Tuesday, April 27, 2010

Nieuwe blog wordt uitgeprobeerd

Er kruipt altijd veel tijd in verhuizen. Zelfs het verhuizen van electronische data is niet evident, zeker niet als je het nog nooit gedaan hebt en voorspelt wordt door informatie.

Ik ben er nu in geslaagd om mijn website succesvol te migreren van blogger/blogspot naar wordpress.

Vanaf 1 mei kan ik namelijk op dit webadres (deze blog) geen berichten meer posten, dus de tijd begon te dringen.

Volgens mij heb ik op de nieuwe site zo goed als alle artikels die hier eerder werden gepost, kunnen overnemen. Je kan dus terug gaan in de tijd om te kijken wat reeds eerder werd geschreven. Dit vond ik zeer belangrijk.

De nieuwe website is zeker nog niet "af", zoals het hoort. Ik zou nog vele zaken willen toevoegen. Zoals grafieken van prijzen van edele metalen, filmpjes, links naar andere websites, etc. Dat zal voor in de toekomst zijn.

Laten jullie me eens weten of jullie perfect de nieuwe website kunnen lezen en commentaar kunnen plaatsen? Zo kan ik desnoods nog wijzigingen doorvoeren op het laatste moment.

Bedankt alvast.

De nieuwe website is: http://goldandglory.wordpress.com/

Friday, April 23, 2010

Een lente in goud.



Er valt veel te schrijven over wat er de voorbije twee maanden is gebeurd in de economisch-financiële wereld. Maar de conclusie blijft dezelfde: het Westen is bankroet en dit is nog niet erkend door 99% van zijn burgers. Wanneer het oordeel zal vallen, ontploffen de prijzen van de edelmetalen.

Fraude is overal, maar het zal de natuurlijke gang van zaken enkel kunnen uitstellen. Niet meer dan dat.

Goud is nu al weken aan het laveren tussen 1080 en 1170 dollar. Wanneer we door 1200 dollar gaan, ga je iets speciaals zien. Een eruptie van de goudprijs. Zoals een vulkaan die in 500 jaar niet eens is kunnen ontploffen. 1200 dollar en je hebt een aanval op de top van december. Dan gaan we erdoor. Dan kan het zó snel gaan dat voor iedereen het goed en wel door heeft, we reeds aan 2000 dollar staan.

Griekenland is een niemendal maar als je ziet wat zelfs deze muis al teweegbrengt in de financiële wereld.. Wat zal het geven als Portugal valt, en Spanje, Italië & België. Groot-Brittannië gaat ook voor de bijl. Allen zullen ze hun schulden niet meer kunnen financieren, zoals Griekenland dit probleem nu kent.

Goud tekent nu records op in euro. We staan nu aan 865. Maar als het allemaal ontploft, wat uiteindelijk zal gebeuren. Dan staan we aan 1500 euro in een kwestie van een paar weken.

We staan aan de vooravond van een monetaire crisis zoals we beleefden van mei tot september 1931. Alle Europese landen gingen toen bankroet. Bestudeer die geschiedenis of je gaat opnieuw fouten maken!!! Ik heb er reeds verschillende keren op gealludeerd.

Daarna komt de VS aan de beurt. De val van het Westen is dan volledig. De goudprijs katapulteert dan richting de 5000 dollar. En meer dan waarschijnlijk erdoor, richting mijn doel van 9300 dollar.

Griekenland is een lacher. De burgers denken er nog steeds dat hen geen schuld treft. Ofwel gaan ze geld krijgen van de EU en/of het IMF en mogen ze nog eens zware besparingsronde doorvoeren. Dan zal de overheid in een kwestie van maanden of weken omver geworpen worden door rellen en onrust in Athene. Ofwel gaat Griekenland uit de Euro stappen en opnieuw drachme's drukken naar eigen wil. Dan gaan we daar richting hyperinflatie. Ofwel gaat Griekenland zijn schulden weigeren terug te betalen, een uitstel vragen op de uitstaande leningen: dan gaan de Grieken de zon zien ondergaan. Dan gaan ook Europese banken hier weer nadelen van ondervinden. Er is géén pijnloze oplossing voor Griekenland. Als je zo lang pret beleeft, dan komt vroeg of laat de ontnuchtering. De Grieken moeten nog steeds nuchter worden. Weg met die ouzo!

Het probleem Griekenland gaat nu snel zijn ontknoping naderen. Dan gaan de markten zich richten op een volgend probleem. En zoals gezegd: die zijn er genoeg. Landen genoeg die nog bankroet zal gaan. Het gaat de goudprijs doen exploderen.

Ik ga mijn garage wat oppoetsen.

Thursday, April 8, 2010

Girls just wanna have gold


Oké, er is nog geen nieuwe website... maar ik heb wel al een mascotte gevonden... :-)


Girls want the gold. Because gold will be fun??

Sunday, March 14, 2010

S&P 1150 en Europese politici riskeren inferno in de obligatiemarkt

Ik zei in een bericht in januari dat 1150 punten een belangrijk niveau was voor de S&P 500. Het ketste ervan af toen dit niveau in januari werd geraakt en we daalden tot ergens in februari waarna de beurzen terug versterkten. De beurzen gaan nu al een hele poos omhoog maar de laatste weken zeer traag. Vorige week probeerde de S&P 500 opnieuw door de 1150 punten te breken maar het lukte vooralsnog niet. We staan nu op 1149,9 ....

Ik zei dat de kans klein was dat we erdoor gingen. Het is een stevige weerstand en we zitten in een depressie. Als we er toch door gaan, geeft dit een duidelijk signaal dat we richting de hyperinflationaire fase van de depressie gaan. De beurzen stijgen maar daar is geen enkele reden toe, want de westerse economieën zijn rot tot op het bot. De enige reden dat de beurzen stijgen is dat er biljoenen dollars en euro's zijn gecreëerd en die vloeien richting de markten.

Ik zei dat hedge funds Europa gingen aanvallen. En zo gebeurde het.
Ik zei ook hoe de politici hierop gingen reageren. En ook dat gebeurde zo.
Nu komen de politici met een oplossing voor de problemen die zogezegd de speculanten (de hedge funds) creëren. Ik weet hoe dit kan eindigen. En de politici hebben geen benul wat de consequenties van hun acties (het verbieden van CDS'en) kunnen betekenen. De Europese leiders riskeren een obligatie-inferno waarmee de aandelencrash van 2008 vergeleken kan worden als een vrolijke lentedag. Daarom dat dikke tranen over mijn wangen rolden toen Romano Prodi (zijn er ook slimme Italianen?) zei dat de crisis in Europa voorbij was. Yeah, right! Is genoteerd!

Wednesday, March 10, 2010

Deze blog moet verhuizen.

Tegen mijn wil moet deze blog verhuizen. Blogger doet een migratie van een aantal blogs waaronder de mijne valt. Het zou iets te maken hebben met het feit dat Blogger werd opgekocht door Google.

Normaal zou ik de blog kunnen migreren naar een nieuwe blog met dezelfde naam. Maar zonet probeerde ik het even en blijkbaar is de naam "goldandglory.blogspot.com" reeds bezet. Ik snap het niet want het kan enkel bezet zijn door deze eigen website. Ik erger mij er dood aan want misschien moet ik dus een nieuwe titel voor mijn blog creëren en dat wil ik niet. Het zou betekenen dat ik mijn blog ergens anders moet voortzetten, niet meer op blogger maar via WordPress ofzo.

Ik heb voorlopig geen tijd om dit allemaal uit te zoeken. Pffff.

Tuesday, March 2, 2010

Als de Grieken gaan vechten.


"Go spread the word. Let every Greek assembled know the truth of this. Let each among them search his own soul. And while you're at it, search your own." (King Leonidas)


Vandaag rapporteert nieuwsagentschap Reuters:

"Greek Prime Minister George Papandreou said on Tuesday his country was fighting for survival against bankruptcy and urged civil servants and pensioners to accept sacrifices to save the debt-burdened nation.

In a dramatic speech to his Socialist PASOK party on the eve of a cabinet meeting expected to approve new austerity measures, Papandreou said: "I will fight to save the fatherland from whatever the nightmare possibility of bankruptcy might entail."


De Griekse premier zegt dat hij zal vechten om het vaderland te redden van het bankroet. Zal hij vechten met dezelfde verbetenheid als Koning Leonidas tegen de Perzen in de Slag bij Thermopylae?



Het valt te betwijfelen. De Grieken hebben nu geld nodig. Veel geld. En ze gaan het lenen van Europa. Weinig heldhaftig. Krijgen ze het niet. Dan zijn ze effectief bankroet. Kunnen ze uit de eurozone stappen, een nieuwe munt aannemen, devalueren, geld drukken. Ad infinitum. En dan breekt de chaos uit in Athene.

Niet alleen Griekenland, maar binnenkort zal ook de volledige westerse wereld mogen vechten om niet als bankroet te worden gepercipieerd. De westerse wereld IS bankroet. Het is voor velen echter nog niet zo duidelijk. Goud heeft dit opnieuw in de gaten en stijgt naar nieuwe records in euro.

"No retreat, no surrender. That is Spartan law. And by Spartan law, we will stand and fight … and die." (King Leonidas)


Saturday, February 27, 2010

Hedge funds for Vendetta, Glory and … GOLD !

“The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honor to meet you and you may call me "V".” (Uit: "V for Vendetta")


Op 20 januari schreef ik dat hedge funds zich verzamelden om de Europese Unie aan te vallen en uiteen te scheuren. Nadat ik het bericht had geplaatst dacht ik lang na of ik misschien niet had overdreven. Zou het ooit echt zo ver komen?

De Europese Unie zal er alles aan doen om de aanvallen af te slaan. De aanvallen zijn gebaseerd op de enorme opeenstapeling van schulden en begrotingstekorten doorheen de monetaire unie. Vooral de Zuid-Europese landen worden aangevallen door de hedge funds maar vele andere West-Europese landen, zoals België, zijn er helemaal niet veel beter aan toe. De Europese Unie zal er alles aan doen om de eenheid te redden. Er zullen dus veel euro’s hiervoor (opnieuw) in het financieel systeem gepompt worden. Ja, ze kunnen Griekenland redden. Maar het zal veel geld kosten. Ja, ze kunnen Portugal en Ierland redden. Ja, ze kunnen Spanje redden maar het zal hen nog eens ontzaglijk veel meer geld kosten. De overheden, hier specifiek de Duitse regering en de ECB kunnen alles proberen te redden en te garanderen. Maar zoals ik eerder al zei, als je alles garandeert, garandeer je uiteindelijk niets. Want op een bepaald moment breekt het systeem onder het gewicht van exploderende schulden en het drukken van geld. Daar gaan we naartoe. The Endgame.

Intussen probeert iedereen de toekomst voor zich uit te duwen. Voor mij geen probleem, dat geeft me meer tijd om me voor te bereiden op wat komen zal. Dat geeft me meer tijd om edele metalen te accumuleren.

Meer dan een maand geleden schreef ik dat hedge funds een formidabele “trade” in elkaar aan het zetten waren. En dat zou negatief zijn voor Europa. Het kon ook tijdelijk negatief zijn voor de euro. Het kon de goudprijs doen dalen of gelijk blijven in dollar maar de goudprijs zou wel stijgen in euro’s. Dat is effectief wat we de voorbije maand gezien hebben. De goudprijs in dollars daalde licht en stijgt nu weer (dus is ongeveer gelijk gebleven). De goudprijs in euro’s is echter naar een nieuw record (all time high!) gestegen.

De problemen in Griekenland en de andere Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal vormen de focus nu in de financiële media. En dat nu al ongeveer sinds begin dit jaar. Ook de aandeelbeurzen van deze landen werden hard getroffen. Overheidsinstanties zijn sindsdien opnieuw de hongerige hedge funds en andere financiers gaan beschuldigen om hun land en munt te destabiliseren omdat deze financiers ‘short’ gingen op deze landen. Het gaat zelfs zover dat de Spaanse inlichtingendienst nu de invloed van hedge funds onderzocht in de problemen die sinds eind januari in Spanje accelereerden.

Ik zei al eerder: de hedge funds zijn de aanleiding en niet de oorzaak. Zij stellen het probleem van de onbetaalbare schulden aan de kaak. Als de landen nooit zoveel schulden waren aangegaan, dan was er geen probleem en hadden de hedge funds dit nooit kunnen uitbuiten.

In 2008 schreeuwde de CEO van Lehman Brothers ook moord en brand omdat hedge funds zijn bank aan het aanvallen waren. Onder andere David Einhorn was één van de voornaamste aanvallers die 'short' ging op het aandeel van Lehman Brothers. CEO Dick Fuld vond dit ongehoord, het was volgens hem nergens op gebaseerd. Hij vond het misdadig dat de hedge funds de aandelenkoers van zijn bedrijf/bank onderuit haalden. Uiteindelijk ging Lehman bankroet.

Nu schreeuwen de ministers van de overheden ook moord en brand. Het zal allemaal hetzelfde vervolg kennen.

Pittig detail: deze week hoorde ik van een Amerikaan dat de voormalig CEO van Lehman Brothers, Dick Fuld, nu zelf een hedge fund heeft opgestart in downtown Manhattan. Hij, die met honderden camera’s op zich gericht, twee jaar geleden de hedge funds roofdieren noemde en voorspelde dat hij de hedge funds ging kapot maken. Ongelooflijk hoe het leven kan keren.

Laten we eens kijken wat de Wall Street Journal vandaag in de weekendeditie op de voorpagina plaatst. Het is gewoon briljant en deed me sterk terugdenken aan mijn artikel over hedge funds dat ik eerder schreef.

“Some heavyweight hedge funds have launched large bearish bets against the euro in moves that are reminiscent of trades at the height of the U.S. financial crisis.
The big bets are emerging amid gatherings such as an exclusive "idea dinner" earlier this month that included hedge-fund titans SAC Capital Advisors LP and Soros Fund Management LLC. During the dinner, hosted by a boutique investment bank at a private townhouse in Manhattan, a small group of all-star hedge-fund managers argued that the euro is likely to fall to "parity"—or equal on an exchange basis—with the dollar.”


De grootste hedge funds zaten dus begin februari bijeen op een galadiner. En bespraken er hun plan voor Vendetta.

WSJ gaat verder: “The currency wagers signal that big financial players spot a rare trading opening driven by broader market dislocations. The euro, which traded at $1.51 in December, now hovers around $1.3550. With traders using leverage—often borrowing 20 times the size of their bet, accentuating gains and losses— a euro move to $1 could represent a career trade.

If investors put up $5 million to make $100 million trade, a 5% price move in the right direction doubles their initial investment.

"This is an opportunity...to make a lot of money," says Hans Hufschmid, a former senior Salomon Brothers executive who now runs GlobeOp Financial Services SA, a hedge-fund administrator in London and New York.”


De hedge funds gaan dus voor een “career trade”. Een belegging die hun veel winst moet bezorgen. Maar nog veel meer zijn de handelaars belust op eeuwige glorie die hen te beurt kan vallen als ze gelijk krijgen. Glorie!

Net zoals George Soros die in 1992 het Britse pond succesvol aanviel en hiervoor nog steeds geroemd wordt.

De WSJ vergelijkt: “Few traders expect the value of the euro to collapse in the same the way that the British pound did in 1992 amid a large bearish bet by Mr. Soros. In that famous trade, which traders say led to a $1 billion profit, selling led by Mr. Soros pushed the pound's value so low that the Britain was forced to withdraw its currency from Europe's Exchange Rate Mechanism, which tied currencies together within fairly narrow trading bands, which then caused the pound to drop even more sharply.”

De WJS gaat verder:

“Through small gatherings, hedge funds can discuss similar trades that can feed on each other, in moves similar to those criticized in the Panic of 2008.
...
There is nothing improper about hedge funds jumping on the same trade—unless it is deemed by regulators to be collusion. Regulators haven't suggested that any trading has been improper. Still, the euro action shows that such loosely coordinated trading is roiling markets.”



Dit is een zeer belangrijk artikel. Hedge Funds verzamelen zich tegen de EU. En het zijn echt de grootste namen.

“Then, big hedge-fund managers, such as Greenlight Capital Inc. President David Einhorn, who also was at this month's euro-dominated dinner, determined that the fortunes of Lehman Brothers Holdings and other financial firms were dim and bet heavily against their securities.
...
George Soros, head of a $27-billion fund manager, warned publicly last weekend that if the European union doesn't fix its finances, "the euro may fall apart." Through a spokesman for Soros Fund Management, he declined to comment for this article.
...
Some of the largest hedge funds, including Paulson & Co. Inc., which manages $32 billion, have bought such swaps, which act as insurance against a default by Greece on its sovereign debt. Traders view higher swaps prices as warning signs of potential default.


Since January, the prices of such swaps have nearly doubled, reflecting investors concerns about a default by Greece. Paulson had built a large bearish position on Europe, people familiar with the matter say, including swaps that will pay out if Greece defaults on its debt within five years. But someone familiar with the matter said that more recently, Paulson had become bullish on the euro.”


David Einhorn van Greenlight Capital. George Soros, opnieuw! En John Paulson, de man die met de subprime crisis de “trade of the century” maakte. (Hierover verscheen onlangs een boek.) Zij zijn allen negatief over de euro en kochten credit default swaps om hierop te speculeren. Ik toonde eerder hoe deze swaps gestegen zijn en in de richting van een IJsland-scenario evolueert. Alhoewel Paulson net zijn kar zou gedraaid hebben nu de euro de laatste maand al sterk daalde.

Wat mij echter onmiddellijk opviel, en wat niet wordt benadrukt in het artikel, is dat deze traders nog iets anders gemeenschappelijk hebben.

Nu komt de bom:

Deze drie grote namen: Einhorn, Soros én Paulson hebben in de loop van 2009 allemaal grote posities in … pompompom … GOUD opgebouwd!!!

Toen David Einhorn dat deed, schreef ik het hier op deze blog. De WSJ meldt het kort op het einde van het artikel: “Greenlight's Mr. Einhorn, meanwhile, who was among the earliest and most vocal bears on Lehman, said he is bullish on gold because of inflation concerns. Mr. Einhorn declined to comment.”


George Soros maakte de afgelopen maand de goudgemeenschap ongerust door goud de “ultieme zeepbel” te noemen. Maar het bleek dat hij zelf goud had bijgekocht, dus het mag duidelijk zijn dat de zeepbel nog veel potentieel heeft om eerst nog qua omvang enorm toe te nemen.

John Paulson startte begin dit jaar een eigen goudfonds en hij pompte er zelf iets van 250 miljoen dollar in.

Deze hedge fund managers nemen allemaal grote posities in goud omdat ze ervan overtuigd zijn dat er nog enorme prijsstijgingen komen in de volgende maanden en jaren. Naar mijn mening hadden ze veel eerder moeten instappen, jaren geleden toen ik dat deed. Maar goed, het is zeker nog vroeg. Goud heeft nog een lange weg te gaan, jaren aan potentieel. De grote massa van beleggers en burgers heeft nog niets van goud in portefeuille en dat zal uiteindelijk wel komen.

Gewoonweg een zeer interessant artikel en tot mijn eigen grote verbazing kan je het vandaag ook integraal online lezen op de website.

De WSJ heeft ook een zeer interessant artikel over Spanje dit weekend. Je kan het ook hier lezen. Het maakt onmiddellijk duidelijk dat Europa nog grotere problemen staan te wachten. De schuldencrisis (en hiermee de muntencrisis) bevindt zich nog maar in zijn beginstadium.

“Greece set off the crisis rattling the euro zone. Spain could determine whether the 16-nation currency stands or falls.

The euro zone's No. 4 economy, Spain has an unemployment rate of 19%, a deflating housing bubble, big debts and a gaping budget deficit. Its gross domestic product contracted 3.6% in 2009 and is expected to shrink again this year, leaving Spain in its deepest and longest recession in a half-century.”


Het artikel valt in huis met een anekdote die alles zegt over de staat van de Spaanse economie:

“At the center of the crisis are millions of Spaniards like Olga Espejo. The 41-year-old lost her administrative job at a laboratory in Madrid, then found a temporary post replacing someone on sick leave—until that job was abolished. Her husband and her sister have also been laid off—all among the one in nine working Spaniards who have lost jobs in the past two years.”

De allesvernietigende werkloosheid. Het is de spaartegoeden van de Spanjaarden aan het wegvreten en het zal de huizenmarkt daar nog veel meer ineen doen storten.

De kost om Spanje te redden, zal voor de EU gigantisch zijn. De WSJ noemt het een “shock and awe infusion:

“Euro-zone heavyweights Germany and France have pledged to support Greece if necessary. But any bailout for Spain—whose $1.6 trillion economy is nearly double those of troubled euro-zone partners Greece, Portugal and Ireland combined—would be far costlier.

A "shock and awe" infusion aimed at renewing faith in Spain's finances, should it be necessary, would take roughly $270 billion, according to an estimate by BNP Paribas. It estimates similar confidence-restoring moves in Greece, Ireland or Portugal would require $68 billion, $47 billion and $41 billion, respectively.”


Spanje heeft hulp nodig van Europa want de politici willen het electoraat niet straffen. Ze willen de lonen niet laten dalen of de belastingen drastisch te verhogen. Dat is nochtans nodig om het begrotingstekort én de staatsschulden af te bouwen. Andere opties zijn inflatie en/of devaluatie, maar Spanje kan geen euro’s drukken. Dat doet de ECB en is dus afhankelijk van Frankfurt.

“Spain can't devalue its currency to make its exports more attractive and its sunny beach resorts cheaper because the euro's value is driven by Germany's bigger, competitive industrial economy.

Madrid can't slash interest rates or print money to spur borrowing and spending, because those decisions are now made in Frankfurt by the European Central Bank.

Spain could still try to stimulate growth through tax cuts and spending increases. But it has already mounted enormous stimulus spending that swelled its budget deficit to 11.4% of GDP last year, and it would need to sell more bonds to raise fresh cash. Buyers of Spanish government bonds, spooked by the prospect of a Greek default, have already demanded higher interest rates from Madrid.”


Wat als Spanje uit de eurozone stapt? Dit is een belangrijke vraag. Het zou een Argentinië-scenario betekenen. Iets wat vroeg of laat de volledige westerse wereld lijkt te zullen treffen.

“Mr. Lachman of the American Enterprise Institute is among the pessimists who doubt the government will take this course. He thinks Spain's chronic inability to restart growth will lead it to contemplate a third option: splitting the euro zone asunder by withdrawing from the common currency. That would permit a devaluation that would, at a stroke, increase Spain's competitiveness and allow the economy to grow again.
A more mainstream view holds that no government, Spain's included, would dare to brave the financial chaos such a move would unleash.

"It's extremely costly to leave the euro," said Jean Pisani-Ferry of Bruegel, a pro-European think tank in Brussels. The moment a government hinted at a possible devaluation, there would be a run on the banks and an effective default on every euro financial contract with that country. "The day you start to admit that you're thinking about it, you're in a financial mess."


... fascinating.

Greetings,

Leonidas
Chairman & CEO, 300 Quintillion Capital Inc.

Thursday, February 25, 2010

Griekenland update

O ja, en nog eens by the way.

Vandaag waren er serieuze rellen in Athene tijdens de nationale staking in Griekenland.

Hier volgt een update van James Sinclair, één van de betere marktcommentatoren ter wereld.

Hij schrijft vandaag:

"For those that think the Greek situation is a typical slow motion process of the European debating society, you need to focus on the fact that Greece will be out of money most likely in the next six weeks. Since there was a failure to float a debt offering last week, it might in fact be sooner.

This situation is not going to drag on for a long time. It will reach crisis levels in weeks.
The Greek state of the EU, like any major state of the US, will be bailed out as it reaches crisis levels. The only question where Greece is concerned is the means of and principle to the bailout mechanism.


QE to infinity is the only way out of this Western world financial crisis."

Met "QE" wordt quantitative easing bedoeld. Een academische term die de Amerikaanse overheid introduceerde, maar het betekent zoveel als "geld drukken". Het was toch Lenin die zei dat je eerst de woordenschat moest corrumperen? En daarna de munt doen ineenstorten?!

Let's go!

Het is enkel wachten tot dit in Londen komt. Londen, Parijs, Madrid. En dan Los Angeles, Chicago, Washington.

En kijk dan nog eens naar de goudprijs.

Wednesday, February 24, 2010

Bank run wordt Country run

O ja, and by the way...

Er is een "run" op Griekenland.

8 miljard dollar vloeide reeds weg de voorbije 3 maanden. 8 miljard ... and running!

8 miljard lijkt niet meer veel. In deze wereld waarin biljoenen de nieuwe miljarden zijn. Maar Griekse private banken hadden tot nu toe slechts 30 miljard onder beheer. Als daar 8 miljard van wegvloeit. Dan kan je het een "run" beginnen noemen, Argentinië-stijl.

Ja, je hebt geen goud nodig beste lezer. Wat we zien is enkel een 'replay' van 1931. Toen er een run was op Oostenrijk. De muntencrisis waarvoor ik waarschuwde weet je wel.

Ja, toen, in 1931, was er geen Europese Unie. De EU kan Griekenland redden als ze willen. Als ze willen. Maar wie gaat de EU redden op termijn. Want dat zit eraan te komen. Eerst vallen de zwakke schakels en die worden gered door de sterke schakels. Die dan zelf zwakker worden. En uiteindelijk ook vallen.

Binnnenkort bij ons op de stoep? Wacht tot de muntencrisis Groot-Brittannië aandoet en daarna de VS. Of omgekeerd. Whatever. Whenever.


Gideon Rachmann in The Financial Times over de gevolgen van Griekenland voor de EU:

“So what happens now? It is possible that Greece may yet muddle through this crisis. But, in a world of rapidly rising sovereign debt, the next euro-crisis might only be months away. At that point, the members of the European single currency will once again be asked how much they are willing to do (and to pay) to help each other out. If the answer is still, “not very much”, the euro-area might begin to shed some of its weaker members. But the consequences could go well beyond the single currency. The EU would have a crisis of confidence and the likely result would be that other powers it has acquired, on everything from immigration to social policy, would come into question. There is more than money at stake in the Greek crisis.”


Tyler Durden van Zerohedge over de onbesluitbaarheid van de EU: Ze hebben inderdaad nog steeds geen concreet plan!

"The only thing in this world worse than Hank Paulson showing up in Congress with his initial 3-page TARP proposal giving him unlimited control over the US printing press? 12 non-Hank Paulsons, all of whom speak different languages, all of whom are hell bent on bailing everyone and everything out (just not on their political or physical dime...or 10 eurocents as the case may be), and all of whom have no idea how to bail out others' (and soon their own) economy... oh, and none of whom have access to Hank's reserve currency printer. In short, more than 24 hours after announcing a "bailout" of Greece, nobody in Europe has any idea what they need to do to actually "bail" Greece out. On the verge of tomorrow's summit during which it is widely expected that EU's new president Herman Van Rompuy will announce just what the details of [asset guaranteedebt purchaseIMF (aka US Taxpayer) to the rescue] plan will be, the utter cluelessness and confusion is unprecedented."

De nieuwe armen.



Herinner je mijn bericht van vorige week met de grafieken van de Amerikaanse staten die de werkloosheidsuitkeringen niet meer konden betalen? En de grafiek met de werkloosheid in Europese landen en Amerikaanse staten. Het westen bloedt.

De New York Times schreef op 20 februari: "Millions of unemployed face years without jobs."


Mijn antwoord: "Surprise. Face it. It's a Depression. Gold will go bonkers when confidence in government collapses."

Miljoenen werklozen? Jaren zonder job??? Het drupt in de VS en het regent in Europa. Vertel het voort, maar niet in de Carrefour. Of in de buurt van Opel Antwerpen. Of aan Minister-President Kris Peeters. Ze doen aan micro-managment en ze zullen de ene na de andere brand mogen blussen. Zien ze dan niet dat de vulkaan op uitbarsten staat?

Geeft Joseph Stack het startschot voor de tweede Amerikaanse Revolutie?

Als u dacht dat vliegtuigen die zich in Amerikaanse overheidsgebouwen nog voor wereldnieuws zouden zorgen, dan ben je niet juist aan het denken. Blijkbaar.

Vorige week donderdag crashte een vliegtuig in een gebouw van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, te Austin, Texas. De crash van het vliegtuig was geen ongeluk. Het was bewust en met voorbedachte rade gepland. Het was een zelfmoordaanslag.

Niet door moslims of doorgevlogen Japanners. Joseph Stack, een 53-jarige ingenieur, plantte zijn vliegtuig in het best grote gebouw in de hoofdstad van Texas. Hijzelf en 1 andere persoon verloren het leven, er waren nog 13 andere gewonden.

Dat maakt het verhaal al wat speciaal. Maar nog specialer zijn de motieven achter de aanslag. Joseph Stack, liet een ellenlange afscheidsbrief achter op zijn website. De website werd ondertussen al bedolven onder de 'hits' maar je kan de brief hier lezen.

Ik las hem al 1 maal en het is best een indrukwekkend verhaal. Joseph Stack was compleet gefrustreerd door een herhaaldelijk mislukt leven als ondernemer. Naar zijn mening waren de mislukkingen steeds veroorzaakt door een wanbeheer van de overheid. Het geeft voer voor een discussie die je helemaal kan uitbreiden wat er de voorbije decennia is gebeurd in het westerse 'kapitalisme' en waar we ons vandaag bevinden. Namelijk, in de afgrond.. hangend aan een tak.

In één alinea geeft J. Stack ook een vlijmscherpe analyse van het huidige economische systeem:

"I remember reading about the stock market crash before the “great” depression and how there were wealthy bankers and businessmen jumping out of windows when they realized they screwed up and lost everything. Isn’t it ironic how far we’ve come in 60 years in this country that they now know how to fix that little economic problem; they just steal from the middle class (who doesn’t have any say in it, elections are a joke)to cover their asses and it’s “business-as-usual”. Now when the wealthy fuck up, the poor get to die for the mistakes… isn’t that a clever, tidy solution."

De kleine man, de belastingbetaler, heeft inderdaad de banken mogen redden. Hij heeft er niet echt om gevraagd (alhoewel ik daar over kan discussiëren). Maar belangrijker is dat die kleine man vooralsnog niet compleet in opstand komt tegen die beslissing van overheid om zijn geld te gebruiken om de rijken ermee te redden en vooral, nog meer te verrijken. Kijk niet verder naar Goldman Sachs om te zien hoe dit systeem er één is waar de overheid en de banken samenwerken om het bloed uit de samenleving te zuigen enkel om meer geld, macht en bonussen te rapen.

Joseph Stack wordt op televisie door een vriend genoemd als een compleet normale persoon van wie dit buitensporig gedrag in de verste verten niet verwacht kon worden. (Hier kan je het verslag zien) Hij heeft het allemaal goed kunnen verbergen maar als je de afscheidsbrief leest, dan weet je dat er al heel wat tijd gedachten door zijn hoofd raasden. En eigenlijk zeer rationele gedachten.

Gisteren zat ikzelf nog aan tafel met een Amerikaan en hij vroeg zich af waarom wij Belgen nog niet in opstand gekomen waren tegen de hoge belastingdruk in ons land. Volgens mij ten eerste omdat we met een verouderde bevolking zitten. En je hebt een jonge bevolking nodig om een revolutie te starten. De jongeren hebben de vinnigheid en de razernij die kan exploderen om in opstand te komen en de paleisrevolutie waar te maken. Met een bevolking van babyboomers, dikke pensen en grijze duiven lukt dit niet. Tot zover de westerse wereld.

Een andere reden is dat de jongeren natuurlijk zijn opgegroeid met die hoge belastingdruk. Ik heb nooit iets anders gekend. Maar stel dat de overheid plots een drastische verhoging zou doorvoeren dan kan dit wel ogen doen openen bij een grotere groep die een opstand kan forceren of organiseren. Daarom dat overheden zoveel mogelijk alles geleidelijk proberen te verhogen, belastingen hier en daar, én inflatie als de verborgen belasting bij uitstek.

De Verenigde Staten van Amerika, en met hen de volledige westerse wereld, bevinden zich in een economische Depressie. Daar moet niet aan getwijfeld worden maar de media en overheden proberen natuurlijk het verhaal positief te houden. Vraag maar eens aan France Telecom, waar al heel wat werknemers zelfmoord pleegden. Vraag maar eens in Wall Street en in Londen, 1 jaar geleden lagen er een pak bankiers dood in hotels. Dit zijn maar anekdoten, maar ze zijn verre van alleenstaand. Het zegt dat er iets broeit in de samenleving.

Twee weken zei Sarah Palin tijdens een Congres nog dat het tijd was voor een nieuwe Amerikaanse Revolutie. Ze had heel wat van haar uitspraken geleend bij het gedachtegoed van Ron Paul, daar bestaat weinig twijfel over. Er begint iets te broeien in de VS. Langzaam begint een groter deel van de bevolking te snappen, net zoals de ingenieur Joseph Stack die zichzelf een 'fool' noemt, wat er werkelijk aan de hand is. Hoe de overheid een gigantische verantwoordelijkheid draagt voor deze crisis, hoe ze deze crisis exploiteren om de allerlaatste vrijheid van de burgers weg te nemen.

Vier jaar geleden, toen ik vrienden waarschuwde voor een financiële crisis zonder precedent, heb ik altijd gezegd dat er tranen zouden vloeien. Dat kon men toen niet vatten en het werd weggelachen. Wel de tranen vloeien. Als je het niet ziet, ga naar de Carrefour. Ik vraag me af hoeveel werknemers nu uit het leven zullen stappen. Het getal zal niet 0 zijn.

Maar voor de westerse wereld zal het niet meer eindigen bij tranen. We zijn te ver gegaan. Het zal eindigen met bloed.

Of zoals Joseph Stack zijn afscheidsbrief beëindigde:

"I saw it written once that the definition of insanity is repeating the same process over and over and expecting the outcome to suddenly be different. I am finally ready to stop this insanity. Well, Mr. Big Brother IRS man, let’s try something different; take my pound of flesh and sleep well."



R.IP. Joe Stack
Like you said, you're not the first and you won't be the last.
Joe Sixpack will follow.
This is The Change that Obama & Company are fearing.

Monday, February 22, 2010

Ik word daar zóó moe van!

Paul D'Hoore wist dit weekend in Het Nieuwsblad weer te insinueren dat goud een zeepbel is. En dat er grote kans is dat het binnen enkele maanden crasht.

Ik trek het mij wreed aan.

Ik heb vandaag wat bijgekocht. Papiergoud weliswaar (en in USD).

Het IMF verkoopt 190 ton goud en ze hebben nooit in de geschiedenis verkocht op de top. Nooit. Paul D' Hoore al zeker niet. Hij verkocht goud in januari aan 770 euro en we staan al aan 820 euro.

Op al het goud dat je als Europeaan de voorbije jaren kocht, daar heb je winst op. Want goud stond in euro's nooit hoger dan vrijdag. Vele beleggers durven niet kopen in een stijgende markt. En ze wachten steeds op een daling. En als die daling er is, wachten ze op een grotere daling. Zo blijven ze wachten en hebben ze niets in hun handen als het opeens weer begint te stijgen.

Als het IMF verkoopt, moet je kopen. Zo simpel is het. En Paul D'Hoore moet je gewoon negeren. Tenzij je de humor ervan kan inzien.

Dit is niet 1979. Dit is 2010. En het Westen is naar de kl*ten. Veel valt daarover niet meer te zeggen.

Laten we even lachen. Nu nog niet met Paul D'Hoore. Dat is voor de volgende post.


Monday, February 15, 2010

Ik wist dat ik goud had moeten kopen!

"Yo sabia que debia haber comprado el oro!"


Kom me niet zeggen, dat ik het niet gezegd heb. ... "When the shit hits the fan".

U wilt weten wat goud doet als een munt gedevalueerd wordt?

Kijk niet verder dan Venezuela waar begin dit jaar de Venezolaanse bolivar gedevalueerd werd.



Het idee dat je je hier niet op moet voorbereiden, is waanzin!

De devaluatie gebeurt steeds overnacht. Je wordt wakker en "PLONG" de munt is gevallen. En de goudprijs is omhoog geschoten. De wekker zal niet afgaan, net vóór de devaluatie.

De devaluatie van de papieren munt, is de facto een revaluatie van het fysieke goud.

Kijk hier, hoe de goudprijs steeg in Argentijnse peso tijdens de devaluatie in dat land in 2002.

"BONKERS"



Je zal er maar vooraf aan gedacht hebben om goud te kopen en het uiteindelijk niet gedaan hebben. De helft van je spaargeld weg, overnacht. Een nachtmerrie.

Met dank aan het artikel van I.M. Vronsky. Er zijn ook nog andere mooie, ontnuchterende grafieken te vinden.

Is het Westen aan het doodbloeden?

Amerika bloedt.



Alle Amerikaanse staten in het donkerrood hebben geen geld om de werkloosheidsuitkeringen nog uit te betalen. De staten moeten lenen van de federale overheid.

Hieronder nog een interessante grafiek waarin de werkloosheidsgraad van de Amerikaanse staten wordt vergeleken met de Europese staten. Let wel, dit is volgens de officiële cijfers. We weten dat de Amerikaanse cijfers zwaar gemanipuleerd zijn. Namelijk dat werkloosheid eerder rond de 17% ligt dan rond de gerapporteerde 10%. En we weten dat er in Europa ook 'gefoefeld" wordt met de cijfers. Dat gebeurt natuurlijk wanneer de zon ondergaat in het avondland.

De Europese Unie mag dan Griekenland redden. Aan Spanje zullen ze nog een véél zwaardere brok hebben. En als je weet, hoe moeilijk het nu al gaat...

Europa bloedt.

"Amerikaanse overheidsobligaties zijn zo veilig als Pearl Harbor in 1941."

Wel, dat zal wat vuurwerk geven, als de kamikazen komen!!! En geloof me, ze zullen komen!!!


Ik schreef vorig weekend over Niall Ferguson die zei dat de Europese schuldencrisis zich zal verspreiden en ook de Verenigde Staten zal treffen.

De voorbij week kwam een opiniestuk van hem in The Financial Times en het werd dit weekend overgenomen door De Tijd. Het is een belangrijk stuk en het herhaalt de opinie dat het ergste van de schuldencrisis van de overheden nog moet komen. De conclusie is simpel: de westerse wereld is bankroet.

Eigenlijk moeten we ons niet meer de vraag stellen of de westerse wereld bankroet GAAT. We zijn bankroet. We doen enkel alsof het nog niet zo is. Het is wachten tot iemand het licht uit doet. Die iemand zal een Chinees zijn, of een Rus of een Arabier.

Here comes Niall:

"It began in Athens. It is spreading to Lisbon and Madrid. But it would be a grave mistake to assume that the sovereign debt crisis that is unfolding will remain confined to the weaker eurozone economies. For this is more than just a Mediterranean problem with a farmyard acronym. It is a fiscal crisis of the Western world. Its ramifications are far more profound than most investors currently appreciate.

...

Yet the idiosyncrasies of the eurozone should not distract us from the general nature of the fiscal crisis that is now afflicting most western economies. Call it the fractal geometry of debt: the problem is essentially the same from Iceland to Ireland to Britain to the US. It just comes in widely differing sizes.

What we in the Western world are about to learn is that there is no such thing as a Keynesian free lunch. Deficits did not "save" us half so much as monetary policy -- zero interest rates plus quantitative easing -- did. First, the impact of government spending (the hallowed "multiplier") has been much less than the proponents of stimulus hoped. Second, there is a good deal of "leakage" from open economies in a globalised world. Last, crucially, explosions of public debt incur bills that fall due much sooner than we expect

For the world's biggest economy, the US, the day of reckoning still seems reassuringly remote. The worse things get in the eurozone, the more the US dollar rallies as nervous investors park their cash in the "safe haven" of American government debt. This effect may persist for some months, just as the dollar and Treasuries rallied in the depths of the banking panic in late 2008.

...

US government debt is a safe haven the way Pearl Harbor was a safe haven in 1941.

...

The long-run projections of the Congressional Budget Office suggest that the US will never again run a balanced budget. That’s right, never.

...

On reflection, it is appropriate that the fiscal crisis of the West has begun in Greece, the birthplace of Western civilization. Soon it will cross the channel to Britain. But the key question is when that crisis will reach the last bastion of Western power, on the other side of the Atlantic."




Wat kan ik hieraan toevoegen? Ik kan enkel herhalen wat ik schreef in één van de eerste berichen van dit jaar. Namelijk, het gaat een "dirty decade" worden. Een vuil decennium met heel wat gebeurtenissen waarop de meerderheid in de verste verten niet is voorbereid.

Ik geloof dat de volgende woorden van de professor zo krachtig zijn, dat je ze moet herkauwen:

"US government debt is a safe haven the way Pearl Harbor was a safe haven in 1941.

...

The long-run projections of the Congressional Budget Office suggest that the US will never again run a balanced budget. That’s right, never."


Het is naar mijn mening juist, dat Amerikaans schuldpapier zal getorpedeerd worden door kamikazes (hedge funds, overheidsfondsen, ..) uit het buitenland. De dag dat het gebeurt, zal in de geschiedenisboeken komen. En wat gebeurt als de CBO zegt dat de VS nooit meer opnieuw een gebalanceerde begroting zal voorleggen? Dan zijn er op termijn slechts twee mogelijkheden. Devaluatie of inflatie. En liefst beiden.

Wees er op voorbereid: grote wereldrijken (van weleer), namelijk de Verenigde Staten van Amerika en Groot-Brittannië zullen hun munten devalueren en inflateren. Als het vertrouwen van de bevolking in deze munten daarna breekt, dan komt hyperinflatie.

Wanneer dat gebeurt, zal je geen goud meer te koop kunnen vinden in de westerse wereld.

Sunday, February 7, 2010

Als je denkt dat goud al een zeepbel is...


... luister dan eens naar Jim Rickards en denk dan nog eens.

Het filmpje is 3 maanden oud en hoewel de dollar sindsdien ten opzichte van de euro sterk gestegen is, blijft het verhaal hetzelfde. Rickards heeft een interessante visie op het gevaarlijk spel dat de VS en China aan het spelen zijn. Beide landen willen namelijk de waarde van hun munt zo laag mogelijk houden. Competitieve devaluatie noemen ze dat en ik heb het hier al verschillende keren over gehad.

Goud gaat volgens Rickards minimum naar 4000 dollar. En als goud opnieuw wordt gezien als geld kan het tot 11000 dollar stijgen (bij een vertrouwensval in papiergeld). Er is dus nog een hele weg af te leggen...





Goud zal dus nog stijgen, het zal nog dalen, opnieuw stijgen, dalen. Opnieuw stijgen, stijgen, exploderen als een raket naar de maan. Het is niet omdat president Obama geen budget meer heeft om de NASA terug naar de maan te sturen dat goud niet naar de maan gaat. De maan ligt op 4000 dollar. 11000 is buiten dit zonnestelsel, maar niet onmogelijk.

Goud zal uiteindelijk het tegengewicht moeten vormen voor de exploderende staatsschulden en zal daarom ook exploderen.

Risicopremies op Europese obligaties stijgen naar records.


Hieronder zie je een grafische weergave van de risicopremies op Europese overheidsobligaties in de laatste 2 jaar. Voor halfweg 2008 waren die op hun normale lage niveau's. Ten gevolge van de kredietcrisis en de schulden die de overheden hadden overgenomen van de banken begonnen de risicopremies op overheidsschuld te stijgen. Als partij kan je je namelijk indekken tegen een wanbetaling van overheden door in credit default swaps te beleggen. Hieronder zie je hoe de kost van die credit default swaps (CDS) stijgt of daalt in de loop der tijd. Hoe hoger de kost, hoe meer de markt de kans groot acht dat een overheid zijn schulden niet meer zal kunnen afbetalen. Dan gaat de markt zich hiertegen indekken, stijgt de vraag naar dergelijke CDS'en en stijgt de kostprijs.

Je ziet de kostprijs van CDS'en op Grieks overheidspapier (geel), het jongste zorgenkind Portugal (appelblauwzeegroen), Spanje (grasgroen), België (Elio Di Rupo-Roze), Finland (blauw), Noorwegen (oranje).


We tekenen voor Europa nieuwe records op in de risicopremies. Misschien ebt het weer even weg, misschien niet. Maar er komt zeker een finale golf, een tsunami.

Laten we even kijken, hoe de risicopremies voor IJsland waren... IJsland, dat voorbeeld van hoe je op relatief beschaafde manier bankroet kan gaan. Maar bankroet is bankroet. IJsland ligt nog buiten schot. Maar kijk hoe Griekenland zich op niveau's zich bevindt waar IJsland zich in de markten bevond in maart 2008. Een half jaar vooraleer het in oktober 'game over' was. Interessant...

Europese schuldencrisis zal zich verspreiden als de pest


"If you are a nerdy bond market historian like me, you could have seen this coming a mile off." Niall Ferguson, Harvard professor.

Ik heb het helemaal niet hoog op met professoren en allerhande mensen in topfuncties. De meesten zijn de oorzaak van het probleem, hebben de crisis niet zien aankomen en begrijpen vaak nog steeds niet waarom het verkeerd aan het lopen is. Maar Niall Ferguson, daar heb ik wel wat respect voor. Hij schreef al heel wat interessante boeken over de gevolgen van politieke en economische gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Er zijn weinigen die de verwevenheid van economische en politieke acties op een dergelijke magistrale en duidelijke manier kunnen uitleggen. Hij ziet economische gebeurtenissen als de drijfveer van onze politieke samenleving door de eeuwen heen. Ik heb twee boeken van hem liggen: The Ascent of Money en The Cash Nexus. Beide boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. De BBC verfilmde 'The Ascent of Money' in een schitterende documentaire.

Zie hieronder een must see interview met Niall Ferguson op Bloomberg, waarschijnlijk vrijdag gegeven. Ferguson maakt duidelijk dat de Europese schuldencrisis nog in kracht zal toenemen.



"The contagion is going to spread, it's already spreading to Spain and Portugal."

En hij noemt België als mogelijk volgende slachtoffer!

"And frankly, there is no particular reason why Belgium and Italy should be entirely free of worry."

En verder:

" This (debt crisis) could spread beyond Europe. ... The US is not far behind Greece."

"It will be extremely difficult to contain the ripple effects. ... There will be general strikes soon in the (European) countries. ... France & Germany will probably bail Greece out."

Maar daarna?

Zal men Portugal ook redden? Wat zal dit allemaal niet kosten voor de belastingbetalers van de andere landen. Europese solidariteit? Zal het zich staande houden? Wat als Spanje hulp nodig heeft? O ja, het heeft hulp nodig. Of Spanje wordt Haïti. Maar van waar zal het geld komen?

Dit is Waterloo voor de Europese bureaucraten. De hedge funds (de markten) die nu de zwakke Europese landen aanvallen zijn als Wellington die gefinancierd werd door de Rothschild bankiers. Sarkozy, Barroso, Van Rompuy hebben de hubris van een Napoleon.

Kan Europa als unie overleven als het economisch verval duidelijk wordt? Dat wordt moeilijk. Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse rijk, het viel allemaal terug uiteen in vele landen.

Om de vergrijzing in dit nieuwe decennium te financieren, moeten al jaren grote begrotingsoverschotten gemaakt worden. Wat nooit gebeurde. In plaats van +5 procent, zitten we nu aan -6 tot -13 procent (Luxemburg en Finland niet meegerekend). Een devaluatie of hyperinflatie om de schuldenberg te verlichten wordt onvermijdelijk. De tijd tikt weg.

Om de Unie bijeen te houden zal compleet totalitarisme moeten ontstaan, maar we zitten echter niet veraf. Het verdrag van Lissabon en het oplegging van deze wetgeving zonder electorale goedkeuring was een beslissende stap. Nu zullen de bureaucraten gestraft worden voor hun hubris door de goden van de markt.

De hedge funds vormden waarschijnlijk de aanleiding. Zij zijn echter niet de oorzaak van het probleem. Europa een Empire? Laat me nog eens lachen.

Friday, February 5, 2010

Ocharme... die politici



Ze zullen nog geen klein beetje staan roepen dat het de schuld is van anderen.

De politici zullen zeggen dat het gedrag van de markten compleet irrationeel zijn. De markten, voornamelijk de obligatiemarkten, die de rente die de landen op hun schulden moeten betalen omhoog zullen jagen.

"Het gedrag van de markten is compleet irrationeel", zegt de Portugese minister van Financiën.

Irrationeel?? Waarom kon ik dan het voorspellen, dit irrationeel gedrag. Idioten!!!!!

Kijk naar die kerel zijn kop. Een woord: Guillotine.


Zo'n kerels kan je op geen enkele andere mogelijke manier stoppen met leugens en dwaasheden te verspreiden.

Binnenkort zal de minister van Financiën van Spanje, Ierland, Groot-Brittannië, België, et cetera, ad infinitum, dezelfde zever proberen te verkopen aan het electoraat. Het zijn net als de bankiers die in 2008 stonden te roepen dat de markten irrationeel waren. Wat een idioten, die hen toen geloofden.

De overheden hebben het zelf gezocht. Ze hebben decennia lang de schulden opgestapeld. De dag des oordeels breekt aan.

"Er is geen enkele reden. Dit valt niet te rechtvaardigen.", zegt hij.

Het probleem is dat die politici vaak het inderdaad niet begrijpen. Ze begrijpen het niet én ze schuiven de schuld maar af op anderen. De schuld zullen ze figuurlijk nog kunnen afschuiven op anderen. Letterlijk zal het niet meer gebeuren. Hoe ironisch in deze schuldencrisis.

Het zal lukken tot het niet meer lukt. En het zal opeens niet meer lukken.

Het is tijd om uit de Matrix te stappen.

Thursday, February 4, 2010

I ♥ Crash



Vandaag hoorde ik voor het eerst sinds zeer lang nog eens op het radionieuws van 7u dat de beurzen hard gedaald waren. De Portugese en Spaanse beurzen hebben klappen gekregen.

Zij volgen de Griekse beurzen naar de Hades.

Ik heb geen televisie meer maar het zou me niet verwonderen mocht Paul D'Hoore vandaag of morgen opnieuw in Terzake mogen opdraven om wat duiding te mogen geven.

Het gevoel in mij wordt sterker dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer ikzelf in prime-time de tijd krijg om de zaken uit de doeken te doen. Oh, wat zal het mooi worden als ik al die economen, professoren en politici zal kunnen uitkafferen. Ik zal op slag een fanpage en een haatpagina op facebook hebben. Op prime-time komen voornamelijk nog steeds zij die allemaal de onwetendheid in de hand werkten en naast de eerste crisis nu ook de tweede crisis niet zagen aankomen. Noem me een optimist, als het dat is wat ik ben, dan is het zo. Mijn ego kent een sterk negatieve correlatie met de beurzen.

Het is een lacher dat ook de goud- en zilverprijs crashen. Dat gebeurde voor een deel omdat de dollar steeg ten opzichte van de euro. Dit hield ik allemaal voor mogelijk. Een correctie van de euro als gevolg van de problemen van de eurolanden. Maar het is helemaal niet zo dat het inde VS beter is. De focus ligt nu enkel even helemaal op de EU. Het is wachten wanneer die focus verschuift. Voor mijn part mag goud crashen naar 200$ en zilver naar 2$. Wat zou ik me graag krom lopen met een paar kilo zilver op mijn rug. Lang leve de zilverhernia! Hoe lager, hoe meer je moet bijpompen. Je moet je spieren trainen.

"You gotta love these dips!" Je moet van deze correcties houden!

In de vorige post schreef ik dat beiden koopwaardig waren, en dat waren ze ook. Ik heb de laatste jaren echter genoeg meegemaakt om te weten dat alles mogelijk is. Namelijk ook, dat het nog steeds lager kan.

Niet enkel de manipulatie tiert welig. Zoals Jim Sinclair (de grootste goudtrader van de jaren '70) vandaag ook zegt, zij die goud nu verkopen zijn voornamelijk mensen die niet denken. Het zijn namelijk computers die verkopen, gebaseerd op algoritmes. Algoritmes, geprogrammeerd door wiskunde- fysica nerds die denken dat goud niet kan stijgen als de rest daalt.

Goud staat nu rond 1060 dollar. Dat is rond het niveau waarop India 200 ton goud van het IMF kocht. Daarom is dit opnieuw een belangrijk steunniveau. Je gaat mij niet horen zeggen dat het niet lager kan. Er zijn genoeg banken, zoals JP Morgan, die massaal gratis geld hebben gekregen en met dat gratis geld gaan ze zeker wat 'short' gaan op goud. Ze doen maar. Kan ik weer lager bijkopen. Wat een idioten. Zilver kan hier zijn bodem kennen, maar het kan evengoed compleet ineenstorten als JP Morgan met als zijn gratis geld de kleine zilvermarkt overrompelt. Het is niet dat ze fysiek zilver verkopen. Ze verkopen papieren zilver want ze hebben geen fysiek. Op een bepaald moment zal de wereld inzien dat de papieren goud- en zilvermarkt irrelevant zijn en compleet onbetrouwbaar. Dat zal de prijs van vandaag en morgen en gisteren belachelijk maken. We gaan door de duizendtallen in goud en minstens naar 100 dollar voor 1 ounce zilver.

Ik schreef in september 2008 een email naar de CFTC, de Amerikaanse toezichthouder van de grondstoffenbeurzen. En ik zei dat de manipulatie op de zilverbeurs door JP Morgan en co niet alleen een schandaal was, maar gewoon belachelijk en idioot. In mijn email had ik de CEO van JP Morgan in CC gezet. Jamie Dimon. Ik schreef dat ze van mijn part gerust nog door mogen doen met manipuleren. Dat ze het lang kunnen volhouden daar ben ik van overtuigd. Maar ik schreef dat ik decennia jonger ben dan hen. Daar zit hun zwakke punt. "Every dog has its day". Maar ik ben geen hond, want honden hebben een onderontwikkelde frontale kwab in de hersenen. Teveel mensen denken als dieren, daarom dat ze de crisis niet zagen aankomen. Ik ben geen hond, maar het zal me niet beletten om mijn dag naar me toe te trekken. Maar ik dwaal af..

Ik kreeg reactie van de CFTC, wat ik niet had verwacht. Van Jamie Dimon heb ik niets gehoord. :-) Maar mijn email stuurde ik de week voor Lehman Brothers failliet ging. De weken daarna kreeg Jamie Dimon doodsbedreigingen en dat werd onderzocht door de CIA. Wie weet heeft de CIA mijn gmail doorzocht. Wat kan het me schelen, de wereld zal tijdens de crisis al die oude zakken een stamp in de ballen geven, tranen, een mes over de halsslagader, en bloed.

Vandaag daalden de Europese beurzen, vooral die van de Zuid-Europese landen die volop in de kijker staan met hun begrotingstekorten. Goud daalde niet. Goud daalde, wat zeg ik, crashte pas toen de beurs van New York open ging. De computers met hun algoritmes beginnen voornamelijk te spelen wanneer NY opengaat. Ze doen maar. De idioten.

Ik nam winst op een zilvermijn twee maanden geleden. Net op de tussentijdse top van zilver, toen aan 19 dollar. Ik zit opnieuw klaar om erin te 'jumpen'. Ze doen maar.

Denken ze nu echt dat ze dit gaan halen? Dit is de nieuwe Depressie van de eenentwintigste eeuw. Er zit een monetaire crisis aan te komen die goed mogelijk zijn gelijke niet zal kennen in de voorbije 1000 jaar. Ik heb tijd, ik heb geduld. Maar de volatiliteit zegt me dat het allemaal geen decennia meer zal duren. De babyboomers zullen zwaar ontgoocheld worden de komende jaren.

Sunday, January 31, 2010

Breekpunten bereikt ??


Ik heb vrijdag wat zitten 'spelen' met de grafiek van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. En ik begin te denken dat ik iets interessants heb gevonden. Aandelenbeurzen zijn de laatste drie weken sterk gedaald. Ruwweg is er bij Amerikaanse, Europese, Aziatische en Japanse beurzen 10% af.

Ik heb bij onderstaande grafiek een horizontale lijn gelegd op de (tussentijdse) top van de S&P in de eerste week van dit jaar. Dat was het hoogste punt sinds de bodem van de beurzen in maart 2009 was bereikt. Zoals je ziet hebben we sinds maart 2009 een gigantische stijging gekend maar zitten we nog ver af van de top van voor de crash van eind 2008. De S&P 500 topte begin dit jaar tot rond de 1150 punten.

Het lijkt erop dat dit niveau van 1150 niet onbelangrijk is. De voorbije 8 jaar vormde het steeds een breekpunt. In 2002 betekende dit niveau een tussentijdse top vanwaar de beurzen nog eens (ze waren in 2000 en 2001 al gedaald) verder naar beneden donderden richting hun dieptepunt eind 2002 - begin 2003. Toen de S&P terug herstelde na de bodem te hebben bereikt, bleek dit niveau van 1150 heel moeilijk te doorbreken. Gedurende bijna het volledige jaar 2004 probeerde de S&P door de 1150 punten te breken maar slaagde hier pas in na vele pogingen. 1150 vormde toen een belangrijk weerstandniveau, zoals technische analisten dat noemen. Eenmaal erdoor gingen we hoger maar werd het niveau nog eens uitgetest maar niet meer doorbroken. Technisch gezien word er dan gezegd dat het weerstandniveau een steunniveau is geworden. Dat is meestal een zeer positief signaal en men kan dan verwachten dat de beurs nog hoger gaat. Dat gebeurde ook. In 2006 en 2007 gingen de beurzen sterk hoger.

Daarna begonnen de beurzen te dalen als gevolg van de subprime crisis in de VS. Eind september 2008 bereikte de S&P het niveau van 1150 punten, dat was na het bankroet van Lehman Brothers. Toen 1150 werd bereikt, ketste de S&P voor enkele dagen omhoog. Maar dat bleef niet duren. De beurs teste opnieuw het steunniveau van 1150 en het brak.

Het niveau van 1150 brak en wat volgde was een complete beurscrash in begin oktober 2008. Het was een crash van gigantische proporties met enorme volatiliteit, enkel gezien tijdens de Depressie van de jaren '30. Een crash die pakweg in het jaar 2103 nog zal worden bestudeerd.

De crash kwam er en de S&P dook razendsnel omlaag. Het dieptepunt werd in maart 2009 bereikt op het helse cijfer: 666. Dit is echt, ik vind dit niet uit!

Sinds dat dieptepunt hebben we een even razensnelle stijging gekend. Weliswaar een stijging die langzaam minder steil werd en (voorlopig) topte rond 1150 punten. Alles daling van na de crash werd gerecupereerd. Dat was toen er heel snel aandelen verhandeld werden en 'stop-losses' contant werden doorbroken. Prijzen werden steeds veel lager gezet en vele lager prijzen werden in snelheid overgeslagen. In de stijging worden die punten gerecupereerd. Ik heb het moeilijk om dit kort uit te leggen, dus is het voor een andere keer. Maar: Nu is 1150 duidelijk opnieuw een weerstandniveau geworden. Zal de beurs nu het volledige jaar (net zoals in 2004) proberen dit niveau te doorbreken of zal er van hieraf iets anders gebeuren? Zou het kunnen dat we opnieuw het dieptepunt opzoeken. Naar mijn mening ziet het er voorlopig niet goed uit.. (klik op de grafieken om grotere versies te zien...)






Vorige week daalden de beurzen sterk. Een belanrijke economische indicator, de verkoop van nieuwe huizen, daalde in de VS. Dit is een zeer slecht teken als je weet hoe de Amerikaanse overheid er alles aan doet (lees: er massaal veel geld tegenaan smijt) om het kopen van huizen opnieuw te stimuleren. De indicator was de laatste maanden wat gestegen, maar kende nu een (voor de experts) een onverwachtse daling. Een beetje een slag in het gezicht.

Erger was wat er op vrijdag gebeurde. De BNP cijfers voor Amerika kwamen uit en die waren extreem goed. De economie groeide met bijna 6% in het vierde kwartaal van 2009. Dit is een extreme snelle stijging. Normaal zouden beurzen euforisch reageren op zo'n cijfers. Maar de Amerikaanse beurs dook lager!!! Dit is echt geen goed teken.

Vele economische cijfers voor 2009 zijn/waren beter dan die van 2008. Overal werden zogenaamde stijgingen opgetekend maar dit komt omdat de meeste economische indicatoren hun stijging of daling vergelijken met het jaar voordien. Jaar-op-jaar cijfers heet dat. De cijfers van 2009 werden steeds vergeleken met die van 2008 en omdat 2008 een extreem slecht jaar was, was het niet moeilijk dat er hier vaak enorme verrassingen tussen zaten. In 2010 zullen de cijfers niet meer worden vergeleken met het zeer zwakke 2008, maar eerder met het (relatief!) betere 2009. Het lijkt erop dat de beurzen beginnen te anticiperen op meer ontgoochelingen.

Laten we even volgende grafiek bekijken. Ik zei al eerder dat de beurs manisch-depressieve neigingen vertoond, kenmerkend voor een economische depressie. 2008 was een depressie voor de beurs. En vorig jaar waren de beurzen manisch. Wat nu?




Deze grafiek maakt duidelijk dat extreem krachtige beursstijgingen enkel voorkomen tijdens periodes die op lange termijn slecht zijn voor de beurs. Zoals in de jaren '70 en jaren '30. Ik heb lang geleden, voor de crisis van 2008, gedacht dat we in het beste geval een herhaling van de jaren '70 zouden hebben en in het slechtste geval een herhaling van de jaren '30. Ik ben er echter steeds meer van overtuigd geraakt dat er nog iets anders kan gebeuren, namelijk het slechtste van beide werelden: een hyperinflationaire depressie. Kunnen we nog eens een beursdaling/crash krijgen vooraleer die extreem gaan stijgen eens we in hyperinflatie gaan?? Misschien zijn de banken en overheden er wel op aan het sturen om zo de geldsluizen opnieuw open te zetten.

Een ding is zeker: ik voel gevaar. Om dit te illustreren, zie hier een foto getrokken in Tsjernobyl. De komende weken zullen zeer belangrijk zijn. Wat zullen de beurzen doen. Breekt er paniek uit of gaan de centrale banken weer geld oppompen? Stel je voor dat er opnieuw een beurscrash komt, amper een goed jaar na de vorige crash! Dan zou het voor iedereen echt wel duidelijk zijn dat we in een economische depressie zitten. Dat het allemaal veel erger is achter de schermen dan wat ons de laatste maanden weer werd verteld.




Ik heb nog wat meer zitten zoeken naar grafieken...


Het blijft voornamelijk bij technische analyse. Ik ben niet voor technische analyse op zich. Fundamentele analyse is het belangrijkste. Hierbij ga ik belangrijke economische indicatoren zoals vraag- en aanbod bestuderen. Technische analyse is goed als je al een fundamentele visie hebt. Die ben ik hier de laatste maanden aan het uitleggen. Laten we even naar volgende technische grafiek kijken. Hier worden Fibonacci-niveau's op de grafiek geplaatst. Fibonacci getallen komen overal voor, in de natuur, tussen mensen onderling, en zo zijn er ook mensen die geloven dat het zijn belang heeft in de economie of op de beurs.


Ik heb de voorbije 2 jaar serieus getwijfeld aan het belang van technische analyse (TA) omdat ik weet hoe de beurzen gemanipuleerd kunnen worden. Het kan de resultaten van TA compleet in de war sturen. Manipulatie kan fundamenteel zijn, en daarom plaats je het binnen het kader van fundamentele analyse. Wat nog steeds het belangrijkste is.





Maar goed, laten we even kijken naar bovenstaande grafiek. De S&P bereikte een Fibonacci-retracement van 50% op 1130. Dat wil zeggen dat 50% van de daling van de top in 2007 tot het dieptepunt in maart 2009 werd teruggewonnen. We weten nu dat de S&P 500 topte rond de 1150. Laat ons zeggen een Fibonacci van 52%.


Opeens zocht ik een andere grafiek op. En ik smijt hem hier op. De grafiek van de Dow Jones (een andere belangrijke index naast de S&P 500) tijdens de Depressie van de jaren '30. Je had de crash in 1929. De Dow crashte van 381 punten naar 198 punten in 1929. Daarna volgde het herstel tot 294 punten. En nu komt het: dit was een Fibonacci-herstel van 52% ...




Kippenvel iemand???


Dus de Dow herstelde tot in 1930, gelijkwaardig met het herstel in 2009. Kan het zijn dat 1929, onze 2008 was? Dat 1930 gelijkwaardig was met 2009? Zal 1931 een handleiding zijn voor 2010? En zo verder??

Als dit het geval, begin alvast te huilen. De grafiek ziet er dramatisch uit. Ja, we zijn iets achter 'op schema' want de beurzen begonnen in 1930 reeds te dalen. De daling in 1931 en 1932 was echt dramatisch. De beurs kelderde met meer dan 80%. Tachtig procent!!!

Dit is een grafiek die ik enkele maanden geleden las bij een artikel van Joseph Russo. Hij legt de twee crisissen echt boven elkaar en kijkt wat er in de toekomst kan gebeuren. Hij vergeleek de top en bodems van de jaren '30 met de top van 2007 en de bodem van 2009. Daarna stelde hij dat de Dow naar 10500 punten kon stijgen net zoals in 1930. Dat deed de Dow in december 2009. Tot 10500 punten. In de eerste week van januari 2010 gingen we nog tot 10700 punten. Nu staan we nog maar net boven de 10000. Conclusie is dat als de Dow nog evenveel procent moet dalen zoals in de jaren dertig, we nog richting 1560 punten gaan in de Dow en iets van 150 punten in de S&P.

Dit zou echt de handleiding zijn voor een complete deflationaire ineenstorting. Het zou enkel verholpen kunnen worden als de centrale banken de monetaire sluizen compleet openzetten. Geld drukken alsof er geen volgende ochtend meer zal zijn...


Als je 1931 in gedachten houdt moet je echt ook denken aan de monetaire crisis die toen in Europa losbarstte. Hetzelde lijkt nu te gebeuren. Griekenland zit in zeer nauwe schoenen en staat overal 'in the picture'. Griekenland kan eventueel nog gered worden door Europa. Maar andere Europese landen staan er vaak niet veel beter voor. Ook zij komen in de problemen, vroeg of laat. Griekenland en pakweg Portugal kunnen eventueel nog gered worden, maar wie zal Groot-Brittannië of Spanje redden???

Voorlopig negatief voor de euro. Maar zoals eerder gezegd. De VS is er nog slechter af. Nog veel meer staten zijn daar bankroet. Staten zoals Californië met een groter belang dan Griekenland & co. Het is moeilijk te bepalen of de euro eerst gedevalueerd wordt en dan pas de dollar. Maar beide munten zijn zwak (net als vele andere in de wereld). Goud zal uiteindelijk stijgen in alle munten, op termijn. Zoals gezegd, misschien nog even dalen in dollar, stijgen in euro. Om daarna opnieuw te wisselen. Ter info: in 1931 werden de Europese munten gedevalueerd. In 1933 werd de Amerikaanse dollar gedevalueerd.

Ik heb al lang gewaarschuwd voor een muntencrisis van apocalyptische omvang en we komen stap per stap dichtbij. Opeens gaan we in de afgrond vallen.

Iets anders, maar toch een verhaal dat eraan gelinkt is. De zilverprijs is de laatste weken sterk aan het dalen. Op basis van TA, lijken dit interessante niveau's. De RSI (relative strength indicator) staat op zeer lage niveau's die in het verleden echt goede koopmomenten bleken. Enkel augustus 2008 was vertekend. En dat betekende een voorteken voor de algemene beurscrash van sept-okt 2008. Ik heb de voorbije weken hier al aan zitten denken, nog voor ik de zaken die ik hierboven schreef, dit weekend ben beginnen linken.

Zilver is zeer interessant nu. Zeer koopwaardig, ook tegenover goud. Maar alles is mogelijk. Als JP Morgan het opnieuw wil zoals in augustus 2008 kunnen we nog lager. Hou dus kruit bij om op eventuele lagere niveau's te kunnen bijkopen. Gespreide aankopen zijn dus van cruciaal belang!!




Ook de indexen van de goudmijnen en zilvermijnen zijn ongeveer 25% gedaald. Het is ook hier interessant om (gedeeltelijk!) bij te kopen. Ik wacht nog even af. Ik zou graag goud, en de goud- en zilvermijnen zien stijgen terwijl de algemene beurzen dalen. Voorlopig kan je volgens TA de goudindexen op deze niveau's als een koopje zien, maar we zitten ook hier op belangrijke steunniveau's die nu snel doorbroken kunnen worden...

En dan nog een faits divers.. maar toch. Ondanks alles zijn er ook beurzen die het goed doen!! Sinds begin dit jaar wist de beurs van Estland al met meer dan 30% te stijgen. Er zijn dus echt altijd opportuniteiten. De Estse beurs stijgt voornamelijk omdat de ECB er dit jaar de euro wil invoeren. Terwijl de Griekse en de Spaanse beurzen klappen krijgen omdat ze uit de eurozone dreigen te vallen...


De grafiek sinds begin 2009. In 2010 reeds een nieuwe sterke stijging dus:


Maar echter nog ver verwijderd van het hoogepunt in 2007. De Baltische Staten blijven in een Depressie.



Saturday, January 23, 2010

Na lang wachten valt Obama de banken aan

De aandelenbeurzen werden deze week opgeschrikt door een offensief van president Obama. De Amerikaanse president wil de macht van de banken binnen de perken houden. Iets wat hij al verschillende keren eerder heeft gezegd. Maar de banken geloofden niet (en met hen ikzelf) dat dit echt realiteit kon worden. Maar het mediaoffensief dat deze week werd gebracht, samen met het opperen van een wetsvoorstel, was zo krachtig dat enkele zekerheden op de helling beginnen te komen te staan.



Het gaat voorlopig nog maar om een wetsvoorstel waarvan de details niet bekend zijn. Maar te grote banken zouden sterk beperkt worden in hun doen en laten. Het is duidelijk dat dit wetsvoorstel gebaseerd zijn op onder andere de ideeën van Congreslid Kanjorski, die reeds eerder zo'n wetsvoorstel heeft geformuleerd.



Dat het wetsvoorstel nu ondersteund wordt door de president zelf maakt de zaak sterker. De wet moet echter nog door het Congres worden ondertekend. Dat zal een enorme strijd leveren en de grootbanken zullen bij Congresleden lobbyen als nooit tevoren. Want net op het moment dat Obama met zijn voorstel komt beslist het Amerikaanse Hooggerechtshof dat Amerikaanse bedrijven (en dus ook banken) ongelimiteerde financiële steun mogen leveren aan politieke campagnes. De grootbanken zullen dus een ongeziene hoeveelheid geld aan het werk zetten om Congresleden voor zich te winnen. En weet dat er in dit jaar belangrijke verkiezingen te wachten staan in de VS. Het plaatje wordt dus zeer ingewikkeld en een politieke krachtmeeting...

Het heeft er ook alle schijn van dat de drastische actie van Obama ingegeven is door het verlies van een Congreszetel deze week. De Democratische partij verloor deze week namelijk de verkiezing voor een zetel in Massachusets (sinds lang een Democratisch bolwerk). Het electorale verlies toont aan hoe het vertrouwen van de bevolking in Obama in het laatste jaar is gedaald. Met belangrijke verkiezingen in het verschiet probeert Obama stemmen te winnen door de onpopulaire banken nu hard aan te pakken.

Het valt af te wachten hoe dit allemaal in realiteit zal uitpakken. Zal Obama er werkelijk in slagen om het machtige Goldman Sachs, de mastodontbank die zijn tentakels heeft uitgespreid tot in de diepste diepten van de Amerikaanse macht, aan banden zal worden gelegd? Het is wachten op meer details van het plan van Obama maar het is mogelijk dat Obama (laat ons hopen!) voor een revolutie gaat die de macht van de banken inperkt. Echter, dit wetsvoorstel zou compleet ingaan tegen de wet die reeds eerder in December wél werd goedgekeurd. Deze wet, The Wall Street Reform Act of 2009 (hier eerder besproken), gaf duidelijk aan dat banken in de toekomst meer steun konden verwachten indien een nieuwe crisis zou opduiken.

Er zijn dus veel zaken die elkaar op dit moment tegenwerken. Het is nog te vroeg om te oordelen over alle implicaties.

De verandering die Obama een jaar geleden beloofde, is er tot nu toe nooit gekomen. Obama is nog steeds de koning van de belofte. Nu is zijn moment om zijn woorden hard te maken aangebroken. Hij geniet bij de bevolking nog steeds het voordeel van de twijfel. Hij zal deze kans nu moeten nemen. Echter, een revolutie tegen de banken is nodig, maar de kans bestaat echter dat Obama deze revolutie met zijn leven zal moeten bekopen. Voorlopig ben ik verre van een fan geweest van Obama maar als hij werkelijke harde hervormingen in het banksysteem zou doorvoeren dan zou dit getuigen van heldenmoed.

Hier zijn vele keren 'als' op zijn plaats. Mijn vrees is echter dat alles echter een schijnmanoevre is uit electorale overwegingen. Denk niet dat deze nieuwe politieke beslissingen negatief zijn voor goud. Obama is in het nauw gedreven door een politieke nederlaag in Massachusets. Om nieuwe electorale nederlagen te vermijden, zal Obama een hardere 'linkse' lijn voeren. Het spenderend beleid zal opgevoerd worden om stemmen terug te winnen. Het zal de publieke schulden nog meer verhogen.

Tenslotte, een hervorming van het bankensysteem is slechts één van de vele voorwaarden om de wereldeconomie en financiële wereld uit een Depressie te halen. Het complete monetaire systeem moet veranderd worden. Het zál ook veranderd worden, het is echter de vraag of Obama de touwen zelf nog in handen zal nemen, of indien het wachten is tot de Chinezen en co tot actie overgaan. Als Obama, zoals John F Kennedy, monetaire veranderingen zou willen doorvoeren, zou hij zijn leven erbij kunnen laten, maar zou hij tot het einde der dagen in de wereldgeschiedenis gevierd worden als een groot staatsman.

Het is te laat om een gigantische herwaardering van het goud tegen te houden, de publieke schulden kunnen niet 50 jaar in de tijd teruggedraaid worden. Maar het is niet te laat om de rondrazende corruptie in het financiële en politieke systeem aan te vallen. Het is misschien niet te laat om een eventuele hyperinflatie te vermijden, hoewel het zeer moeilijk wordt.

Misschien is het zelfs mogelijk dat Obama met meer macht over de banken, net zoals Bill Clinton, de banken zal dwingen om opnieuw gigantisch veel geld uit te lenen aan de bevolking. Dit zou de zonsopgang voor hyperinflatie kunnen betekenen.

Zoals ik zei, het is vroeg, te vroeg, om alles goed te kunnen inschatten. Maar het mag duidelijk zijn: Een groot spel is bezig. En alles draait nu om het in stand houden van vertrouwen. Als Obama dit verliest - dit was aan het gebeuren maar hij probeert het terug te draaien - dan ziet het er zeer slecht uit voor Amerika en voor de westerse wereld.

... wordt ongetwijfeld vervolgd...

Wednesday, January 20, 2010

Hedge Funds for Vendetta ?

V: The only thing you and I have in common, Mr. Creedy, is that we are both about to die.

Creedy: How do you imagine that'll happen?

V: With my hands around your neck.

Creedy: Bollocks. We've swept this whole place. You've got nothing. Nothing but your bloody knives and your fancy karate gimmicks. We have guns.

V: No. What you have are bullets and the hope that when your guns are empty I'm no longer standing, because if I am, you'll all be dead before you've reloaded.

Creedy: That's impossible. Kill him!
(Uit: V for Vendetta)


Het zit er aan te komen dat hefboomfondsen het Europese integratieverhaal eens gaan herschrijven. Mogelijk in de zin van: "kruis erover".

Maar natuurlijk gaan die horden jankende Europese bureaucraten nooit opgeven. Het zal pas stoppen, wanneer het stopt. Wanneer een ziedende bevolking Straatsburg in de fik steekt.

Een schitterende trade van het moment is 'long' relatief veilige staatsobligaties van Duitsland, Finland, e.a. De andere kant: 'short' Griekenland, Italië, Spanje en de rest van de nieuwe ontwikkelingslanden. De 'spread' is in de kassa en de kassa's lopen over bij die hefboomfondsen die nu als aasgieren rond Griekenland en co hangen.

Sarkozy, Brown, Merkel: wie weet was het allemaal ingestudeerd? Maar ze hebben de hefboomfondsen serieus 'pissed' gemaakt door vorig jaar op de top van London hen de oorlog te verklaren. Hefboomfondsen vluchten Londen, richting Genève en verder: Singapore en HongKong. De rijken vluchten uit Londen na de belastingverhoging van Brown net zoals de rijken uit Rome begonnen te vluchten na de belastingverhogingen onder keizer Commodus. Volgens Edward Gibbon het begin van de val van Rome.

Hefboomfondsen gaan de laffe streken van Brown en co echter niet zo snel vergeten. Met genoeg mankracht (lees: geld) rijten ze het Europese verhaal voor je het weet aaneen. Je moet niet zeggen dat de overheden het niet gezocht hebben. Publieke schulden woekeren als terminale kankers doorheen Barrosso's Europese "Empire" (sic).

Herinner u dat George Soros met zijn hefboomfonds Groot-Brittannië in 1992 uit de EMU kegelde? Nu kunnen er zoveel landen uitgekegeld worden dat er amper nog iets overschiet van de EMU.

Griekenland zit diep in de diarree. Ze krijgen hun schulden via obligatieuitgiftes aan de straatstenen niet meer kwijt. De rente gaat er steil omhoog. De ECB wil niet helpen. En ik ga ook niet helpen. Hulp van het IMF zou een blamage zijn voor Europa. Herstructeren en besparen is in Griekenland onmogelijk zonder dat de bevolking begint te rellen. Wanbetaling van de schulden is de laatste optie. Betalen we volgend jaar opnieuw met drachme's op de Griekse stranden?

De ECB is eigenlijk hilarisch idioot. Griekenland laten ze kreperen. Maar Estland willen ze dit jaar nog in de EMU krijgen. Met private schulden kunnen ze daar de Baltische zee vullen.

Komt er een euro voor de zwakke landen en een euro voor de sterke landen? Zou lachwekkend zijn maar die bureaucraten gaan het misschien wel uittesten.

Kunt u zich voorstellen dat landen als Griekenland, Italië, Spanje, Ierland, België één voor één uit de Europese monetaire unie vliegen? Neen? Kunt u zich een devaluatie van de euro voorstellen? Neen? Mr. Creedy kon zich in volgend filmpje ook niet voorstellen dat hij ging sterven. Hij waande zich veilig. Arme kerel, hij had geen verbeelding. Het zal hem leren. Maar zo'n mensen leren het nooit



God weet het. De euro ziet er voorlopig vanaf. Het kan tijdelijk positief voor de dollar zijn. Het kan het goud in dollars doen dalen. Maar goud kan best stevig blijven en eventueel zelfs stijgen in euro's. Als Griekenland een debacle wordt, met gegarandeerd domino-effect doorheen de monetaire unie, dan gaan we een remake zien van 1931. De Oostenrijkse Shilling onder vuur. Nadien het Britse pond van de goudstandaard gedevalueerd. Complete chaos doorheen Europa. Alles barstte in een explosie van volatiliteit. Weinigen waren voorbereid. De meeste Europeanen verloren het grootste deel van hun spaargeld.

De remake gaat er komen. Een devaluatie van de euro en daarna een devaluatie van de dollar. Of omgekeerd. Het is amper te voorspellen wie het eerst in lijn staat. Want de dollar heeft zijn eigen problemen. Californië is een veel groter drama dan Griekenland maar ze zijn daar beter in de problemen te camoufleren. Het zijn daar acteurs voor iets...

De dollar is dus geen optie. De euro is geen optie. Er is maar één optie.

Ik weet niet of 2010 hét jaar wordt. Misschien 2011, misschien 2012. Ik weet enkel dat er 1 optie is en ik kijk naar 2017.

"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof." (V for Vendetta)