Door deze lage rente wordt het zeer goedkoop om geld te lenen. De bedoeling van de centrale bank is om geld zo goedkoop te maken, dat mensen weer beginnen lenen en met dat geleend geld beginnen te consumeren. In de Verenigde Staten is geld ondertussen zo goed als gratis geworden aangezien de rente daar zich tussen de 0% en 0,25% bevindt. Ook al historisch.
De gevolgen van al dit goedkoop geld zullen catastrofaal blijken, aangezien de huidige acties de komende jaren zullen resulteren in de complete verwoesting en ontwaarding van papiergeld.
Op bovenstaande grafiek zie je de waarde van de Britse pond afkalven sinds het ontstaan van de Bank of England in 1694. Sindsdien daalde de waarde van de pond met ruwweg 95%. Weet goed dat dit niet hoeft te zeggen dat het opnieuw zeer lang zal duren vooraleer de munt opnieuw met 95% zal dalen. Er hoeft niet zoveel tijd over te gaan. De percentages zijn enigzins misleidend aangezien de pond sinds 1775 ook met meer dan 90% is gedaald en sinds 1900 ook nog eens met meer dan 90%. Die laatste percentjes maken niet veel uit, zou je zeggen. Het probleem is dat een munt oneindig veel keer 90% in waarde kan dalen zonder helemaal waardeloos, zeg maar 'nul', te worden.
Het is niet onbelangrijk om de situatie te schetsen waarin deze centrale bank werd opgericht. In de jaren voordien was Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning, aan het toppunt van zijn macht gekomen. Zijn arrogantie en oorlogslust kende geen grenzen. Een grote Europese coalitie, onder leiding van Engeland onder Willem III en met bondgenoten zoals het Heilig Roomse Rijk, Nederland, Spanje, Zweden en het hertogdom van Savoie, gingen een oorlog aan tegen Frankrijk die een coalitie vormde met Ierland. Een oorlog ontstond van 1688 tot 1697 en de veldslagen werden voornamelijk uitgevochten in Namen, Charleroi, Bergen en... Barcelona. De Walen hebben er goed van gehad dus...
De oorlog kostte Engeland ongelooflijk veel geld. De schulden van Engeland werden groter en groter naarmate de oorlog vorderde... In 1694 werd de Bank van Engeland opgericht, als privé bank die geld leende aan de Engelse politiek en militaire macht. De eerste lening bedroeg 1,2 miljoen pond maar de bank was onmiddelijk voor de helft op lucht gebaseerd. Slechts 750.000 pond werd in deposito's in de bank gehouden de rest van het geld werd gecreëerd via het systeem van fractionele reserves. De manipulatie door de eeuwen heen was begonnen.
Oorspronkelijks was de waarde van 1 Britse pond gelijk aan 1 pond sterling zilver. Je voelt me al aankomen... Dat bleef niet lang zo. Er kan ongeveer 372 gram zilver (92,5% puur) in 1 pond sterling. Als mijn berekeningen kloppen krijg je vandaag, 15 januari 2008, voor 1 Britse pond 4,3 gram zilver (100% puur). Van een ontwaarding van de pond ten opzichte van zilver gesproken!
Niemand laat er zijn slaap voor, want wie kent de geschiedenis?
Ik zal het later nog eens hebben over wat in Engeland in 1717 gebeurde. Het was een schande en het omgekeerde zou wel eens 300 jaar later kunnen gebeuren!! Het kan een schisma betekenen...
In mijn vorige post scheef ik ook dat ik dacht dat de Zweedse Riksbank de oudste centrale bank ter wereld is. Wikipedia geeft me alvast gelijk.
Ook weer een mooie geschiedenis. De Riksbank ontstond in 1668 als opvolger van de Stockholm Banco. De Stockholm Banco, opgericht in 1656 en één van de eerste banken ter wereld die papiergeld uitgaf (uitgezonderd de Chinezen), ging al snel failliet omdat het meer papiergeld had uitgegeven dan dat er onderpand in de bank was. Hallo! De geschiedenis keert weer en weer. De grote lijnen zijn geen toeval!!
De baas van de Stockholm Banco werd ter dood veroordeeld (Hallo Maurice Lippens, hallo tientallen Amerikaanse CEO's van banken die in de problemen kwamen, hallo bankierswereld!!?) Maar de Palmstruch, de toenmalige CEO, verkreeg genade van de Zweedse koning.
Wat een mooi sprookje. Hieronder zie je een brief ter waarde van 50 Zweedse daler van in de jaren 1660.
Hieronder vind je een mooie grafiek wat aandelen sinds het ontstaan van de centrale bank in 1694 presteerden. Tot 1853 volgt men een index van aandelen van bedrijven in het Britse Rijk vanaf rond 1900 de Amerikaanse Dow Jones. Daartussen werd de Clement-Burgess index gebruikt. Iedereen die iets van grafieken kent ziet dat we een enorme stijging hebben gekend. Een parabool. What goes up, most come...?
In 1913 werd de laatste nieuwe Amerikaanse centrale bank opgericht. Toevallig net voor WO I ?
Ik heb het er moeilijk mee. De Fed, zoals de centrale bank wordt genoemd, werd opgericht om bankencrisissen zoals die van 1907 te vermijden. Daarnaast was het ook de bedoeling om het Britse Rijk te financieren. Onder meer hun oorlogspreparaties. Want het Britse Rijk was toen aan het werken aan een machtsevenwicht in Europa.
Het is een interessante grafiek en het doet een mens denken.
Het volgende ook: Garet Garett schijft in 1932 " A bubble that broke the world".
"Debt in the present order of magnitude began with the World War. Without credit, the war could not have continued above four months; with benefit of credit it went more than four years."
Het doet mij besluiten dat zonder de oprichting van de Amerikaanse centrale bank in 1913 geen Wereldoorlog langer dan een half jaar mogelijk was. De Amerikaanse centrale bank financierde de oorlog met zelf gedrukt geld, of beter gezegd krediet.
No comments:
Post a Comment