Thursday, July 30, 2009

Voorspellingen 2009: een stand van zaken


Dit is de tekst die ik begin dit jaar neerschreef. Alles wat in italic staat, schuin gedrukt, heb ik nu toegevoegd. Dat zijn de nieuwe bedenkingen, de stand van zaken.


In de loop van 2009 zal het meer en meer duidelijk worden dat de wereld in een Nieuwe Grote Depressie is geworpen. De wereld komt in de greep van een economische depressie, ook al zal de meerderheid van de media, de politici en de economen het pakweg een ‘wet t-shirt party’ noemen. De volledige crisis zal verteerd moeten worden als een gastronomisch menu. De kredietcrisis is het voorgerecht. De crisis van het wereldwijde monetaire systeem, de muntencrisis, de crisis van het papiergeld, wordt het hoofdgerecht. En zal weldra (zéér heet) worden opgediend. Het lekkerste, het dessert, wordt de terugkeer van het goud in het monetaire systeem, de terugkeer van hoop voor de wereld. Het ganse menu zal niet enkel in 2009 worden opgediend maar ook nog tot diep in het volgende decennium. De voorspellingen die hier dus gemaakt worden hebben niet alleen hun gevolg voor dit jaar, maar ook voor de jaren vanaf 2010.

Voor 2009:

1) De goudprijs stijgt met 50%. Zilver stijgt meer.
In progress. Sinds begin dit jaar steeg de goudprijs met 6%, de zilverprijs met 18%. Er is nog een lange weg te gaan. In de komende 5 maanden moet goud dus nog met meer dan 40% stijgen om mijn voorspelling te laten uitkomen. Dit is echter niet onmogelijk. De goudprijs gedraagt zich naar gewoonte veel sterker in het najaar.
Op deze grafiek zie je dat goudprijs vaak snel begint te stijgen vanaf eind augustus.



Seizoensgebonden factoren bepalen dat er in het najaar steeds een grotere vraag naar goud is. Indiërs hebben dan hun trouwfeesten en in december zijn er de eindejaarsfeesten die de vraag naar goud, voornamelijk als juwelen doen toenemen.
Echter, dit is niet de factor die goud naar ongekende hoogten zal stuwen. Het is eerder de verdere instorting van het financiële systeem, de onhoudbaarheid van de wereldwijde schuldenberg. De aandelenbeurzen zijn in het najaar steeds gevoeliger voor sterke dalingen. Eén factor die de goudprijs de komende maanden sterk omhoog kan duwen is het crashen van de obligatiemarkt. Of, om de crash te verhinderen, zullen centrale banken nog meer geld drukken. Eén van beide zaken zal plaatsvinden en het zal héél positief zijn voor goud. Zilver is nu al meer gestegen dan goud. Er is geen reden om te denken dat deze trend zich niet zal verder zetten. De zilverprijs is vorig jaar zwaar afgestraft, een crash in zilver die werd veroorzaakt door grove manipulatie van twee Angelsaksische grootbanken. De manipulatie van zilver (en ook van goud) zal op een dag gebroken worden en dit zal een glorieuze dag zijn. Het is verre van zeker dat dit in 2009 zal plaatsvinden. Maar, je moet er meer rekening houden dat het elk weekend kan gebeuren. Het is niet te voorspellen, waarschijnlijk zelfs niet door de ‘insiders’, de manipulatoren zelf. Maar het zal gebeuren. En dan zal de wereld breken. Helaas.




2)
De olieprijs verdubbelt. Van de huidige niveaus betekent dit een olieprijs van 75 à 80 dollar per vat. Nog steeds veel te goedkoop. Ik zie de olieprijs de komende jaren nog steeds stijgen naar 300, 400 dollar per vat. De olieprijs zal in 2009 stijgen om verschillende redenen. De sterke daling is overdreven en uiteindelijk ook gevoed door speculanten. De olieprijs zal uiteindelijk ook terug stijgen omwille van geopolitieke redenen. Daarnaast zal de vraag niet zozeer toenemen (als gevolg van de depressie) maar zal het aanbod wel in het probleem komen. Dit fenomeen zal zich enorm versterken in de komende jaren zodat rantsoenering van olie de kop zal opsteken in de westerse wereld.
CHECK + In progress. De olieprijs verdubbelde inderdaad al bijna in de eerste 6 maanden. De olieprijs ging in juni al eens tot 74 dollar. De olieprijs is sindsdien wat teruggevallen tot 60$ en daarna weer wat aan het stijgen. De komende jaren zal een oliecrisis van epische proporties plaatsvinden en de wereld zal er niet klaar voor zijn.

De financiële crisis + een oliecrisis = een dodelijke cocktail:






3)
De kredietcrisis blijft verder aanwakkeren. Westerse banken zullen nog miljarden aan herkapitalisaties moeten doorvoeren. Een nationalisering van het Amerikaanse bankensysteem wacht.
CHECK + In progress. Hoewel het allemaal minder in het nieuws lijkt te komen, blijft de kredietcrisis verder aanwakkeren op alle vlakken. Er zijn hier en daar verbeteringen maar evenzeer stelt men soms een vertraging van de verslechtering voor als een verbetering. Het blijft in vele gevallen een verslechtering. In 2007 dachten overheidsinstanties dat de kredietcrisis (in eerste instantie subprime) geen gevolgen zou hebben voor de algehele economie. Wat een lacher, blijkt nu achteraf. De verliezen van de meeste banken blijven oplopen. Enkele Amerikaanse banken (JP Morgan, Goldman Sachs) konden opnieuw reusachtige winsten bekendmaken. Deze banken profiteren op nooit geziene wijze van het wegvallen van concurrenten (Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill, Wachovia, etc.) De banden tussen JPM en Goldman zijn zéér groot. Samenzweringstheorieën beginnen welig te tieren. En bevatten in de meeste gevallen de waarheid!!!!!!

Ondanks de hulp van de overheden blijft de kost om de banken te redden met gigantische proporties toenemen. De totale kost wordt nu op 24 biljoen dollar geschat. Terwijl men eerst dacht dat er geen verliezen zouden zijn, daarna een paar honderden miljoenen, daarna een paar honderden miljarden, daarna een paar biljoen. Nu al 24 biljoen. PS: Belgische bank KBC gaat nog een klap van jewelste rond de oren krijgen. Erger is, dat we een tweede golf van de kredietcrisis kunnen krijgen. Een nieuwe wereldbank zoals Lehman Brothers kan failliet gaan. Dit zal dan het vertrouwen in de banken dan helemaal kelderen. Een bank holiday zal moeten uitgeroepen worden om bankruns en een complete ineenstorting van het systeem te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat we in het oog van de storm beland zijn. Maar dat zou betekenen dat we halfweg zijn. Ik denk eerder dat we net de eerste storm van het orkaanseizoen gehad hebben…


4)
De markt in credit default swaps (ongeveer 60 000 miljard dollar) kan verder in de fik vliegen als gevolg van het toenemend aantal faillissementen. Het tikt als een atoombom onder het bankensysteem. Indien deze markt niet langzaam smelt maar ontploft, zullen overheden wereldwijd een ‘bank holiday’ moeten inroepen.
In progress. De markt in credit default swaps blijft tikken. Een nieuwe markt is onder mijn radar gekomen, die van de intrest rate swaps. Deze markt is minstens 5 keer groter dan de CDS markt (meer dan 200 000 miljard dollar). Deze markt is allergisch voor een verhoging van de langetermijnrente. Deze rente wil nu gaan stijgen omdat er teveel obligaties uitgegeven worden door overheden. Obligaties brengen een bepaalde rente op maar hoe meer obligaties er op de markt worden gesmeten hoe meer rente de bieders zullen vragen omdat het risico groter wordt dat de obligaties (schuldpapier) niet kunnen worden terugbetaald door de schuldenaar (overheden). Als de obligatiemarkt breekt, dan breekt de hel los. Dan ontploffen bij vele banken intrest rate swaps en dan mogen alle banken onmiddellijk toe. Overheden zullen verhinderen dat de lange termijn rente gaat stijgen door zelf hun obligaties op te kopen met vers gedrukt geld. Een enorm pervers spel dat veel vers geld in het financieel systeem brengt en de potentie heeft op massieve inflatie in de toekomst te creëren.

5)
Overheidsobligaties zijn een zeepbel geworden. De zeepbel zal in stand worden gehouden door overheden en centrale banken die met nieuw gedrukt geld zullen worden opgekocht. Obligaties zullen waardeloos worden omdat de munt waarin ze worden uitgedrukt waardeloos zal worden.
CHECK + In progress. Overheidsobligaties zijn inderdaad een zeepbel geworden. Sinds begin dit jaar zijn ze gevoelig in waarde gedaald. Maar overheden en centrale banken hebben de daling proberen te temperen (en daardoor proberen ze dat de rente niet gaat stijgen zoals ik in punt 4 al besprak). Op 17 maart besloot de Amerikaanse centrale bank voor 1000 miljard dollar aan obligaties op te kopen in de komende maanden, dit met vers gedrukt geld. Geen papiergeld, gewoon de druk op de digitale knop. WAANZIN! De dollar ging natuurlijk zwaar onderuit de volgende dagen, net als obligatieprijzen. Voorlopig valt de daling van de beide sindsdien nog licht uit, maar de daling zal in de komende maanden versnellen tot we opeens een waterval-effect hebben: een crash van de dollar en/of dollar-obligaties.

6)
De muntencrisis kan elk moment goed van start gaan. Competitieve devaluaties tussen de dollar, euro, yen, yuan, roebel. Niemand wil de sterkste munt hebben. Overheden zullen wereldwijd massaal geld drukken om hun eigen schulden op te kopen!!!! Dit zal de geboorte van hyperinflatie betekenen. Hyperinflatie kan in 2009 mogelijk nog worden uitgesteld omdat het kredietsysteem plat ligt. In 2010 kan hyperinflatie niet meer ontkend worden. Binnen iets meer dan 11 maanden is het 2010…
In Progress.

7)
De eerste devaluatie van de dollar zal de wereld schokken. De goudprijs kan vanaf nu elk weekend exploderen. Het heeft geen zin om te wachten. No gold, no glory. No guts, no gold. Men heeft lef nodig om fysiek goud te kopen.
Also very much in progress.




8)
Huizenprijzen zullen in 2009 in vele landen ineenstorten. In de VS, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland, Oost-Europa, en anderen blijven huizenprijzen sterk dalen. Ook in landen waar de huizenprijzen tot voor kort niet daalden, zullen nu verliezen worden opgetekend. De huizenprijzen zullen in België met gemak 15% dalen. Om daarna in 2010 nog verder te dalen. Appartementen kunnen in België met 50% dalen, huizenprijzen makkelijk met een paar tiental procent. Enkel onmiddellijke hyperinflatie kan huizenprijzen nominaal doen stijgen. Hyperinflatie lijkt eerst te zijn weggelegd voor Oost-Europa, Groot-Brittannië, de VS en mogelijk China. West-Europa (euro-land) kan nog het langst gevrijwaard blijven.
CHECK + In progress. Huizenprijzen blijven in Angelsaksische landen zwaar dalen. Zoals in een eerdere post gezegd zijn de huizenprijzen nu ook in België beginnen dalen. Nu de werkloosheid sterk stijgt en langdurig hoog zal blijven, zal dit nog meer dalingen in de huizensector veroorzaken.

Een grafiek van de huizenprijzen in de VS sinds 1890. De stijging sinds eind jaren 1990 leek onhoudbaar hoewel weinigen dat wilden inzien op het moment van de top. De val wordt niet gebroken. De daling zal misschien niet meer zo snel verlopen, niet meer versnellen maar het zal nog zijn tijd duren vooraleer huizenprijzen in de VS stabiliseren. Des te meer om de daaropvolgende grafiek.


De volgende grafiek kan de dood betekenen voor huizenprijzen in de VS. Het waren de zogenaamde "subprime" leningen die het vuur aan de lont staken. Mensen met subprime leningen die hun huis niet meer konden afbetalen. Hun maandelijkse afbetaling werd de afgelopen 2 jaar herzien en ze konden de verhoging van de afbetaling niet meer afbetalen. Er zijn echter nog andere soorten leningen waarvan de maandelijkse afbetalingen nog moeten aangepast worden en dit zal voor zeer onaangename verrassingen zorgen bij veel Amerikaanse huishoudens. Zelfs als ze niet werkloos zijn. Op de grafiek wordt aangeduid waar we nu zijn. Hoe hoger de balken, hoe meer leningen worden herzien. De voorbije maanden was het relatief kalm op dat vlak. Maar we gaan weer omhoog, meer hypotheek-herzieningen, meer mensen die hun hypotheek niet meer kunnen afbetalen, meer huizen die men zal moeten te koop aanbieden, en de negatieve spiraal versterkt zichzelf door de exploderende werkloosheid.




9)
Toenemende werkloosheid wordt wereldwijd een probleem. Dit zal de sociale onrust tot ongekende proporties vergroten. We zullen rellen zien. Regeringen zullen omvallen. Revoluties in China, Rusland en de VS kunnen kiemen.
CHECK + In progress. Werkloosheid neemt wereldwijd toe. In de VS kennen ze nu al de langste grote werkloosheidsgolf sinds WO II. Begin dit jaar waren er in verschillende landen rellen. Sindsdien is het allemaal wat afgezwakt, alsof iedereen in slaap is gewiegd. Ik verwacht meer rellen vanaf de late herfst en wanneer we de winter ingaan. Steden zoals Los Angeles, Philadelphia zullen gevoelig blijken. Ook in Europa zal het opeens weer hard losbreken met rellen in West- en Oost-Europa. Revoluties zijn aan het kiemen. Zoals ik het nu zie, is er vooral in een revolutie in de Verenigde Staten aan het kiemen. Het lijkt ongeloofwaardig maar ik kan me voorlopig niet van deze indruk ontdoen.

De rode lijn op de grafiek is de toename van werklozen in de VS. Nog nooit zo lang en zo diep in het naoorlogse tijdperk..





10)
Pakistan wordt een groot geopolitiek probleem. In vergelijking met wat in Pakistan zal gebeuren, zal de oorlog in Gaza op een cocktailparty lijken! In 2009 is de kans nog minimaal maar in de eerste helft van het volgende decennium volgt een Pakistaanse aanval met atoomwapens (op India). Dit moet duidelijk maken dat ik de Pakistaanse zaak ernstig neem.
BIG CHECK! Dit moet één van de meest onwaarschijnlijke voorspellingen geleken hebben begin dit jaar. Maar Pakistan kwam sindsdien in het nieuws door de gevechten tussen de Taliban en het Pakistaanse leger in de SWAT-vallei. Zware gevechten die het Pakistaanse leger (voorlopig) won en de Taliban werd verdreven uit de SWAT vallei. 2 miljoen mensen gingen echter op de vlucht wat een humanitaire crisis veroorzaakt. De acties van het Pakistaanse leger zullen zeker kwaad bloed zetten en een voedingsbodem betekenen voor het recruteren van nieuwe, jonge fundamentalisten. De westerse legers zitten in een moeras in AFPAK, Afghanistan & Pakistan. Nieuwe geopolitieke onrust in Pakistan zullen we zeker nog zien toenemen. Eén van de factoren die goud- en grondstoffenprijzen opnieuw de hoogte zullen injagen. De komende jaren zullen we een toename zien in de conflicten om grondstoffen.

11)
Er zullen in 2009 grote bedrijven failliet gaan. Vraag me niet welke. Het zullen niet alleen banken zijn. Grote geglobaliseerde bedrijven, genre Arcelor Mittal, kunnen het faillissement aanvragen.
CHECK + In progress. General Motors ging bankroet. Chrysler ging bankroet. Twee van de grootse Amerikaanse autobouwers, bedrijven die decennia de American dream belichaamden. General Growth ging bankroet, minder bekend buiten de VS, maar het bedrijf was wel de tweede grootste eigenaar van commercieel vastgoed in de VS. Commercieel vastgoed (handelspanden etc) zijn als gevolg van de crisis ook hard in waarde aan het dalen. CIT ging (nog) niet bankroet maar het kan zeker nog gebeuren de komende maanden. CIT is een bank die leningen verstrekt aan ongeveer 1 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in de VS. De gevolgen zullen catastrofaal zijn voor de gewone Amerikaanse middenstander. Much more to come. In de VS én in Europa.

12)
De munten van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) gaan zwaar in de problemen komen en zullen de invoering van de euro op hun buik kunnen schrijven. (ik zie de euro in de huidige hoedanigheid het volgende decennium niet overleven.)
CHECK + In progress. De munten van de Baltische staten zijn gekoppeld aan de euro. Maar sinds een paar maanden staan deze munten onder extreme druk. (reeds in eerder post vermeld). Ik denk dat de munten de link zullen moeten laten varen en gedevalueerd zullen worden. Voorlopig proberen de Baltische regeringen de devaluaties af te wenden door zwaar te herstructureren. Maar de Baltische economieën zijn aan het ineenstorten aan het ongekend snel tempo. Zo daalde het Bruto Nationaal Product van Litouwen met 22% in 1 jaar. Bijna een kwart van de Litouwse economie is dus weggeblazen. Nu gaat de overheid de zaken nog verergeren door de felle herstructureringen door te voeren. Nu zoals al gezegd, ofwel gaat de overheid zwaar besparen en dat zal de economie pijn doen (op zeer lange termijn wél positief), ofwel gaan ze de munt devalueren. De komende jaren is pijn niet te vermijden voor de Balten. Zware pijn.

13)
De wereldhandel is abrupt stilgevallen. Protectionisme, handelsoorlogen zullen de kop opsteken. Het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne slechts een klein voorbeeld. Wanneer landen het munten tegen elkaar gaan devalueren, zal protectionisme onder de vorm van kapitaalcontroles en handelstarieven niet te stoppen zijn. De globalisering zal voor een paar jaar plat liggen. Hebt u er al aan gedacht: wat als internetproviders failliet gaan en de gevolgen wanneer u geen toegang meer hebt tot het wereldwijde web?
Coming. Landen zijn het munten tegen elkaar aan het devalueren doordat al hun centrale banken aan QE (quantitative easing), kwantitatieve versoepeling, doen. In mensentaal: geld drukken. Dit zijn ze echt sinds februari, maart beginnen doen in grote getale om de obligaties van hun overheden op te kopen. Het is iets wat enkel zal toenemen. Een desastreus beleid dat hyperinflatie zal creëren als ze dit niet stopzetten en terugdraaien. Volgens mij gaan ze niet terugdraaien en kunnen ze eigenlijk al voor een groot deel niet meer terugdraaien. Het is ook de verborgen agenda van de overheden en de centrale banken om geld te drukken om zo de schuldenlast (de last van de obligaties) te verlichten.

14)
Zijn aandelen interessant? Zonder goud in de portefeuille zijn aandelen te riskant. In de huidige deflatoire omgeving kunnen aandelen nog serieuze klappen krijgen. Wanneer hyperinflatie een feit is (en ik kan dit van waar we nu staan niet exact zeggen), zullen aandelen gigantisch stijgen (maar daarom niet meer stijgen dan de inflatie). Bankaandelen blijven af te raden. Grondstofaandelen zoals goud- of zilvermijnaandelen hebben de voorbije maanden ook zware klappen gekregen (vb. Yamana Gold, First Majestic Silver) maar zullen zowel in de komende deflatie als inflatie hun nut bewijzen. Niets gaat echter boven fysiek goud of zilver. We gaan de komende jaren terug naar een zeer materiële wereld. Uiteindelijk zal dit ook leiden tot meer oorlogen om grondstoffen.
Thinking. Aandelenbeurzen zijn gestegen maar sinds enkele weken kijk ik met argwaan naar de enorme stijgingen van de Chinese, Russische en Braziliaanse beurzen. Hoewel deze beurzen en deze economieën op lange termijn de crisis, de depressie het best zullen overleven en als de winnaars er uit zullen komen, zijn ze nu zo ver doorgestegen dat een correctie van deze beurzen de westerse beurzen in de val kan meesleuren.

Een grafiek van de Braziliaanse beurs (wit), de Chinese beurs (rood), de Russische beurs (geel) tegenover goud (groen). (wel niet upgedate sinds eind mei 2009)

De goudprijs is duidelijk minder gestegen maar daalde ook minder sterk de afgelopen jaren. Minder volatiliteit. Minder angst om uit de markt te stappen als belegger, zo loop je minder de kans dat je op de bodem verkoopt of op de top koopt wat hier desastreuze gevolgen zou hebben. Op zéér lange termijn geloof ik wel in Chinese of Braziliaanse beurs, maar dan spreek ik wel over 15 à 20 jaar. De beurzen kunnen sindsdien wel stijgen dankzij het geld drukken van de overheid maar dit zal uiteindelijk ook goud omhoog stuwen.





15) Tegen 2017 zal het ergste voorbij zijn. Maar nu is het nog steeds 2009.
In progress. De Tweede Grote Depressie is echt begonnen. Geloof het of niet.

Schokkende grafieken: De blauwe lijn toont wat er gebeurde in de jaren 1930. De rode lijn toont wat er nu gebeurt.

De overheidstekorten:




Eerste Depressie versus Nu: wereld industriële output zakt ineen:



Eerste Depressie versus Nu: volume in de wereldhandel stort ineen.


Monday, July 27, 2009

Voorsmaakje van hyperinflatie

Of zoals de Fransen het noemen: een amuse-bouche.


In de Verenigde Staten kreeg een man onlangs het verschot van zijn leven toen hij de afrekening op zijn bankrekening kreeg te zien voor een pakje sigaretten dat hij in een tankstation had gekocht: 23 biljard dollar. BILJARD. $23,148,855,308,184,500


Een vergissing van de bank in uw nadeel. De man was klant bij Bank of America. Een van de grootste banken van de VS die miljarden aan staatsteun had gekregen nadat miljarden aan verliezen waren bekend gemaakt. Blijkbaar had de bank de verliezen graag gerecupereerd met een simpele transactie.

In elk geval een lacher van formaat.

In Zimbabwe ging het er vorig jaar nog zo in het echt aan toe:

Een rekening in het hotel: 1,2 miljard Zimbabwaanse dollar waaronder een slordige 95 miljoen dollar voor een mineraalwatertje.



Dat werd dan zo betaald:



En zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Kijk eens hoe gelukkig deze jongen is!


Ik doe mijn best om geen racistische mopjes te maken. Benieuwd hoe de mensen in het westen zullen reageren als het zo ver komt.

Ik kan niet wachten. Hyperinflatie-mopjes zullen zo hilarisch zijn!

Thursday, July 23, 2009

Belgische huizenprijzen zakken voor het eerst in 26 jaar.

Volgens De Tijd:

Huisprijs zakt voor het eerst in 26 jaar

De zware recessie doet de Belgische woningprijzen voor het eerst in 26 jaar dalen, blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaars en notarissen. De prijsdaling in de eerste zes maanden van 2009 was beperkt, maar ING België voorspelt voor het hele jaar een daling van 8 tot 10 procent. (tijd) - Tot voor kort was de Belgische vastgoedmarkt verrassend veerkrachtig. De woningprijzen bleven stijgen, hoewel sommige economen waarschuwden voor een sterke overwaardering. In 2008 stegen de woningprijzen nog met ruim 4 procent.

Maar 2009 zorgt voor een trendbreuk. In de eerste zes maanden daalden de prijzen van huizen en appartementen met respectievelijk 0,4 en 2,2 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar, zegt Alain Declercq van ERA, een netwerk van vastgoedmakelaars. De prijsindex van het makelaarsnetwerk Trevi daalde in het eerste kwartaal met 1,5 procent jaar op jaar en in het tweede kwartaal met 0,8 procent.

De terugval lijkt het grootst in het centrum van het land. De prijzen in Brussel en Waals-Brabant zakten met ruim 6 procent, zeggen de notarissen van de regio.
ING-economen Julien Manceaux en Philippe Ledent zijn niet verrast over de daling van de woningprijzen. Ze berekenden dat huizen in verhouding tot de lonen, rente en verstrekte woonkredieten de jongste 25 jaar nooit zo duur waren.

‘De vastgoedprijzen moeten met 16 procent dalen om de overwaardering weg te werken’, zeggen Manceaux en Ledent. ‘Door de economische crisis zal het grootste deel van de correctie, 8 tot 10 procentpunt, wellicht dit jaar plaatsvinden.’ 2009 is het eerste jaar sinds 1983 waarin België wordt geconfronteerd met een algemene daling van de woningprijzen.
Ledent is beduidend somberder dan begin dit jaar, toen hij een prijsdaling tussen 5 en 8 procent voorspelde. ‘De vooruitzichten voor de langetermijnrente en de economische groei zijn verslechterd en de studie van de notarissen wijst op een sterke prijsdaling.’ De federale overheid publiceert half augustus officiële cijfers over de vastgoedprijzen van het eerste halfjaar.

Er is ook een lichtpunt. ING, het studiebureau Stadim en ERA signaleren dat het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal duidelijk hoger lag dan in het eerste kwartaal en het vierde kwartaal van vorig jaar.
Wouter Vervenne
08:00 - 18/07/2009 Copyright © De Tijd



Wel...wel...wel

Wat nooit kon gebeuren (dixit 10 miljoen Belgen) is aan het gebeuren.

Smack my ass and call my Judy.

Nu iedere Belg en elke paardenkop een huis tussen de 100.000 en 300.000 euro gekocht heeft, is 'le moment suprême' aangebroken.

Ik wil de Belgen geen brood geven die hun huis aan te dure prijzen hebben gekocht. Doe ik het toch, dan ben ik stante pede bankroet.

"De prijsdaling is beperkt", wordt gezegd. Inderdaad. Zo begint het. Niet met een spectaculaire val. Maar de daling zal versnellen, net zoals de werkloosheid dat maand na maand doet.

De werkloosheid die de komende maanden en jaren heel hard zal toenemen, wordt het mes in de halsslagader van de Belgische huizenmarkt. Het bloed zal gutsen in de riolen. En het zal allemaal zo onverwacht zijn. "Het ging nog nooit zo goed meneer, en opeens veranderde alles".

Eén inkomen is nu vaak nodig om de hypothecaire lening van een overgewaardeerd huis af te betalen. In de jaren zeventig konden koppels nog leven van 1 inkomen. Nu zijn twee inkomens nodig. Dat is wat ik noem: verarming op grote schaal.

En we hebben het niet door.

Tientallen discussies heb ik de laatste jaren gehad over de Belgische huizenmarkt. 90% van de mensen geloofde me niet. Zelfs de grootste macro-economen van het land geloofden me niet dat hier een zware prijsdaling mogelijk is, wat het artikel wel beweert (misschien doelend op Itinera-econoom Ivan Van de Cloot maar die zag het veel te laat en veel te licht). Tientallen discussies tussen pot en pint met niet-economen. Iedereen extrapoleerde de decennialange stijging van het verleden in de toekomst.

Zelfs nu nog bekijken mensen me alsof ik een alien ben, als ik zeg dat huizenprijzen gaan dalen.

Zelfs onlangs nog vertelde iemand me dat het ergste voorbij was. Ik dacht dat hij me aan het uitlachen was. "Er is nog niets gebeurd", roep ik dan. Pi-nuts! Omdat de bankencrisis achter de rug lijkt, gaan huizenprijzen in België nu niet meer dalen? No way! Ten eerste is de bankencrisis niet achter de rug, verre van. En ten tweede, huizenprijzen gaan dalen. Big time. Long time.

Als iets 26 jaar gestegen is in waarde, en het keert, wel dan gaat het niet keren voor een paar maanden. Het is niet dat we binnen een paar maanden weer gaan beginnen stijgingen zien in de huizenprijzen en dat opnieuw 26 jaar lang. We gaan een daling zien (héél zeker in reële termen, na inflatie dus) en die daling kan makkelijk jaren duren.

De top van de col ligt achter ons. En wees maar zeker dat er in de afdaling vele huizenkopers van de laatste jaren Jens Voigt gewijs op de bek gaan. Hersentrauma dus voor vele huizenkopers.

Enkel God weet hoe lang die daling van de huizenprijzen kan duren. Ik ken mensen, uitzonderingen & zonderlingen, die met plannen rondlopen in de zin van 'Operatie villa 2011'. Daarmee wordt bedoeld dat ze in 2011 een villa zullen kopen met hetzelfde geld waar je nu een rijhuis voor hebt. Het jaartal kan misschien verkeerd zijn. Maar de redenering is dat niet.

Ikzelf opperde het plan "Kasteel 2013". En de lacherige reactie was dat dit plan enkel in Moldavië zou uitgevoerd kunnen worden. Ik denk dat ik in 2013 liever in Moldavië zit, dan in Brussel. Als komt wat ik verwacht, een mogelijke massale stadsvlucht richting het platteland als gevolg van de economische depressie die tot diep in het volgende decennium zal doorwoekeren.

Bovendien blijf ik ervan overtuigd dat men binnen enkele jaren slechts enkele goudmunten zal nodig hebben voor de aankoop van een modaal huis.

Wie niet gelooft dat huizenprijzen in België nog een zware daling tegemoet hebben, moet duidelijk beter zijn ogen openen. Nog nooit zag ik zoveel bordjes "te koop". Die zullen niet snel verdwijnen, integendeel. Het is allemaal nog maar begonnen. Vele mensen die hun loon zien verminderen of zelfs volledig verdwijnen, kunnen de eerste maanden nog met spaarcenten de leningen afbetalen. Vroeg of laat is ook die reserve op en dan komt onherroepelijk dat bordje: te koop. En dan zal men zo snel mogelijk het huis moeten verkopen om een persoonlijk faillissement te vermijden. Eénmaal de huizenmarkt dat doorheeft, dan zullen de prijzen wel ééns heel hard beginnen dalen. Dit staat allemaal ook in uw straat te wachten, in volle gang van 2010.

Gold bless.

Sunday, July 12, 2009

Een gouden toekomst !!!




Het is bijna zo ver. Het spel zit op de wagen. De trein is vertrokken. Maandenlang zitten de Chinezen, de Russen, de Arabieren, en god weet wie nog allemaal, de dollar uit te lachen en te bekritiseren. Idioten dat ze allemaal wel zijn, kopen ze wel lustig toch nog allemaal dollars. Maar toch, toch lijkt er iets op stapel te staan. Iets waarvan ik geen seconde zal verschieten als het zover is.


Deze economische depressie zal onder andere verschillend zijn van de vorige omdat tijdens deze depressie goud terug IN het monetaire systeem zal worden gebracht, terwijl centrale banken en overheden tijdens de vorige depressie de goudstandaard hebben afgeschaft.

Je kan alleen maar hopen dat de goudstandaard zo snel mogelijk terug wordt ingevoerd of de westerse beschaving gaat voor decennia, en mogelijk eeuwen, donkere tijden tegemoet. De kans is ook dat de goudstandaard wordt heringevoerd en dat het Westen toch lang in de miserie blijft zitten. Want westerse landen zijn zo dom geweest duizenden tonnen goud te verkopen en uit te lenen. Allemaal goud dat ze niet meer zullen terug zien tenzij ze er in de toekomst héél veel geld zullen voor neerleggen. Maar neen, zelfs dat zal niet lukken, want de oosterse landen en de particulieren die het van de westerse landen hebben gekocht weten dat de westerse centrale banken daarvoor gewoon de geldpers aan het werk zetten. Er zal moeten geproduceerd worden, maar dat is het westen verleerd. Dit alles zal meer dan hoogstwaarschijnlijk in een gigantische rush naar goud resulteren. Een veel grotere "zeepbel" dan die van internetaandelen of vastgoed. Ware het niet dat echt goud geen zeepbel is. Het is geen lucht als het echt goud is. Als het niet met geleend geld gekocht is, wat met vastgoed wel steeds gebeurd. Veel belegging in goud zullen echter ook lucht lijken te zijn. Echt goud, fysiek, staat boven alles.

Waarom zo negatief over het Westen? De afschaffing van de goud- en zilvermunten was één van de voornaamste redenen voor de val van het West-Romeinse Rijk. Waarom het Oost-Romeinse Rijk nog duizend jaar langer bleef bloeien? Omdat keizer Constantinopel en zijn opvolgers de goudmunten niet devalueerden zoals de West-Romeinse keizers dat hadden gedaan. Het duurde tot rond de 14de eeuw vooral West-Europa weer licht zag na de donkere Middeleeuwen. De Venetianen en de Florentijnen waren begonnen met gouden dukaten te slaan en de handel bloeide terug op, vooral de handel met het Oosten dat opnieuw vertrouwen had in de westerse goudmunten. Het was het begin van de Renaissance!! 1000 jaar voordien was het Indie geweest dat in de 3de eeuw na Christus de steeds maar weer gedevalueerde Romeinse munten als eerste begon te weigeren. Dat betekende een eerste aderlating voor Rome, want het kon toen geen handel meer voeren met Indie zonder goud of zilver.

Ach, ik kan uren of bladzijden lang doorgaan. Dit is geschiedenis. Maar kan je de gelijkenissen zien? Hier en nu staan we opnieuw op een keerpunt. Voor de toekomst.

De G-8. Vorige week in Italië op de plaats van de aardbeving van een paar maanden geleden. Er werd gesproken over klimaatopwarming. Obama keek naar de kont van een 18-jarig meisje en het staat goed in de kranten.

De deelnemers van de G-8 kregen ook geschenken, zoals dat past op een top-ontmoeting.

"L'AQUILA, Italy - World leaders attending the Group of Eight summit opening Wednesday in Italy will each be presented with a gift from the past and one for the future.Handmade books portraying works by Neoclassical sculptor Antonio Canova, as well as gold coins representing an imaginary future world currency will be given to the participants at the opening of the three-day summit."

De wereldleiders kregen zowel een geschenk dat het verleden voorstelt als een geschenk dat de toekomst moet voorstellen. De wereldleiders kregen een boek én een gouden munt. Maar moet het goud niet het verleden voorstellen. Goud was toch passé? Wie koopt in deze tijden nog goud? Hoeveel keer heb ik het zelf niet mogen horen?!! Maar hier op de G-8 beginnen zelfs de grootste idioten het licht te zien.



De munten die werden voorgesteld zijn echte knoerten!! Ze zijn 2800 euro waard, wat betekent dat om ongeveer 4 ounces goud gaat. Dat is echt een handpalm vol. Ik ken zilvermunten die zo groot zijn maar dat zijn echt uitzonderingen!!





Een bepaalde organisatie "United Future World Currency" heeft als doelstelling een wereldmunt te creëeren. Hun doel is "een munt voor de wereld". Het is ook mij duidelijk dat er verschillende organisatie als gevolg van de wereldwijde crisis hard gaan roepen om de noodzaak voor niet alleen een wereldwijde aanpak tussen de landen maar ook dit te concretiseren via het op poten zetten van nieuwe wereldwijde politieke en economische instellingen. Meer macht voor de VN of een nieuwe wereldwijde politieke organisatie? Een wereldregering? Een centrale bank voor de wereld? Wie zal het zeggen? Vele machtige leiders zullen dit idee proberen door te drukken in deze moeilijke tijden. Maar het is niet zeker of het zal lukken

De testmunt, voor het eerst voorgesteld de voorbije week op de G-8, is een gouden munt. Een gouden munt!!! Het is natuurlijk de vraag of dit zo zal blijven. Zullen ze ook met papier afkomen, met andere munten gemaakt uit inferieure metalen, etc.. ?




De munt is ontworpen door een Belg en werd ook door Belgische Munt geslaan. De munten worden eurodollars genoemd en zijn voornamelijk bedoeld om de VS en de EU één te maken. Hoe geloofwaardig zullen die munten zijn voor de rest van de wereld? Ze zullen enkel geloofwaardig zijn, als het edelmetaal blijft.

Dit is waarschijnlijk een kleinere versie van de munt:




Het is allemaal nog niet voor onmiddelijk want de testen worden ver in de toekomst vooruitgeschoven... "The currency will also undergo an important public test run at the 2015 Milan Universal Expo. " Tegen dan zijn de Oosterse landen al lang met alternatieven voor de dollar op de proppen gekomen!!

De media zijn voorlopig zeer karig met informatie rond dit initatief. Ik vond enkel een reactie van Russisch president Medvedev. Hij is natuurlijk laaiend enthousiast, wat Obama wel minder zal zijn. "Hier is het", zei Medvedev terwijl hij een kleinere versie van de munt toonde. "Je kan het zien en aanraken". Dat is al héél wat beter dan het digitaal geld dat momenteel à volonté wordt bijgedrukt, me dunkt.




Obama hield zich op de vlakte. Hij ziet het natuurlijk niet graag gebeuren. Wetende dat dit een gigantische aderlating voor de dollar zal betekenen.

Dit project is niet haalbaar zonder een complete revaluatie van de goudprijs. De westerse centrale banken zullen niet voldoende goud kunnen kopen aan de huidige lage prijzen. Koop goud voor de revaluatie komt. Het zal gebeuren. De revaluatie van goud zal een devaluatie voor gewoon, inferieur digitaal en papiergeld betekenen. End of story.

Tuesday, July 7, 2009

Goudrapport

2009-07-02 Erste Bank Special Report GOLD[1]



Dank u Erste Bank! Slechts weinig banken maken zulke lijvige rapporten over goud. Dit wil niet zeggen dat Erste Bank per se een goede bank is in mijn ogen. De bank zit ook zwaar in de problemen door de kredietcrisis. Erste Bank kreeg ondertussen ook al overheidssteun om de slechte leningen uit Oost-Europa in te dekken. Maar blijkbaar zijn er een paar mensen bij erste Bank die hard geloven in goud. Dit kan ik enkel toejuichen.
Dit rapport over goud is zo vers van de pers dat ik het zelf nog maar diagonaal heb doorlopen. De Oostenrijkse bank komt net zoals vorig jaar opnieuw met een uitgebreid rapport over goud. Er wordt allerhande materie in behandeld die belangrijk is voor de goudprijs en goudmijnaandelen. De gevolgen van de monetaire politiek van de centrale bank, aanbod & vraag van diverse aanbieders en afnemers, de goudstandaard, technische analyse, etc.
Er worden prachtige grafieken in weergegeven. Verschillende grafieken sprongen bij mij onmiddellijk in het oog. Op pagina 11 een grafiek van de prestatie van het goudmijnaandeel Homestake Mining tijdens de jaren 1930. Ik heb de grafiek al verschillende keren eerder gezien. Het blijft interessant want het bewijst dat er ook aandelen waren die tijdens de Depressie wisten te stijgen. Goudmijnaandelen dus. Ik ben ervan overtuigd dat goudmijnaandelen ook nu weer zullen stijgen in deze Depressie, ook al zal de Depressie er nu iets anders uit zien. Maar net zoals toen zullen niet alle goudmijnaandelen even goed presteren. Kiezen en diversifiëren is belangrijk.
Een andere in het oog springende grafiek vind je op pagina 47. Daar zie je de goudprijs sinds 2003 in dollars. Je ziet dat er zich de laatste bijna 2 jaar een omgekeerd hoofd-schouder patroon heeft gevormd. Een gewoon hoofd-schouder patroon duidt meestal op een daling in de toekomst. Maar hier hebben we een omgekeerd hoofd-schouder patroon waarbij een prijsstijging kan verwacht worden als de weerstand rond de zogenaamde neklijn (de magische grens van 1000 dollar) doorbroken wordt. De neklijn gaat doorbroken worden. Het bloed zal stromen in het monetaire systeem en het zal de goudprijs omhoog katapulteren. Deze grafiek lijkt duidelijk te maken dat het niet lang meer kan duren. Een nieuwe daling tot 700 dollar lijkt weinig waarschijnlijk, een kans die in het verleden ligt en weinigen hebben aangenomen om bij te kopen want de meerderheid dacht toen dat goud naar 600, 500 en 400 terug ging dalen.
Erste Bank concludeert dat de goudprijs naar 2300 dollar kan stijgen. Dat zal naar mijn mening zeker ook gebeuren... en dan mag slechts weinig fout lopen in het monetaire en financiële systeem, in het politieke wereldsysteem en op sociaal-maatschappelijke vlak. Ik denk dat er nog veel fout zal lopen. Mijn koersdoel voor goud ligt dus hoger. Voor zilver moet je rekenen dat zilver enorm omhoog zal spurten eenmaal goud naar nieuwe formidabele records gaat. De zilverprijs gaat dan net zoals op het einde van de jaren zeventig uit zijn krammen schieten waardoor de verhouding tussen goud en zilver 1 op 15 kan worden, terwijl nu nog 1 op 70. Namelijk, nu koop je met 1 ounce goud, 70 ounces zilver. Zilver blijft volgens mij hierdoor heel goedkoop ten opzichte van goud en nog meer ten opzichte van al de rest hier op aarde. Er komen nog interessante, mooie, zeer mooie tijden... voor goud en zilver.

Monday, July 6, 2009

Zotte zweden

Wel, ik ben al een tijdje terug van eigenlijk een korte vakantie. Maar het zou dwaas geweest zijn vorige week 's avonds achter de computer te gaan kruipen met zo'n prachtig weer, wetende dat zo'n dingen in België niet lang blijven duren. Een reden te meer dat je moet pakken wat je kan krijgen.

Ook al is het een economische depressie. Het heeft geen zin om zelf in een depressie te geraken. Je moet buiten komen en in de zon gaan staan. Fietsen, tuinieren, relaxen, wat dan ook. Veel mensen zullen in de komende jaar amper nog durven buiten komen omwille van de schaamte, omdat ze veel verloren hebben. Velen zullen het gevoel hebben dat ze hun eer hebben verloren. Vele anderen zullen buiten moeten blijven omdat ze het dak boven hun hoofd hebben verloren. Echt, ik heb al veel schokkende verhalen gelezen over de gevolgen van de crisis voor personen in de VS. Het opent de ogen. Weldra bij ook u in de straat, in Europa.


De mens heeft de zon nodig, een machtige bron aan vitamines!

Wat is er beter dan de zon? Zuurstof? Lang leve het zweet van de zon! De Maya's noemden tweeduizend jaar geleden goud het 'zweet van de zon'.

Ik kan opnieuw een boek schrijven over wat er de laatste weken allemaal is gebeurd, wat is geëvolueerd. Op financieel-economisch vlak wordt er weer heel wat gefikst achter de schermen. De opkomende machten blijven de dollar in vraag stellen. De moord op de comateuze dollar wordt voorbereid. De stekker gaat eruit. Maar de dag dat het gebeurt, blijft de wereld wel draaien. Wees voorbereid want de gevolgen zullen tot ver in de 21ste eeuw strekken.

Wat me de laatste dagen deed denken? De Zweden en andere Scandinaven.

De Zweedse centrale bank, in eerdere posts al gezegd dat dit de oudste centrale bank ter wereld is, heeft een paar dagen geleden beslist om de rente te verlagen tot 0,25%. Een laagtepunt, vergelijkbaar met de lage rentes in de VS, het VK, en vele, vele andere landen. De centrale banken leggen de rente zo laag omdat dit bedrijven en consumenten zou stimuleren om te lenen. Je kan ook stellen dat ze het sparen proberen af te raden. Men probeert de spaarder te ontmoedigen door hem slechts een zeer lage rente te geven. Men wil de spaarder aanzetten tot consumeren om zo de economie aan te zwengelen. Keynesianisme. Het zal niet werken. De wereldeconomie is tegen de grootste berg schulden aangelopen in de wereldgeschiedenis. We kunnen niet door de muur.

Dat de Zweden de gewone beleidsrente verlaagden tot 0,25% is niet zo héél speciaal meer, aangezien zoveel landen hen al voorgingen. Wat wél speciaal is, is dat ze de depositorente voor banken verlaagd hebben tot -0,25%. Een negatieve rente dus.

Wat betekent dit? Het betekent dat de Zweedse banken moeten betalen als ze deposito's bij de centrale bank aanhouden (wat momenteel voor grote bedragen wordt gedaan omwille van het wantrouwen in het banksysteem). Het betekent dat de Zweedse banken geld zouden krijgen als ze geld lenen van de centrale bank. Dus: ze lenen geld én ze krijgen er nog eens geld (intrest) bij. Hoe leuk is dat!! Je kan het best vergelijken met een hypotheeklening die je aangaat voor je huis. Je krijgt de lening van de bank en in plaats daar elke maand intrest op die lening te moeten betalen, KRIJG je intrest van de bank. Hoera, een perfecte wereld!

De Zweedse centrale bank wil de banken hiermee stimuleren om hun deposito's te ontlenen aan bedrijven, consumenten, etc. De geldmultiplicator wordt hiermee in werking gezet en zo probeert men inflatie te creëren. Centrale banken geloven nu namelijk dat 'een beetje inflatie' goed is voor de economie. Maar hoe zorg je ervoor dat dat beetje bij een beetje blijft. Hoe zorg je ervoor dat het niet ontspoort? Het is waaghalzerij en het zal praktisch onmogelijk zijn.

Het is alsof iemand die zegt dat hij vanaf nu dagelijks een beetje cocaïne zal innemen, want het geeft een goed gevoel. En wanneer we ons goed genoeg voelen, zullen we er wel mee stoppen. Dat is praktisch zéér moeilijk. Het zal met die inflatie nog véél moeilijker zijn dan met de drugs.

De Zweden zijn zot!