Monday, September 22, 2008

De voorbije week

This is what I wrote for my employer:

De financiële wereld heeft de voorbije week een hartaanval overleefd. De toestand is zeer ernstig maar niet hopeloos. Op maandag kelderden de aandelenbeurzen omlaag nadat Lehman Brothers het faillissement aankondigde. De Dow Jones index zakte die dag met meer dan 500 punten. Ook andere zakenbanken kwamen in de problemen en AIG had na een ratingverlaging dringend nood aan vers kapitaal. Zonder dat kapitaal kon de grootste verzekeraar ter wereld slechts 48 tot 72 uur overleven. De Amerikaanse beleidsmakers leken eerst geen hulp te bieden, net zoals met Lehman. Toen overnamekandidaten zich op het laatste moment terugtrokken, kon de Amerikaanse overheid niets anders dan in te grijpen. Een faillissement van AIG ging nog grotere gevolgen voor het wereldwijde systeem hebben dan het faillissement van Lehman. De Amerikaanse centrale bank leende een bedrag van 85 miljard aan AIG in ruil voor 79.9% van de aandelen. Omdat de balans van de FED hierdoor werd uitgehold, zette de Amerikaanse overheid een nieuwe uitleenfaciliteit op poten waarbij overheidsobligaties de Fed moeten voorzien van cash.

Al dit nieuws kalmeerde de aandelenmarkten op woensdag slechts gedeeltelijk. Op de beurs gonsde het van de geruchten welke financiële instelling de volgende in de rij zou zijn. De kosten om zich in te dekken tegen een faillissement van Morgan Stanley, Goldman Sachs, e.a. stegen tot ongekende hoogte. Geldmarktfondsen die hadden geïnvesteerd in Lehman Brothers noteerden plots onder pari. Op woensdag werd door panikerende beleggers een slordige 80 miljard uit geldmarktfondsen weggehaald. In Rusland werd de aandelenmarkt gesloten na een complete crash. In de VS werden maatregelen afgekondigd om ‘naked short selling’, het ongedekt verkopen, van financiële aandelen te verbieden. Dit om de speculatie te lijf te gaan.

Op donderdag injecteerden centrale banken in een gezamenlijke actie 250 miljard dollar in de markten om de spanning op de kapitaal- en geldmarkten te verminderen. De Amerikaanse minister van Financiën stelde dat de liquiditeiten recht naar het hart van het financiële systeem gingen. De markten stabiliseerden maar het was pas toen diezelfde minister een groots herstelplan ter waarde van 700 miljard dollar bekend maakte dat de beurzen op donderdagavond in de VS omhoog schoten.
Op vrijdagochtend kwamen de Aziatische en Europese beurzen wakker met dit nieuws en de euforie was compleet. Dit weekend maakten Morgan Stanley en Goldman Sachs een herziening van hun businessmodel bekend. De twee laatste investeringsbanken gaan zich nu terug op commerciële activiteiten richten. Dit betekent het einde van een tijdperk dat werd aangevat tijdens de Grote Depressie door de installatie van de Glass-Steagall act. Deze wet verplichtte een strikte scheiding tussen enerzijds commerciële banken, die deposito’s beheren en kredieten uitgeven, en anderzijds investeringsbanken die aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten onderschrijven, uitgeven en verdelen. Vandaag, maandag, staan de Europese beurzen licht in het rood. Wij blijven onderwogen in aandelen.

Op de obligatiemarkten leek vorige week de oorlog losgebarsten. Halverwege de week noteerden Amerikaanse 3-maand obligaties met een rendement van 0.03%. Het is geleden van de Duitse bombardementen op Londen dat deze obligaties een dergelijk laag rendement boden als gevolg van een overweldigende vraag naar deze veilige beleggingsinstrumenten. De prijs van overheidsobligaties ging dus de lucht in. Na de gecoördineerde interventie van centrale banken gingen de rentes op overheidsobligaties wereldwijd omhoog als gevolg van een verminderde vraag naar een veilige belegging. Het voorstel van de Amerikaanse overheid om het financiële systeem bij te staan met honderden miljarden dollars en de uitbreiding van de balans van de Amerikaanse centrale bank zijn maatregelen die meer dan waarschijnlijk zullen leiden tot hogere rentes voor Amerikaans overheidspapier. Omdat alle aandacht deze week ging naar de financiële markten, ontging het veel waarnemers dat de laatste economische data uit de VS overeenstemmen met de ervaringen uit vorige recessies. Op vrijdagochtend kwamen de Aziatische en Europese beurzen wakker met dit nieuws en de euforie was compleet. Dit weekend maakten Morgan Stanley en Goldman Sachs een herziening van hun businessmodel bekend. De twee laatste investeringsbanken gaan zich nu terug op commerciële activiteiten richten. Dit betekent het einde van een tijdperk dat werd aangevat tijdens de Grote Depressie door de installatie van de Glass-Steagall act. Deze wet verplichtte een strikte scheiding tussen enerzijds commerciële banken, die deposito’s beheren en kredieten uitgeven, en anderzijds investeringsbanken die aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten onderschrijven, uitgeven en verdelen. Vandaag, maandag, staan de Europese beurzen licht in het rood. Wij blijven onderwogen in aandelen.

Obligatiemarkten:Op de obligatiemarkten leek vorige week de oorlog losgebarsten. Halverwege de week noteerden Amerikaanse 3-maand obligaties met een rendement van 0.03%. Het is geleden van de Duitse bombardementen op Londen dat deze obligaties een dergelijk laag rendement boden als gevolg van een overweldigende vraag naar deze veilige beleggingsinstrumenten. De prijs van overheidsobligaties ging dus de lucht in. Na de gecoördineerde interventie van centrale banken gingen de rentes op overheidsobligaties wereldwijd omhoog als gevolg van een verminderde vraag naar een veilige belegging. Het voorstel van de Amerikaanse overheid om het financiële systeem bij te staan met honderden miljarden dollars en de uitbreiding van de balans van de Amerikaanse centrale bank zijn maatregelen die meer dan waarschijnlijk zullen leiden tot hogere rentes voor Amerikaans overheidspapier. Omdat alle aandacht deze week ging naar de financiële markten, ontging het veel waarnemers dat de laatste economische data uit de VS overeenstemmen met de ervaringen uit vorige recessies. Wij blijven onderwogen in obligaties en adviseren voorlopig overwogen in cash te blijven.

No comments: