarders gerust te stellen en te zeggen dat er geen problemen zijn zodat de vraag naar geld niet groter wordt.
Het probleem van de banken is dat ze het geld niet hebben. Dit heet het fractioneel reservesysteem. Zoals de term het zegt, banken houden slechts een fractie van de tegoeden in reserves aan. In het beste geval houden banken 10% in reserves aan, de resterende 90% wordt uitgeleend. Dankzij die 90% die ze niet aanhouden maar uitlenen, kunnen zij winst maken. Zij kunnen dit geld uitlenen, bijvoorbeeld aan mensen die een lening voor hun huis willen, of de banken kunnen dit geld beleggen in de financiële markten. In een crisis zoals deze mag je er vanop aan dat een groot deel van die 90% verloren is. Verloren en voorgoed!
Dus als jij 100 bij de bank hebt liggen, dan houden zij daar eigenlijk maar een 10 euro van aan. De rest lenen zij uit om zelf geld op te verdienen. Het financiële systeem werkt zelfs zo dat die 90 euro die bank uitleende op zijn beurt weer voor een groot deel wordt uitgeleend aan een derde partij.
Bijvoorbeeld. Ik heb 100 bij de bank op mijn rekening. De bank houdt hiervan 10 euro aan en leent 90 euro uit aan burger X die een lening voor zijn huis wil. Die 90 euro is nu bij burger X die hiermee zijn huis betaalt aan de aannemer en architect en et cetera. De aannemer en de architect gaan dit geld op hun eigen rekening bij een bank plaatsen. Van die 90 euro wordt opnieuw slechts 10 procent door de bank in de reserves aangehouden, 9 euro dus. De rest, 81 euro, wordt opnieuw uitgeleend aan burger Y. en zo gaat dit spelletje door.
Het probleem is dus wanneer zowel ik als de architect en de aannemer én burger Y, en nog vele anderen allemaal naar onze bank gaan om ons geld op hetzelfde moment af te halen. De bank heeft die reserves niet en kan niet iedereen op hetzelfde moment uitbetalen. Dit is een vorm van een bankrun.
Er zijn op dit moment bank runs aan het gebeuren die banken serieus in de problemen brengen. Fortis was er één van. De overheden zeggen dat als iedereen kalm blijft, er niets zal gebeuren. Maar ik reken er niet op dat iedereen kalm zal blijven. Als er paniek uitbreekt, is het beter als eerste te panikeren en niet als laatste. Anders ben je gezien. Het is echter niet meer zo dat bank runs nog zijn zoals vroeger. Vroeger begon een bank run met lange rijen mensen voor de bank, wachtend om hun geld af te halen. Nu is het fenomeen van lange rijen wachtende mensen eerder het einde van een run op de bank. Een run op de bank gebeurt nu meestal digitaal, waarbij geld via de computer, via het internet, pc banking, wordt overgeschreven naar andere oorden. De laatste tijd merk ik op dat bank runs beginnen doordat grote bedrijven of instelling (institutionelen) het geld van de bank afhalen of grote particuliere beleggers. De gewone burger is meestal de laatste in het spel, de bedragen die hij afhaalt, betekenen voor de bank ook niet zoveel. Wanneer bedrijven en sterk vermogende burgers hun tegoeden afhalen, panikeer je best ook. Anders mag je in de rij gaan staan.
Je moet het zo zien. Je bent in een grote zaal naar een toneelvoorstelling aan het kijken. Iedereen zit al op zijn stoel, de zaal zit tsjokvol en de voorstelling zal binnenkort beginnen. De gordijnen van het podium zijn echter nog gesloten maar kunnen elk moment opengaan. Je zit op je stoel en je ruikt iets, alsof er iets in brand staat. Je denkt dat het vanachter het gordijn komt. Je wordt angstig en vreest brand. Andere mensen zeggen dat je je het inbeeldt. Je ziet geen nooduitgang slecht één uitgang. Je wil naar de uitgang. Sommigen gaan naar de uitgang, maar de organisatoren zeggen dat er niets aan de hand is. "Er is geen brand." Het gordijn gaat open en er is wel degelijk brand op het podium. Men zegt dat het onder controle is, dat men het zal doven. "Mensen, blijf maar in de zaal zitten, het komt wel goed! " De brandweer is al opgebeld. De brandweer komt binnen om hulp te verlenen. De meeste mensen zitten nog op hun stoel, denkend dat de brandweer het wel zal oplossen. Maar de brand slaat opeens snel over van het podium naar de rest van de zaal. Wanneer panikeer je het best?
Wel, de financiële sector staat in brand. Het Amerikaanse bankensyteem staat voor een implosie. Iedereen denkt dat dit onmogelijk is, dat men het wel onder controle zal krijgen. Maar de overheden hebben het niet onder controle, ook al beweren ze het tegendeel.
Men heeft al heel wat maatregelen afgekondigd om controle op de crisis te krijgen maar tot nu toe verergerde de crisis maar steeds en loopt men van het ene probleem naar het andere. Met een 'bank holiday' zal men de banken en de beurzen voor een tijd sluiten. Zo krijgt men tijd om de balansen, de cijfers van de banken goed te onderzoeken. (dit probeerde men tijdens het weekend al steeds te doen, maar een weekend is snel voorbij.) Zo kan geen geld meer van de banken worden gehaald wat deze nog meer in problemen zou kunnen brengen. De aandelen zullen niet meer kunnen worden verhandeld want de beurzen zullen gesloten zijn. Zo zullen beleidsmakers zich kunnen focussen op het 'opkuisen' van de banken. Sommige banken zullen gezond worden verklaard, andere niet.
Het is voorlopig niet te zeggen welke bank gezond is en wie niet. Héél veel banken zitten in de problemen. Niet alleen in de VS, ook in Europa. Dat mag nu duidelijk zijn. Ik ben er zeker van dat er nog een paar grote Europese banken failliet zullen gaan. De overheden zullen niet alles kunnen redden. Grote probleembanken zijn Royal Bank of Scotland, Commerzbank, Deutsche Bank, UBS. Denk niet dat ING of KBC zeer veilig zijn. Denk niet dat Argenta of andere kleine banken niet in de problemen kunnen komen. De financiële sector is getroffen door een virus dat zich zeer snel verspreid.
De bank holdiday zal afgekondigd worden vanaf een grote bank in de VS in de problemen komt. Het is mogelijk dat de bank holiday enkel in de VS zal plaatsvinden. Maar de kans is ook groot dat we een wereldwijde bank holiday zullen krijgen omdat er wereldwijd banken in de problemen zullen komen, omwille van een multiple, een meervoudige bank run.
Is het al eerder gebeurd dat zo'n bank holiday plaats vond? Ja!
Op 5 maart 1933, 1 dag nadat Franklin Roosevelt president van de VS werd, verklaarde hij een sluiting van alle banken in de VS gedurende 4 dagen.
Ik hou rekening met een bank holiday die de komende weken of maanden zal worden afgekondigd, ofwel door President Bush, ofwel door de nieuwe president van de VS. De kans is groot dat overheden wereldwijd deze maatregel zullen overnemen en we dus een wereldwijde bank holiday zullen hebben.
De kans dat dit zal gebeuren is niet 100%. Maar groter dan ooit. Om jezelf veel miserie te besparen gedurende die periode kan je best wat cash aanhouden buiten de bank.

Laat ons hopen dat het niet gebeurd, maar wees toch voorbereid!

1 comment:

Tuur Demeester said...

Daar had ik nog niet aan gedacht... Ik heb de tekst van bovenstaand artikel ter discussie gepost op ons forum. (laat graag weten indien u bezwaar zou hebben)

http://www.rothbard.be/forum/index.php?topic=578.0