Saturday, February 28, 2009

Foto van het jaar 2008



Deze foto werd verkozen tot Foto van het jaar 2008.

De foto is niet getrokken in Fallujah, Irak. Ook niet in Moskou, Rusland. Ook niet in Karachi, Pakistan.

Deze foto is getrokken in Cleveland, Ohio, Verenigde Staten van Amerika.

Een speciale agent dringt een huis binnen om na te gaan of de bewoners het pand hebben verlaten. De bewoners konden hun lening niet meer afbetalen en het huis werd in beslag genomen door de bank. Een 'foreclosure' heet zoiets.

Wat je ziet op de foto, is de voedingsbodem voor rellen en revoluties. Wanneer mensen op straat komen te staan, dakloos worden en werkloos.. dan is er nog maar één mogelijkheid om van je te laten horen: zelfmoord of rellen. Wanneer de rellenmakers oog in oog komen met gewapende polities dan zal er wel eens een verkeerd schot vallen. Zoals in Griekenland een tijd geleden. Dan zullen de rellen toenemen. Het is maar zeer de vraag of een goede speech van de president dan de gemoederen zal kunnen bedaren.

Foertis & de gefileerde vis.



Dit is de Apocalypse. Alle sluiers zullen worden opgelicht.

Mensen zullen zich op den duur geschokt afvragen: "Hoe" en "Door wie" kon dit allemaal gebeuren!?

"Waarom" wordt minder belangrijk.

Er komen rellen en revoluties.

Eeuwenlang hebben banken en overheden samengewerkt. Ze vormden één lichaam met twee benen. De banken zijn omgevallen. Eén been is weg. Wankelend proberen de overheden zich nog staande te houden. Ze zullen crashen. Big time!

Hieronder zie je een foto die mij door een bron op donderdagmorgen werd toegestuurd. De foto werd donderdagochtend genomen met een Iphone aan het hoofdkantoor van Foertis in Brussel. Graffiti van een hoger niveau. Als je goed kijkt zie je een gefileerde vis.

Via dezelfde bron werd gemeld dat een kuisploeg nog tegen de middag de graffiti heeft verwijderd zodat camera-ploegen te laat kwamen om het 's avonds in het nieuws te tonen.

Thursday, February 19, 2009

Wees een Rus! Koop Goud!

"We are buying gold," said Alexei Ulyukayev, deputy head of Russia's central bank. The bank is under orders from the Kremlin to raise the gold share of foreign reserves to 10pc.

"Those entrapped by the herd instinct are drowned in the deluges of history. But there are always the few who observe, reason, and take precautions, and thus escape the flood. For these few gold has been the asset of last resort." Antony C. Sutton

De laatste dagen circuleren op het internet en in andere media meer en meer berichten en berichten en berichten van mensen die fysiek goud kopen. Ik ben aan het denken wat ik er moet van denken.

Eén ding is duidelijk: Dag na dag noteert de goudprijs nu aan records in bijna alle munten ter wereld. Van de euro tot de Indiase roepi. Er komt een wereldwijd wantrouwen (distrust) in papiergeld. Het vertrouwen (trust) verschuift naar goud.

En zeggen dat het nog allemaal maar goed moet beginnen...

Wednesday, February 18, 2009

Nu we het toch over Zimbabwe hebben...

Nu ik de link gevonden heb om hier youtube filmpjes te posten, verwacht je maar aan een tsunami.

Het is interessant om te leren wat in hyperinflatie gebeurt. Zimbabwe is het toppunt van hyperinflatie, op dit moment het record van Hongarije (eind jaren 1940) aan het breken. Het zal in de Verenigde Staten en Europa wel niet zover komen als in Zimbabwe. Maar of je nu een klein beetje hyperinflatie zal hebben of veel.. Vanaf het 'hyper' is, is alle geld waardeloos.

Amai, zie die mensen er eens spitten achter goud! En bezig met hun zeef in die roodbruine rivieren. Zoekend naar een paar gram goud om te overleven.

Ik dacht dat ze in Zimbabwe ook nog naar dollars of euro's snakten, dat daar ook nog mee gehandeld werd, maar misschien snappen ze dat dat ook maar papiergeld is.

Tuesday, February 17, 2009

Marc Faber is cool!

Marc Faber is wel een econoom die ik, desondanks zijn vreemd accent, wel leuk vind. Hij zegt waar het op staat. De VS volgt de Zimbabwe politiek. Het is nu enkel nog wachten op cholera in de VS. Cholera die in Zimbabwe ontstond omdat men papiergeld goedkoper dan WC-papier maakte. Hierdoor ging de mensen zowel hun gat afkuisen met dat papiergeld, en daarna mee naar de bakker om brood te kopen...

Yeah right.. alsof er nog bakkers in Zimbabwe zijn. Die zijn verjaagd.. met de laatste blanke boer.

Goud ruikt onraad in Oost-Europa

Goud is vandaag met bijna 5% gestegen in euro's.

Goud is dit jaar al bijna met 20% gestegen in termen van euro's. Zilver steeg nog meer.

Er staat iets op ontploffen in Oost-Europa. De Poolse Zloty, de Hongaarse Forint, de Russische Roebel, vele Oost-Europese munten zijn aan het crashen. Al die Oost-Europeanen die hun schulden in buitenlandse munten hebben staan, kunnen ze binnenkort niet meer afbetalen. Een nieuw subprime-verhaal. Het zal de West-Europese banken opnieuw massaal verliezen kosten. Verliezen die door de Staat - excuseer, de belastingbetaler - zullen worden betaald. Niet alleen Oost-Europese landen dreigen failliet te gaan, ook landen zoals Oostenrijk.

Och, wie houden we voor de gek? Die landen zijn al bankroet. Groot-Brittannië is bankroet, België, VS, Spanje, Italië, u noemt het. ik draai het. De Westerse wereld is bankroet. Het Rad van Fortuin en ze komen allemaal terecht op dat zwarte plaatje: "Bankroet".

Goud geeft opnieuw een signaal.

Is het te laat om te kopen? Neen. Niet als je voor een tweetal jaar of langer wil aanhouden. Het was een 'boom' (stijgende aandelenbeurzen, lage werkloosheid, lage inflatie) zonder voorgaande, sinds 1982. Of moet ik zeggen sinds WO II? Of sinds 1694? In elk geval sinds 1982. Het is al lang genoeg geleden. Iedereen moet goud hebben, maar slechts weinigen zullen het effectief hebben.

Het is nog niet te laat als je je wil verzekeren tegen een crisis. Goud presteert steeds het sterkst tussen oktober en maart-april. Goud is precies seizoensgebonden (onder meer door de vraag vanuit India). Goud kan de komende weken zeker doorstijgen, naar een nieuw record. Dan zal het wel weer eens in de media komen, eens het boven de 1000 $ grens gaat. Belangrijker was echter dat het deze maand al door de grens van 700 euro ging. Als een raket, want we staan nu al bijna 770 euro per ounce. Goud kan een correctie hebben naar de zomer toe. Maar al twee jaar dacht ik dat het dat seizoensgebonden patroon (van zwakte en dalende prijzen rond de zomer) kon doorbreken, wanneer een muntencrisis uitbreekt. Vorig jaar waren we er zéér dicht bij, bij een muntencrisis in de dollar. 3de keer, goede keer? Dan is het voor deze zomer!

Hold Gold!

Het wordt een crisis zonder voorgaande.

Prepare for Glory!

... if you have gold

Monday, February 9, 2009

De eerste electronische bank-run (september 2008)

Volgend filmpje moet je echt eens beluisteren. Het is ontluisterend. Van half september 2008 tot half oktober keek de wereldeconomie recht in de afgrond. In een kwestie van uren kon de totale ineenstorting veroorzaakt worden als overheden en beleidsmakers er niet in slaagden de paniek onder investeerders, beleggers en spaarders te stoppen. Ze slaagden erin, maar niets zegt dat het hen de volgende keer evengoed lukt. En niets zegt dat de volgende keer ver in de toekomst hoeft te liggen.

Om het belang van de woorden beter in je hersenpan te laten doordringen, is ze nog eens nalezen noodzakelijk:

"On Thursday (Sept 18), at 11am the Federal Reserve noticed a tremendous draw-down of money market accounts in the U.S., to the tune of $550 billion was being drawn out in the matter of an hour or two. The Treasury opened up its window to help and pumped a $105 billion in the system and quickly realized that they could not stem the tide. We were having an electronic run on the banks. They decided to close the operation, close down the money accounts and announce a guarantee of $250,000 per account so there wouldn't be further panic out there.If they had not done that, their estimation is that by 2pm that afternoon, $5.5 trillion would have been drawn out of the money market system of the U.S., would have collapsed the entire economy of the U.S., and within 24 hours the world economy would have collapsed. It would have been the end of our economic system and our political system as we know it."

De paniek was dus astronomisch groot op die 18de september. Ik herinner me die dagen nog zéér goed. 18 september was een donderdag en ikzelf verkeerde in een euforische sfeer terwijl iedereen rondom mij op het werk van geen hout pijlen wist te maken. Niemand wist wat er de volgende uren en dagen allemaal kon gebeuren. Zo goed als niemand had de scherpte van de crisis zien aankomen. Op maandag 15 september had Lehman Brothers het faillissement aangevraagd. Ook vele andere financiële instellingen verkeerden toen in noodtoestand. Er was ook heel wat te doen rond AIG, JP Morgan, Morgan Stanley. Merrill Lynch moest halsoverkop overgenomen worden (lees: gered) door het grotere Bank of America. Ik weet nog goed dat ik tegen collega's op maandag of dinsdag zei: AIG moet binnen de 48 of 72 uur gered worden of ze gaan eraan en met hen een groot deel van het systeem. Toen ik op woensdagochtend opstond had de Amerikaanse overheid AIG gered (tot nu toe). Dat was op de zeventiende van de maand. 18 september was een donderdag en de dag voordien was de goudprijs met bijna 100 dollar gestegen. Het was nooit gezien. Nooit eerder (in de geschiedenis van de dollar) was goud op 1 dag, een kwestie van uren, zo hard gestegen. Mijn broer belde me die avond op en vroeg me of ik het gezien had. Tuurlijk had ik het gezien. We moesten niet veel zeggen, we wisten beiden hoe ernstig de situatie was. Alles kon gebeuren. De goudprijs had duidelijk het signaal gegeven. De goudprijs geeft altijd signalen, ondanks de manipulatie.

Wanneer ik de uitlatingen hoor dat de wereld op 18 september zo ver over de afgrond aan het leunen was, wordt het opeens zeer logisch waarom de goudprijs de dag voordien zo steeg. Een ongelooflijk signaal. Men is alvast gewaarschuwd wanneer de goudprijs nog eens zo stijgt.


Ik zag het filmpje zonet voor de eerste keer, terwijl ik dit weekend nog nadacht of het bankensysteem in de komende maanden of jaren nog eens zo in de afgrond zou kunnen kijken als het in september en oktober heeft gedaan. Ik vrees dat het binnenkort, in de komende maanden (in het beste geval jaren) nog eens zal gebeuren met een meer catastrofale afloop. Waarom? Omdat ik opnieuw een vreemd gevoel heb dat de geschiedenis zich op een bepaalde manier, niet helemaal hetzelfde maar toch wel goed op elkaar rijmend, zal herhalen. Het was trouwens door de geschiedenis te bestuderen van de vorige Depressies en de vorige crashes dat ik in staat was om de ernst van de huidige crisis in te schatten. Dat én mijn verbeelding. Wat niet onbelangrijk is.

De gelijkenissen vond ik opnieuw door een volgende tekst te lezen:

"The Boden-Kredit Anstalt bank, which was Austria's largest bank, suffered a run in May 1931. This was the second time that the bank had been in crisis. Like many other banks ithad over expanded in the 1920's and it faced a run in 1929. At that time it received support from a banking syndicate headed by the Rothschild bank of Vienna, with assistance from J.P. Morgan of New York and Schroeder Bank of England. The run in mid-May 1931 prompted immediate support from the Bank of England, the Austrian Government, Rothschild, the Bank of International Settlements and the Federal Reserve Bank of New York, all of which granted the pressured bank many millions of dollars, which were insufficient. In a last ditch effort the Austrian Government guaranteed the failing bank a 150 million dollars. But Austria's credit was worthless and the guarantee was withdrawn. Shortly, thereafter, Austria declared bankruptcy by going off the gold standard, and the Kredit Anstalt bank collapsed."


Ik wist eerder al dat de Kredit Anstalt bank in 1931 failliet ging. Door vele analyses wordt dit als een van de grote aanleidingen, of beter naast de Crash van Wallstreet de finale doodsteek, gegeven tot de Depressie van de jaren '30. Ik wist dat de val van de Oostenrijkse bank leidde tot bankenfaillissementen in Europa en de VS, al snel duizenden banken totdat Roosevelt in 1933 Amerikaans president werd. Ik wist ook dat de aanleiding tot de val van de Oostenrijkse bank een bank run was. Wat ik niet wist, en hier belangrijk is volgens mij, is dat het over de tweede 'run' in twee jaar al ging. In 1929 was er al eens een run op de bank geweest maar toen werd het probleem opgelost. Tijdelijk, achteraf gezien, want twee jaar later ging de bank ten onder aan een bank-run, nog veel krachtiger dan de eerste, en geen overheid in de wereld kon het tegenhouden.


Kan het zijn dat een bank die nu gered wordt, binnen een paar maanden of jaren door een nieuwe, meer krachtige bank-run toch failliet gaat en hiermee een des te krachtiger domino-effect in werking zet? Zeker.


Mijn beste gok, is dat het nu om een Britse bank zou kunnen gaan. De Britse overheid die, in samenwerking met andere overheden en centrale banken en andere grote banken, er niet in slaagt de paniek te stoppen. Het kan natuurlijk evengoed een andere Europese bank zijn, die de ineenstorting in werking zet. Of een Amerikaanse. Maar Groot-Brittannië is geen onlogische keuze zoals ik in een van de volgende posts nog zal uitleggen. Groot-Brittannië is, net zoals Oostenrijk in het begin van de vorige eeuw, een hegemonie in verval.


Een belangrijke Britse bron meldt dat Groot-Brittannië in oktober slechts op 3 uur van het bankroet stond!!! In Groot-Brittannië was er heel wat commotie rond de uitspraken en bekentenissen van deze hooggeplaatste persoon. Het zou onnodig opnieuw paniek teweeg brengen. Benieuwd wat ze in Amerika zullen vinden van de uitlatingen van Congreslid Paul Kanjorski die je hierboven in het filmpje hoorde..


Sommige waarnemers gaan ervan uit dat het faillissement van Lehman Brothers te vergelijken valt met de Kredit Anstalt. Misschien. Velen gaan ervan uit dat overheden geen banken meer overkop zullen laten gaan. Daar ga ik niet op wedden. Ze zullen er velen "redden" en het zal véél geld kosten. Maar de kans is groot, heel groot, dat ze ondanks alle geld van de wereld toch nog een paar banken door hun vingers laten glippen wat nieuwe dominostenen laat vallen. Hoe dan ook, we zijn gedoemd tot depressie. We hebben decennia van gedopeerde, enkel op krediet gebaseerde, economische groei gehad. Na de actie krijgen we nu de reactie. En wat voor een!

Grootvader


Later zou ik ook zo'n grootvader willen zijn (à peu près rond het jaar 2070). Het kan echter evengoed, zelfs eerder, te beurt vallen aan mijn eigen vader:

Wereldberoemde beheerder van hefboomfonds herinnert uitspraken van grootvader

IMF ziet ontwikkelde economieën in depressie

Dit kon je vanmorgen op de website van De Tijd lezen:


"De ‘geavanceerde economieën’ verkeren al in een depressie en de financiële crisis kan nog verergeren, tenzij het banksysteem wordt gerepareerd. Dat zei Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zaterdag in Kuala Lumpur op een vergadering van de centrale bankiers van Zuidoost-Azië ."


Dit had ik niet zien aankomen. Ik bedoel, ik heb de depressie wel zien aankomen. Maar ik had niet verwacht dat een officiële instelling van dergelijk kaliber zo snel het woord 'depressie' in de mond ging nemen. Ik had dit slecht binnen een jaar of langer verwacht. En ik had eerder verwacht dat ze met een andere term gingen komen. Een nieuwe naam om het allemaal niet zo erg te laten lijken. Om de illusie in stand te houden. "De grote wet T-shirt party", of zoiets.

Nu ja, nat zullen we allemaal worden.

Monday, February 2, 2009

KBC rijmt op diarree

De vraag is niet of de bankaandelen verder zullen stijgen of zullen dalen.

De juiste vraag is: Hoe lang kan deze site gratis blijven als je weet hoeveel mongolen, aka economen, journalisten, politici, aan geld vragen om hun waardeloze mening te mogen geven op conferenties, in de krant of op teevee?

Wat ze zeggen is niet meer of minder dan diarree. Het spettert langs alle kanten, ze ontkennen elke verantwoordelijkheid voor de productie van de diarree, ze verergeren het probleem, en uiteindelijk laten ze het anderen opkuisen.

Het enige juiste antwoord op de juiste vraag is: niet lang genoeg.