Monday, January 19, 2009

Man, this looks like SHIT !!!

Vorige week vrijdag daalde het aandeel KBC met 20%. Vandaag daalde het nog eens met 20%. Vorige week noteerde het aandeel nog boven de 20 euro. Nu noteert het aan 12,80 euro.


Op 30 oktober 2008 schreef ik op deze blog (onder titel 'Aan de vooravond van wereldwijde muntencrisis') :


"De problemen in Oost-Europa zullen KBC ten gronde richten. Ik denk dat het aandeel van KBC ook naar 10-9-8-7 euro enzovoort gaat (momenteel rond de 30 euro). Benieuwd of de overheid KBC zal redden zoals ze met Fortis en Dexia heeft gedaan. KBC is in tegenstelling tot de andere banken, volledig Vlaams. Dit kan nog voor een mooie communautaire rel zorgen.
Paul D’Hoore adviseerde een drietal weken geleden om KBC te kopen. Voordat het aandeel met 50% daalde. Paul D’Hoore vindt goud geen goede belegging. Paul D’Hoore kan dik worden in 100 dagen. Dat gaat mijn petje te boven."


Ik weet niet waar Paul D'Hoore momenteel is, maar als iemand hem ziet.. Kan je die arme man een touw geven? Niet om uit de put te klimmen waarin hij is gevallen, neen, ik denk dat hij nu zelf wel weet dat het touw voor rond zijn nek dient.


En die topbankiers, die CEO's... wanneer worden die voor een Tribunaal gebracht? Dat zijn echte criminelen! Die moeten gestraft worden. Als dat niet gebeurt, wordt geen voorbeeld gesteld en zal iedereen geneigd zijn om te frauderen als ze aan de leiding van een bank komen. Dat zal de nieuwe volgende crisis, binnen een paar decennia als dit allemaal verre geschiedenis is, des te erger maken.


Al die gediplomeerde analisten met hun mooie voorspellingen voor KBC, "het betere bankaandeel", en nog van dat gezever..

De krant De Tijd schrijft vandaag:

"In zijn ochtendrapport schreef analist Ivan Lathouders van Bank Degroof dat hij in de nabije toekomst vooral een negatieve nieuwsstroom verwacht van KBC. Lathouders verlaagde recentelijk zijn advies voor KBC tot hold, maar zijn ramingen en koersdoel (momenteel nog 45 euro) gaat hij neerwaarts herzien wegens de significante verliezen die over het vierde kwartaal worden verwacht en de verslechterende vooruitzichten. Hij verwacht dat KBC verdere kostenbesparingen zal aankondigen."

Dus het koersdoel van de analist is tot vandaag nog steeds 45 euro??? Kopeuh! Zou ik zeggen.
Hij gaat zijn ramingen herzien? Debiel,een beetje te laat hé. Waarschijnljk verlaagt hij zijn koersdoel naar 20 of 25 ofzo. Waar is die analist gebleven? Twee jaar in een coma gelegen? Het ergste is dat hij niet de enige is. Het stikt van de analisten die de daling van de door hen bestudeerde aandelen niet zagen aankomen. The world is asleep.

Vroeger kon je met 1 aandeel KBC 10 à 20 zilvermunten kopen. Nu nog 1 of anderhalf (als je chance hebt). En ze hebben dan nog veel chance dat de zilverprijs gedaald is, en niet gestegen is!

Het maakt me pissed maar hoe lang kan ik er nog over zagen? Zilver is spotgoedkoop, niet normaal. Maar je kan amper nog zilver fysiek kopen in deze wereld. It's gone.


Bovendien is het westerse bankensyteem bankroet. Compleet failliet. Overheden proberen de boel te redden maar dat zal een nog ergere crisis teweeg brengen.

Het aandeel van de Royal Bank of Scotland deed vandaag nog beter dan dat van KBC. Het ging zo hard naar beneden, vergelijkbaar met 5 kilo stront die je van de Empire State Building werpt. Geen mooi zicht. Als je beneden stond wel te verstaan. RBS heeft een verlies van 28 miljard pond bekend gemaakt. Nice. Ze kunnen het nooit betalen. Ze zijn bankroet. Alleen de staat kan hen nog helpen. De Britse staat koopt nu miljoenen nieuw gecreëerde RBS aandelen voor een prikje en dat maakt ze allemaal waardeloos. Sweet. Je moet goed weten: van elke bank die genationaliseerd wordt, worden de aandelen waardeloos. Ze zullen in de westerse wereld nog veel banken mogen nationaliseren.

Hieronder de grafiek van het aandeel RBS over de laatste 2 jaar. Van 600 pence naar 10 pence. Waardeloos dus. Looks like sh*t to me!



Wel zoiets gaat dus nooit gebeuren met goud of zilver. Zelfs niet als er een gouden of zilveren meteoriet op de aarde valt. Sweet!
















Thursday, January 15, 2009

Mijn voorspellingen (een beginnende poging voor het jaar 2009)






In de loop van 2009 zal het meer en meer duidelijk worden dat de wereld in een Nieuwe Grote Depressie is geworpen. De wereld komt in de greep van een economische depressie, ook al zal de meerderheid van de media, de politici en de economen het pakweg een ‘wet t-shirt party’ noemen. De volledige crisis zal verteerd moeten worden als een gastronomisch menu. De kredietcrisis is het voorgerecht. De crisis van het wereldwijde monetaire systeem, de muntencrisis, de crisis van het papiergeld, wordt het hoofdgerecht. En zal weldra (zéér heet) worden opgediend. Het lekkerste, het dessert, wordt de terugkeer van het goud in het monetaire systeem, de terugkeer van hoop voor de wereld. Het ganse menu zal niet enkel in 2009 worden opgediend maar ook nog tot diep in het volgende decennium. De voorspellingen die hier dus gemaakt worden hebben niet alleen hun gevolg voor dit jaar, maar ook voor de jaren vanaf 2010.

Voor 2009:

1) De goudprijs stijgt met 50%. Zilver stijgt meer.



2) De olieprijs verdubbelt. Van de huidige niveaus betekent dit een olieprijs van 75 à 80 dollar per vat. Nog steeds veel te goedkoop. Ik zie de olieprijs de komende jaren nog steeds stijgen naar 300, 400 dollar per vat. De olieprijs zal in 2009 stijgen om verschillende redenen. De sterke daling is overdreven en uiteindelijk ook gevoed door speculanten. De olieprijs zal uiteindelijk ook terug stijgen omwille van geopolitieke redenen. Daarnaast zal de vraag niet zozeer toenemen (als gevolg van de depressie) maar zal het aanbod wel in het probleem komen. Dit fenomeen zal zich enorm versterken in de komende jaren zodat rantsoenering van olie de kop zal opsteken in de westerse wereld.



3) De kredietcrisis blijft verder aanwakkeren. Westerse banken zullen nog miljarden aan herkapitalisaties moeten doorvoeren. Een nationalisering van het Amerikaanse bankensysteem wacht.



4) De markt in credit default swaps (ongeveer 60 000 miljard dollar) kan verder in de fik vliegen als gevolg van het toenemend aantal faillissementen. Het tikt als een atoombom onder het bankensysteem. Indien deze markt niet langzaam smelt maar ontploft, zullen overheden wereldwijd een ‘bank holiday’ moeten inroepen.



5) Overheidsobligaties zijn een zeepbel geworden. De zeepbel zal in stand worden gehouden door overheden en centrale banken die met nieuw gedrukt geld zullen worden opgekocht. Obligaties zullen waardeloos worden omdat de munt waarin ze worden uitgedrukt waardeloos zal worden (maar nog niet onmiddellijk dit jaar).



6) De muntencrisis kan elk moment goed van start gaan. Competitieve devaluaties tussen de dollar, euro, yen, yuan, roebel. Niemand wil de sterkste munt hebben. Overheden zullen wereldwijd massaal geld drukken om hun eigen schulden op te kopen!!!! Dit zal de geboorte van hyperinflatie betekenen. Hyperinflatie kan in 2009 mogelijk nog worden uitgesteld omdat het kredietsysteem plat ligt. In 2010 kan hyperinflatie niet meer ontkend worden. Binnen iets meer dan 11 maanden is het 2010…



7) De eerste devaluatie van de dollar zal de wereld schokken. De goudprijs kan vanaf nu elk weekend exploderen. Het heeft geen zin om te wachten. No gold, no glory. No guts, no gold. Men heeft lef nodig om fysiek goud te kopen.



8) Huizenprijzen zullen in 2009 in vele landen ineenstorten. In de VS, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland, Oost-Europa, en anderen blijven huizenprijzen sterk dalen. Ook in landen waar de huizenprijzen tot voor kort niet daalden, zullen nu verliezen worden opgetekend. De huizenprijzen zullen in België met gemak 15% dalen. Om daarna in 2010 nog verder te dalen. Appartementen kunnen in België met 50% dalen, huizenprijzen makkelijk met een paar tiental procent. Enkel onmiddellijke hyperinflatie kan huizenprijzen nominaal doen stijgen. Hyperinflatie lijkt eerst te zijn weggelegd voor Oost-Europa, Groot-Brittannië, de VS en mogelijk China. West-Europa (euro-land) kan nog het langst gevrijwaard blijven.



9) Toenemende werkloosheid wordt wereldwijd een probleem. Dit zal de sociale onrust tot ongekende proporties vergroten. We zullen rellen zien. Regeringen zullen omvallen. Revoluties in China, Rusland en de VS kunnen kiemen.



10) Pakistan wordt een groot geopolitiek probleem. In vergelijking met wat in Pakistan zal gebeuren, zal de oorlog in Gaza op een cocktailparty lijken! In 2009 is de kans nog minimaal maar in de eerste helft van het volgende decennium volgt een Pakistaanse aanval met atoomwapens (op India). Dit moet duidelijk maken dat ik de Pakistaanse zaak ernstig neem.



11) Er zullen in 2009 grote bedrijven failliet gaan. Vraag me niet welke. Het zullen niet alleen banken zijn. Grote geglobaliseerde bedrijven, genre Arcelor Mittal, kunnen het faillissement aanvragen.



12) De munten van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) gaan zwaar in de problemen komen en zullen de invoering van de euro op hun buik kunnen schrijven. (ik zie de euro in de huidige hoedanigheid het volgende decennium niet overleven.)



13) De wereldhandel is abrupt stilgevallen. Protectionisme, handelsoorlogen zullen de kop opsteken. Het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne slechts een klein voorbeeld. Wanneer landen het munten tegen elkaar gaan devalueren, zal protectionisme onder de vorm van kapitaalcontroles en handelstarieven niet te stoppen zijn. De globalisering zal voor een paar jaar plat liggen. Hebt u er al aan gedacht: wat als internetproviders failliet gaan en de gevolgen wanneer u geen toegang meer hebt tot het wereldwijde web?



14) Zijn aandelen interessant? Zonder goud in de portefeuille zijn aandelen te riskant. In de huidige deflatoire omgeving kunnen aandelen nog serieuze klappen krijgen. Wanneer hyperinflatie een feit is (en ik kan dit van waar we nu staan niet exact zeggen), zullen aandelen gigantisch stijgen (maar daarom niet meer stijgen dan de inflatie). Bankaandelen blijven af te raden. Grondstofaandelen zoals goud- of zilvermijnaandelen hebben de voorbije maanden ook zware klappen gekregen (vb. Yamana Gold, First Majestic Silver) maar zullen zowel in de komende deflatie als inflatie hun nut bewijzen. Niets gaat echter boven fysiek goud of zilver. We gaan de komende jaren terug naar een zeer materiële wereld. Uiteindelijk zal dit ook leiden tot meer oorlogen om grondstoffen.



15) Tegen 2017 zal het ergste voorbij zijn. Maar nu is het nog steeds 2009




1694 - ???? : R.I.W. (Rest in War)

De Britse centrale bank heeft wel degelijk in 2009 geschiedenis gescheven door voor het eerst in haar 315-jarige geschiedenis de rente te laten dalen tot onder het niveau van 2%. De rente staat er nu op 1,5%.

Door deze lage rente wordt het zeer goedkoop om geld te lenen. De bedoeling van de centrale bank is om geld zo goedkoop te maken, dat mensen weer beginnen lenen en met dat geleend geld beginnen te consumeren. In de Verenigde Staten is geld ondertussen zo goed als gratis geworden aangezien de rente daar zich tussen de 0% en 0,25% bevindt. Ook al historisch.

De gevolgen van al dit goedkoop geld zullen catastrofaal blijken, aangezien de huidige acties de komende jaren zullen resulteren in de complete verwoesting en ontwaarding van papiergeld.



Op bovenstaande grafiek zie je de waarde van de Britse pond afkalven sinds het ontstaan van de Bank of England in 1694. Sindsdien daalde de waarde van de pond met ruwweg 95%. Weet goed dat dit niet hoeft te zeggen dat het opnieuw zeer lang zal duren vooraleer de munt opnieuw met 95% zal dalen. Er hoeft niet zoveel tijd over te gaan. De percentages zijn enigzins misleidend aangezien de pond sinds 1775 ook met meer dan 90% is gedaald en sinds 1900 ook nog eens met meer dan 90%. Die laatste percentjes maken niet veel uit, zou je zeggen. Het probleem is dat een munt oneindig veel keer 90% in waarde kan dalen zonder helemaal waardeloos, zeg maar 'nul', te worden.

Het is niet onbelangrijk om de situatie te schetsen waarin deze centrale bank werd opgericht. In de jaren voordien was Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning, aan het toppunt van zijn macht gekomen. Zijn arrogantie en oorlogslust kende geen grenzen. Een grote Europese coalitie, onder leiding van Engeland onder Willem III en met bondgenoten zoals het Heilig Roomse Rijk, Nederland, Spanje, Zweden en het hertogdom van Savoie, gingen een oorlog aan tegen Frankrijk die een coalitie vormde met Ierland. Een oorlog ontstond van 1688 tot 1697 en de veldslagen werden voornamelijk uitgevochten in Namen, Charleroi, Bergen en... Barcelona. De Walen hebben er goed van gehad dus...

De oorlog kostte Engeland ongelooflijk veel geld. De schulden van Engeland werden groter en groter naarmate de oorlog vorderde... In 1694 werd de Bank van Engeland opgericht, als privé bank die geld leende aan de Engelse politiek en militaire macht. De eerste lening bedroeg 1,2 miljoen pond maar de bank was onmiddelijk voor de helft op lucht gebaseerd. Slechts 750.000 pond werd in deposito's in de bank gehouden de rest van het geld werd gecreëerd via het systeem van fractionele reserves. De manipulatie door de eeuwen heen was begonnen.

Oorspronkelijks was de waarde van 1 Britse pond gelijk aan 1 pond sterling zilver. Je voelt me al aankomen... Dat bleef niet lang zo. Er kan ongeveer 372 gram zilver (92,5% puur) in 1 pond sterling. Als mijn berekeningen kloppen krijg je vandaag, 15 januari 2008, voor 1 Britse pond 4,3 gram zilver (100% puur). Van een ontwaarding van de pond ten opzichte van zilver gesproken!

Niemand laat er zijn slaap voor, want wie kent de geschiedenis?

Ik zal het later nog eens hebben over wat in Engeland in 1717 gebeurde. Het was een schande en het omgekeerde zou wel eens 300 jaar later kunnen gebeuren!! Het kan een schisma betekenen...

In mijn vorige post scheef ik ook dat ik dacht dat de Zweedse Riksbank de oudste centrale bank ter wereld is. Wikipedia geeft me alvast gelijk.

Ook weer een mooie geschiedenis. De Riksbank ontstond in 1668 als opvolger van de Stockholm Banco. De Stockholm Banco, opgericht in 1656 en één van de eerste banken ter wereld die papiergeld uitgaf (uitgezonderd de Chinezen), ging al snel failliet omdat het meer papiergeld had uitgegeven dan dat er onderpand in de bank was. Hallo! De geschiedenis keert weer en weer. De grote lijnen zijn geen toeval!!

De baas van de Stockholm Banco werd ter dood veroordeeld (Hallo Maurice Lippens, hallo tientallen Amerikaanse CEO's van banken die in de problemen kwamen, hallo bankierswereld!!?) Maar de Palmstruch, de toenmalige CEO, verkreeg genade van de Zweedse koning.

Wat een mooi sprookje. Hieronder zie je een brief ter waarde van 50 Zweedse daler van in de jaren 1660.

Hieronder vind je een mooie grafiek wat aandelen sinds het ontstaan van de centrale bank in 1694 presteerden. Tot 1853 volgt men een index van aandelen van bedrijven in het Britse Rijk vanaf rond 1900 de Amerikaanse Dow Jones. Daartussen werd de Clement-Burgess index gebruikt. Iedereen die iets van grafieken kent ziet dat we een enorme stijging hebben gekend. Een parabool. What goes up, most come...?

In 1913 werd de laatste nieuwe Amerikaanse centrale bank opgericht. Toevallig net voor WO I ?
Ik heb het er moeilijk mee. De Fed, zoals de centrale bank wordt genoemd, werd opgericht om bankencrisissen zoals die van 1907 te vermijden. Daarnaast was het ook de bedoeling om het Britse Rijk te financieren. Onder meer hun oorlogspreparaties. Want het Britse Rijk was toen aan het werken aan een machtsevenwicht in Europa.
Het is een interessante grafiek en het doet een mens denken.
Het volgende ook: Garet Garett schijft in 1932 " A bubble that broke the world".
"Debt in the present order of magnitude began with the World War. Without credit, the war could not have continued above four months; with benefit of credit it went more than four years."
Het doet mij besluiten dat zonder de oprichting van de Amerikaanse centrale bank in 1913 geen Wereldoorlog langer dan een half jaar mogelijk was. De Amerikaanse centrale bank financierde de oorlog met zelf gedrukt geld, of beter gezegd krediet.















Tuesday, January 6, 2009

1694

Vandaag heb ik nog enkele berichten gelezen die mijn ideeën bevestigen. In december is de werkloosheid in Vlaanderen met 4% gestegen. Men spreekt van spectaculaire cijfers. En in deze cijfers worden de technisch werklozen nog niet opgenomen. Ik heb het al gezegd: de werkloosheid zal de huizenmarkt doen crashen. Nu de werkloosheid sinds november en december van vorig jaar danig is verslechterd, wordt dit de fatale nekslag voor een markt die compleet over de top is. Ik verwacht dat huizenprijzen in België tegen eind dit jaar gemakkelijk gemiddeld met 10 à 15% kunnen dalen. In de VS en in Groot-Brittannië daalden huizenprijzen vorig jaar gemiddeld met 18 à 20%. Laat ons hopen voor hen die een nieuwe lening moeten afbetalen, dat het net iets minder is. Maar de werkloosheid zal de komende maanden nog toenemen. Strak en hevig. De huizenprijzen zullen nog meer dalen in 2010. Het is wachten op de trap in de kont van de hyperinflatie. Enkel dat kan huizenprijzen nog redden.

De markt in appartementen ligt nu al op zijn dak. Sommigen zeggen dat appartementen aan de kust al daalden met 20 à 25% in de laatste maanden van vorig jaar. We gaan naar een markt zonder bieders. Zonder bieders! Iedereen die moet verkopen zal panikeren! Dit zal resulteren in dumpingprijzen. Waarom zijn er geen bieders. Ten eerste neemt de werkloosheid in West-Vlaanderen het snelst van allemaal toe. En ten tweede, volgens mij belangrijkste factor, zijn de grootste afnemers van appartementen aan de Vlaamse kust de nek omgedaan. De grootste afnemers van appartementen aan de kust dat zijn de gepensioneerden. Gepensioneerden waarvan hun pensioen de laatste jaren lang niet de inflatie volgde, gepensioneerden die en masse in goede huisvader-aandelen zoals Fortis en Dexia waren belegd, gepensioneerden die hun pensioenfondsen zagen kelderen het afgelopen jaar. Gepensioneerden zijn de jos, ze zijn de klos.

Ik moet lachen als ik men op een familiefeest spreekt over ‘de crisis’. Het gaat nu wel weer verbeteren, zegt een nicht. “Het kan toch niet erger”. Ik reageer niet meer op zo’n opmerkingen. Ik denk er in mijzelf het mijne van. Wel wat denk ik? Dat het complete zever is dat mensen denken dat we het ergste gehad hebben omdat het een paar maanden minder gaat. Wij zijn als de godverdomde Y-generatie rotverwend. Het is van eind de jaren zeventig, begin jaren tachtig geleden dat het nog eens crisis was. Dat duurde toen wel eventjes. Men denkt dat het in het slechtste geval zo erg zal worden. Zever. Het zal tien keer erger worden.

We zijn begonnen aan een nieuwe Depressie. Ik heb het gezegd op deze blog de week nadat Fannie Mae en Freddie Mac failliet gingen. Dat was het startsein. Een paar dagen nadat het artikel op deze blog werd gepubliceerd ging de bank Lehman Brothers overkop. Dat wordt nu door elke econoom als hét cruciale punt gezien, die alles deed escaleren. Ze hadden het niet zien aankomen. Ik heb in dezelfde tekst waarin ik schreef dat de Depressie nu definitief begonnen was, ook gezegd dat Lehman onder het kapblok lag. Ik zei dat aandelenkoers nog wel eens met 90% kon dalen. Ik was fout. De aandelenkoers daalde nog eens met 100%.

We zitten in een Depressie en we zullen het geweten hebben. Als je decennia lang economische groei gehad hebt, niets van crisis, en alle welvaart uit de toekomst hebt opgeconsumeerd via de schuld, dan moet je weten dat de economie op een bepaald moment breekt. Er is roofbouw gedaan en het lichaam is kapot. Rot. Dit gaat meer dan maanden duren. Dit gaat jaren duren. Jaaaaren!!

Donderdag komt de Britse centrale bank bijeen om de nieuwe beleidsrente te bepalen. De rente staat in Engeland nu op 2%. De meeste waarnemers verwachten dat men de rente zal verlagen. Ik ook. Dat is allemaal niet speciaal. Zou je denken. Misschien is 2% of minder ook niet speciaal. Wat wel speciaal is, is het volgende. De Britse centrale bank is één van de oudste centrale banken ter wereld, opgericht in 1694. Ik denk dat enkel de Zweedse centrale bank misschien ouder is, de Riksbank. Ben niet zeker maar is niet belangrijk nu. Wat is wel belangrijk. Sinds 1694 is de rente door de Britse centrale bank nooit, en ik herhaal: nooit, op minder dan 2% gebracht. Gedurende 315 jaar was de rente in het Britse rijk nooit lager dan 2%. Niet in oorlog, niet in depressie. Niet tijdens de veldslag met Napoleon, niet tijdens de Pruisische oorlogen, niet tijdens de oorlogen met Rusland, de hongersnoden in de negentiende eeuw, WOI, de Grote Depressie van de jaren Dertig, zelfs niet tijdens WO II.

NOOIT!

En nu, nu zullen ze het doen. Ze zullen het doen. En iedereen vind het normaal.

Men denkt dat alles binnen een paar maanden opnieuw normaal zal zijn, dat het niet kan blijven duren. Mensen hebben geen geduld meer. Dé schuld van de gsm?

Men denkt dat er geen gevolgen zullen zijn. Maar geloof me, er zijn gevolgen. Er zijn altijd gevolgen!

Wanneer je iets doet wat nog nooit gedaan is, zoals men nu zal doen, zal je iets creëren wat nog nooit gezien is.

Het wordt wereldwijde hyperinflatie.

Ik heb er een nieuw woord voor uitgevonden: Metaflatie.

Inflatie op een ongeziene schaal, nooit gezien in de wereldgeschiedenis.

Goud in 2009 volgens Bloomberg survey

Lees goed wat Marc Faber & Philip Klapwijk te zeggen hebben...

Jan. 6 (Bloomberg) -- Gold, the best-performing metal in 2008, may appreciate for an eighth year as investors seek a refuge from declining interest rates at the same time that central banks inject more cash into the banking system.

The metal will average $910 an ounce in 2009, 4.3 percent more than last year, according to the median forecast of 20 analysts, traders and investors surveyed by Bloomberg. Silver and platinum, which averaged at least 12 percent more in 2008, will decline this year, the survey showed.

Gold prices may strengthen after about $29 trillion was wiped off equities last year, the Federal Reserve cut interest rates to as low as zero and governments sought to end the worst financial crisis since World War II. The metal was one of only four commodities to rise when the Reuters/Jefferies CRB Index fell 36 percent, the worst year in a half-century.

“People fear inflation, they fear the credit crunch and they fear currency losses, and gold is the perfect insurance against all of that,” said Frederic Panizzutti, a senior vice president at Geneva-based bullion refiner MKS Finance SA, who forecasts gold will average more than $900 in the first half of 2009. Panizzutti was the most accurate forecaster in the London Bullion Market Association’s 2008 survey.

Average gold prices have risen for seven consecutive years, the longest winning streak since at least 1949. While the return of 5.8 percent through 2008 was the smallest since 2004 in dollar terms, gold rose 11 percent in euros and 44 percent in British pounds, data on Bloomberg show.

Mali Mines
The plunge in equities spurred some investors to buy precious metals. Gold in the SPDR Gold Trust, the largest exchange-traded fund backed by bullion, reached 780.23 metric tons on Dec. 29, up from 627.88 tons at the start of the year. The total is equal to almost four months of supply from mines.

Gold producers were among the top performers in the 162- member Bloomberg World Mining Index last year, which fell 61 percent. Royal Gold Inc., the Denver-based owner of rights to gold sales from companies including Barrick Gold Corp., rose 61 percent. Randgold Resources Ltd., the Jersey, Channel Islands- based owner of two gold mines in Mali, advanced 60 percent.
“There is every reason to believe gold’s going higher and a lot sooner than most people think,” said Randgold Chief Executive Officer Mark Bristow, head of last year’s best performing company in the FTSE 100 index, which it joined last month. “Our estimate is that new gold supply is going to be reduced by 15 percent over the next three years.”

Flood of Cash
Governments across Europe are selling more debt to fund bank bailouts and revive economies mired in their worst slump since the Great Depression. The U.S. Treasury Department estimated it will auction as much as $2 trillion of debt this fiscal year, which began Oct. 1. Euro-region nations will borrow as much as 880 billion euros ($1.2 trillion) this year, according to Royal Bank of Scotland Group Plc.

The flood of cash may undermine confidence in currencies, spurring investors to buy gold, said Mario Innecco, a futures broker at MF Global Ltd. in London. Innecco correctly predicted two months ago that gold would trade at $850 to $950 by the end of December.
“People will flee away from paper currencies because central banks are throwing everything at the market to try to revive things,” Innecco said. “People will flee to gold.”

The incoming administration of President-elect Barack Obama will seek as much as $850 billion in new spending and programs, congressional officials have said. China unveiled a 4 trillion- yuan ($585 billion) economic stimulus plan in November and European Union leaders are drawing up packages worth about a combined 200 billion euros.

‘A Trade War’
“It’s to some extent a trade war,” said Marc Faber, publisher of the Gloom, Boom & Doom Report. “You cheapen your currency so you export problems to somebody else, but since the whole world is engaged in trying to lower the value of their currencies, it may very well happen that all currencies lose value against the hot currencies like precious metals.”
Michael Jansen, an analyst at JPMorgan Securities Ltd. in London, said gold should average $800 this year. A “deep” recession will likely mean “a clear lack of demand from jewelers,” and fewer mining companies are seeking to buy gold to cancel forward sales, he said in a Dec. 11 report.

The so-called global producer hedge book stood at 585 tons at the end of June, the lowest since 1987, according to London- based consultant GFMS Ltd. Miners can agree to sell future production at current prices to protect against losses caused by sudden declines, a strategy known as hedging.
The risk of deflation is higher than that for inflation, particularly in the first half, Jansen said in his report. Some investors buy gold as a hedge against rising prices.
Inflation Outlook
U.S. inflation will drop to 1.1 percent in the first quarter, compared with 1.95 percent in the preceding three months, according to a Bloomberg survey of economists. Prices will drop 0.45 percent in the third quarter, the survey shows.

“Gold will go to a new record in 2009,” said Philip Klapwijk, chairman of GFMS and the second-most accurate forecaster in the LBMA survey. “There really is scope for a major collapse in confidence in the U.S. dollar. In 2010, we could see 10 percent inflation in the U.S.”
Silver, platinum and palladium are all likely to average less this year, Bloomberg’s survey showed. The metals, more reliant than gold on industrial demand, tumbled last year as economies weakened.

Silver will average $12 an ounce, compared with $15 in 2008. The metal, used in applications such as photographic paper, fell 23 percent through last year.
Palladium Demand

Platinum, mostly used in jewelry and autocatalysts, will probably average $975 an ounce this year, compared with $1,574 last year. The metal slumped 59 percent from a record $2,301.50 set in March. Palladium, also used to remove noxious fumes from exhausts, will average $220 an ounce, down from $350.90 last year.

European car sales plunged 26 percent in November, the biggest monthly drop since 1999, while sales in the U.S. fell 37 percent to the slowest annual pace in 26 years.
Automakers account for about half of global platinum and palladium consumption, according to estimates by Johnson Matthey Plc, a London-based metals refiner, trader and researcher. The figures take recycling into account.

Jan. 6 (Bloomberg) -- Gold, the best-performing metal in 2008, may appreciate for an eighth year as investors seek a refuge from declining interest rates at the same time that central banks inject more cash into the banking system.
The metal will average $910 an ounce in 2009, 4.3 percent more than last year, according to the median forecast of 20 analysts, traders and investors surveyed by Bloomberg. Silver and platinum, which averaged at least 12 percent more in 2008, will decline this year, the survey showed.
Gold prices may strengthen after about $29 trillion was wiped off equities last year, the Federal Reserve cut interest rates to as low as zero and governments sought to end the worst financial crisis since World War II. The metal was one of only four commodities to rise when the Reuters/Jefferies CRB Index fell 36 percent, the worst year in a half-century.
“People fear inflation, they fear the credit crunch and they fear currency losses, and gold is the perfect insurance against all of that,” said Frederic Panizzutti, a senior vice president at Geneva-based bullion refiner MKS Finance SA, who forecasts gold will average more than $900 in the first half of 2009. Panizzutti was the most accurate forecaster in the London Bullion Market Association’s 2008 survey.
Average gold prices have risen for seven consecutive years, the longest winning streak since at least 1949. While the return of 5.8 percent through 2008 was the smallest since 2004 in dollar terms, gold rose 11 percent in euros and 44 percent in British pounds, data on Bloomberg show.
Mali Mines
The plunge in equities spurred some investors to buy precious metals. Gold in the SPDR Gold Trust, the largest exchange-traded fund backed by bullion, reached 780.23 metric tons on Dec. 29, up from 627.88 tons at the start of the year. The total is equal to almost four months of supply from mines.
Gold producers were among the top performers in the 162- member Bloomberg World Mining Index last year, which fell 61 percent. Royal Gold Inc., the Denver-based owner of rights to gold sales from companies including Barrick Gold Corp., rose 61 percent. Randgold Resources Ltd., the Jersey, Channel Islands- based owner of two gold mines in Mali, advanced 60 percent.
“There is every reason to believe gold’s going higher and a lot sooner than most people think,” said Randgold Chief Executive Officer Mark Bristow, head of last year’s best performing company in the FTSE 100 index, which it joined last month. “Our estimate is that new gold supply is going to be reduced by 15 percent over the next three years.”

Flood of Cash
Governments across Europe are selling more debt to fund bank bailouts and revive economies mired in their worst slump since the Great Depression. The U.S. Treasury Department estimated it will auction as much as $2 trillion of debt this fiscal year, which began Oct. 1. Euro-region nations will borrow as much as 880 billion euros ($1.2 trillion) this year, according to Royal Bank of Scotland Group Plc.
The flood of cash may undermine confidence in currencies, spurring investors to buy gold, said Mario Innecco, a futures broker at MF Global Ltd. in London. Innecco correctly predicted two months ago that gold would trade at $850 to $950 by the end of December.
“People will flee away from paper currencies because central banks are throwing everything at the market to try to revive things,” Innecco said. “People will flee to gold.”
The incoming administration of President-elect Barack Obama will seek as much as $850 billion in new spending and programs, congressional officials have said. China unveiled a 4 trillion- yuan ($585 billion) economic stimulus plan in November and European Union leaders are drawing up packages worth about a combined 200 billion euros.

‘A Trade War’
“It’s to some extent a trade war,” said Marc Faber, publisher of the Gloom, Boom & Doom Report. “You cheapen your currency so you export problems to somebody else, but since the whole world is engaged in trying to lower the value of their currencies, it may very well happen that all currencies lose value against the hot currencies like precious metals.”
Michael Jansen, an analyst at JPMorgan Securities Ltd. in London, said gold should average $800 this year. A “deep” recession will likely mean “a clear lack of demand from jewelers,” and fewer mining companies are seeking to buy gold to cancel forward sales, he said in a Dec. 11 report.
The so-called global producer hedge book stood at 585 tons at the end of June, the lowest since 1987, according to London- based consultant GFMS Ltd. Miners can agree to sell future production at current prices to protect against losses caused by sudden declines, a strategy known as hedging.
The risk of deflation is higher than that for inflation, particularly in the first half, Jansen said in his report. Some investors buy gold as a hedge against rising prices.
Inflation Outlook
U.S. inflation will drop to 1.1 percent in the first quarter, compared with 1.95 percent in the preceding three months, according to a Bloomberg survey of economists. Prices will drop 0.45 percent in the third quarter, the survey shows.
“Gold will go to a new record in 2009,” said Philip Klapwijk, chairman of GFMS and the second-most accurate forecaster in the LBMA survey. “There really is scope for a major collapse in confidence in the U.S. dollar. In 2010, we could see 10 percent inflation in the U.S.”

Silver, platinum and palladium are all likely to average less this year, Bloomberg’s survey showed. The metals, more reliant than gold on industrial demand, tumbled last year as economies weakened.

Silver will average $12 an ounce, compared with $15 in 2008. The metal, used in applications such as photographic paper, fell 23 percent through last year.

Palladium Demand
Platinum, mostly used in jewelry and autocatalysts, will probably average $975 an ounce this year, compared with $1,574 last year. The metal slumped 59 percent from a record $2,301.50 set in March. Palladium, also used to remove noxious fumes from exhausts, will average $220 an ounce, down from $350.90 last year. European car sales plunged 26 percent in November, the biggest monthly drop since 1999, while sales in the U.S. fell 37 percent to the slowest annual pace in 26 years. Automakers account for about half of global platinum and palladium consumption, according to estimates by Johnson Matthey Plc, a London-based metals refiner, trader and researcher. The figures take recycling into account.

What could that be?

There is only one alternative to the dollar
By David Hale Published: January 5 2009 19:01 Last updated: January 5 2009 19:01
The great challenge confronting the foreign exchange market at the start of 2009 is finding a good alternative to the US dollar. One of the ironies of market events during 2008 was that the US financial crisis produced a flight to safety in the dollar. The dollar emerged triumphant from a financial debacle that centred on $1,300bn (€960bn, £890bn) of subprime US mortgage loans. The fallout has triggered a $32,000bn decline in global stock market capitalisation and driven all the Group of Seven leading industrialised countries into recession.
The dollar slumped against the euro during the final weeks of 2008 but fears about the financial system still drove US Treasury yields down to zero on three-month paper and less than 2.1 per cent on 10-year notes. This fear factor is likely to sustain demand for the dollar during the early months of 2009.
There is not now a clear alternative to the dollar because all big economies have slid into recession. Real gross domestic product could contract by 1.5 per cent in both the US and Europe during 2009 and by as much as 2.5 per cent in Japan. The decline in world trade and commodity prices will also reduce significantly the growth rates of the emerging market economies. South Korea and Taiwan are already in severe slumps. The growth rate of China could halve.
The US economy could be the first to emerge from recession this year because it appears to be headed for a far more aggressive macroeconomic stimulus programme than any other country. Barack Obama’s administration will announce a $700bn-$800bn multi-year fiscal package focusing on cuts in payroll taxes, aid to state and local governments and infrastructure investment. The Federal Reserve is also engaging in a programme of unprecedented monetary stimulus. It has slashed its core lending rate to zero and tripled the size of its balance sheet since August. Ben Bernanke, the Fed chairman, has also stated his willingness to engage in further large liquidity injections to buy mortgages, consumer loans and government securities. Mortgage rates have recently eased to 5.1 per cent after remaining above 6 per cent during the past year.
The European response to the recession has been far less aggressive. The European Central Bank is still under the influence of the Bundesbank and will ease monetary policy far more gradually than the Fed. Some Bundesbankers are opposed to cutting interest rates at this month’s meeting. The ECB policy could produce political tensions because interest rate spreads on Greek and Spanish bonds have risen sharply compared with German bonds. Japan’s government has been announcing modest fiscal policy changes but it cannot act decisively since it no longer controls the upper house of the Diet. And an election, before September, could produce a change of government.
The Kevin Rudd government in Australia announced a fiscal stimulus programme in October and Canada will announce a big fiscal package at the end of this month. But both currencies are dominated by market perceptions of the outlook for Chinese industrial production and commodity prices, not domestic economic policy.
If the US stimulus policy revives the economy by spring or summer, the dollar could rally further. The risk posed by US policy comes from potential market concerns about monetary policy becoming inflationary. The current growth rate of the Fed’s balance sheet is totally unprecedented. As a result of the Obama fiscal policy and the troubled asset relief programme, the Federal government’s borrowing requirement could rise to $1,500bn-$1,700bn this year. Government bond yields have collapsed because of investor fears about the safety of the financial system but they could rebound when conditions normalise. The current level of yields is the lowest since the period of official interest rate controls during the second world war. Mr Bernanke has indicated that he would be prepared to return to the wartime policy of restraining yields. What remains unclear is whether such a policy of accommodation would provoke fears about inflation and encourage dollar selling, which could in turn drive up bond yields.
Foreign central banks could play an important role in the US government bond market because they already own about half of the existing debt stock. China recently displaced Japan to become the largest holder of US government securities because of its long-standing policy of intervening to manage its exchange rate against the US dollar policy.
As a result of the downturn in its economy, China has recently begun to lose foreign exchange reserves and may not need to intervene in the market again to restrain the renminbi. Japan, by contrast, has been experiencing significant upward pressure against the yen despite the severe downturn in its exports and output growth. Japan has not intervened since 2003 but, if the yen rallies another 5 per cent, the country could be forced to spend large sums restraining its currency. If it does, Japan could provide $200bn-$300bn of funding for the US deficit during 2009 while Chinese demand for US securities fades. As a result of the global scope of the recession, there is no country that wants its exchange rate to appreciate. The clear alternative to the dollar in 2009 is not other currencies but that ancient form of money: gold. Precious metals could emerge as a hedge for investors suspicious of central banks and fearful that inflation will be the simplest solution to the challenge of global deleveraging.

The writer is chairman of David Hale Global Economics

______________________

Mijn mening: Deze tekst stond vanmorgen in de Financial Times. Vanavond op deze blog. Goud is het enige alternatief voor de dollar. Het enige alternatief als wereldmunt. Het enige alternatief voor elke vorm van papiergeld. Goud komt in het volgende decennium terug in het monetaire systeem.

Saturday, January 3, 2009

Ik, ruiter van de Apocalyps

Nu elke door god vergeten politicus, econoom en BV zijn opinies en voorspellingen voor het nieuwe jaar 2009 in allerhande gazetten en blaadjes bekend maakt, kan ik niet langer achterblijven. Ik ben wat aan het denken maar moet het nog allemaal op papier zetten. Het komt dus hopelijk een van de komende dagen of weken op deze blog. Eén ding is al zeker. Mijn voorspellingen gaan zo verontrustend zijn dat ik bij deze mezelf "Ruiter van de Apocalyps" ga noemen. Graag ben ik, zoals je op onderstaand schilderij kan zien, de Ruiter op het witte paard. De betekenis van het witte paard, aldus Wikipedia, is valse vrede. De kracht van het paard is veroverend en de betekenis van de ruiter is niet meer of minder de Antichrist die er overwinnend opuit trekt. Sommigen beweren dat de witte ruiter Christus zelf is!

Aangezien er Vier Ruiters zijn, kies ikzelf mijn compagnons. Voorlopig hou ik het bij Gerald Calente, Bob Moriarty en Antal Fekete. Ik heb best nog een garnizoen van onheilvoorspellers achter de hand. Wij zullen moeten vechten tegen tientallen hordes van politici en bankiers die amper weten wat er aan het gebeuren is. Paul D'Hoore dwaalt ergens op het slagveld rond. Als hij het allemaal overleeft, zal hij meer dan waarschijnlijk moeten vluchten op een ezel. Yves Leterme, Maurice Lippens en andere zijn al als dieven gevlucht in de nacht.

Ik vind het ook belangrijk om nog even dieper in te gaan op de etymologie. Apocalypse komt uit het Grieks en betekent 'het opheffen van sluier'. Wél, dat is wat ik hier probeer te doen! Niemand in deze door god vergeten wereld weet wat er aan de hand is. We worden geregeerd door illusies. En die illusies worden nu pijnlijk doorprikt. Er zullen nog wat sluiers worden opgeheven de komende jaren!

Natuurlijk, het woord Apocalyps wordt tegenwoordig echter gebruikt als 'de openbaring van dood en verderf'. Deze betekenis is afkomstig uit het Boek Openbaring, uit de Bijbel. Maar de betekenis van 'het opheffen van sluier' staat me wel aan!



Om op een leukere toon te eindigen: Gelukkig Nieuwjaar! Hieronder zie je de drie grappige vogels bij zonsondergang. Of was het zonsopgang?