Sunday, January 31, 2010

Breekpunten bereikt ??


Ik heb vrijdag wat zitten 'spelen' met de grafiek van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. En ik begin te denken dat ik iets interessants heb gevonden. Aandelenbeurzen zijn de laatste drie weken sterk gedaald. Ruwweg is er bij Amerikaanse, Europese, Aziatische en Japanse beurzen 10% af.

Ik heb bij onderstaande grafiek een horizontale lijn gelegd op de (tussentijdse) top van de S&P in de eerste week van dit jaar. Dat was het hoogste punt sinds de bodem van de beurzen in maart 2009 was bereikt. Zoals je ziet hebben we sinds maart 2009 een gigantische stijging gekend maar zitten we nog ver af van de top van voor de crash van eind 2008. De S&P 500 topte begin dit jaar tot rond de 1150 punten.

Het lijkt erop dat dit niveau van 1150 niet onbelangrijk is. De voorbije 8 jaar vormde het steeds een breekpunt. In 2002 betekende dit niveau een tussentijdse top vanwaar de beurzen nog eens (ze waren in 2000 en 2001 al gedaald) verder naar beneden donderden richting hun dieptepunt eind 2002 - begin 2003. Toen de S&P terug herstelde na de bodem te hebben bereikt, bleek dit niveau van 1150 heel moeilijk te doorbreken. Gedurende bijna het volledige jaar 2004 probeerde de S&P door de 1150 punten te breken maar slaagde hier pas in na vele pogingen. 1150 vormde toen een belangrijk weerstandniveau, zoals technische analisten dat noemen. Eenmaal erdoor gingen we hoger maar werd het niveau nog eens uitgetest maar niet meer doorbroken. Technisch gezien word er dan gezegd dat het weerstandniveau een steunniveau is geworden. Dat is meestal een zeer positief signaal en men kan dan verwachten dat de beurs nog hoger gaat. Dat gebeurde ook. In 2006 en 2007 gingen de beurzen sterk hoger.

Daarna begonnen de beurzen te dalen als gevolg van de subprime crisis in de VS. Eind september 2008 bereikte de S&P het niveau van 1150 punten, dat was na het bankroet van Lehman Brothers. Toen 1150 werd bereikt, ketste de S&P voor enkele dagen omhoog. Maar dat bleef niet duren. De beurs teste opnieuw het steunniveau van 1150 en het brak.

Het niveau van 1150 brak en wat volgde was een complete beurscrash in begin oktober 2008. Het was een crash van gigantische proporties met enorme volatiliteit, enkel gezien tijdens de Depressie van de jaren '30. Een crash die pakweg in het jaar 2103 nog zal worden bestudeerd.

De crash kwam er en de S&P dook razendsnel omlaag. Het dieptepunt werd in maart 2009 bereikt op het helse cijfer: 666. Dit is echt, ik vind dit niet uit!

Sinds dat dieptepunt hebben we een even razensnelle stijging gekend. Weliswaar een stijging die langzaam minder steil werd en (voorlopig) topte rond 1150 punten. Alles daling van na de crash werd gerecupereerd. Dat was toen er heel snel aandelen verhandeld werden en 'stop-losses' contant werden doorbroken. Prijzen werden steeds veel lager gezet en vele lager prijzen werden in snelheid overgeslagen. In de stijging worden die punten gerecupereerd. Ik heb het moeilijk om dit kort uit te leggen, dus is het voor een andere keer. Maar: Nu is 1150 duidelijk opnieuw een weerstandniveau geworden. Zal de beurs nu het volledige jaar (net zoals in 2004) proberen dit niveau te doorbreken of zal er van hieraf iets anders gebeuren? Zou het kunnen dat we opnieuw het dieptepunt opzoeken. Naar mijn mening ziet het er voorlopig niet goed uit.. (klik op de grafieken om grotere versies te zien...)






Vorige week daalden de beurzen sterk. Een belanrijke economische indicator, de verkoop van nieuwe huizen, daalde in de VS. Dit is een zeer slecht teken als je weet hoe de Amerikaanse overheid er alles aan doet (lees: er massaal veel geld tegenaan smijt) om het kopen van huizen opnieuw te stimuleren. De indicator was de laatste maanden wat gestegen, maar kende nu een (voor de experts) een onverwachtse daling. Een beetje een slag in het gezicht.

Erger was wat er op vrijdag gebeurde. De BNP cijfers voor Amerika kwamen uit en die waren extreem goed. De economie groeide met bijna 6% in het vierde kwartaal van 2009. Dit is een extreme snelle stijging. Normaal zouden beurzen euforisch reageren op zo'n cijfers. Maar de Amerikaanse beurs dook lager!!! Dit is echt geen goed teken.

Vele economische cijfers voor 2009 zijn/waren beter dan die van 2008. Overal werden zogenaamde stijgingen opgetekend maar dit komt omdat de meeste economische indicatoren hun stijging of daling vergelijken met het jaar voordien. Jaar-op-jaar cijfers heet dat. De cijfers van 2009 werden steeds vergeleken met die van 2008 en omdat 2008 een extreem slecht jaar was, was het niet moeilijk dat er hier vaak enorme verrassingen tussen zaten. In 2010 zullen de cijfers niet meer worden vergeleken met het zeer zwakke 2008, maar eerder met het (relatief!) betere 2009. Het lijkt erop dat de beurzen beginnen te anticiperen op meer ontgoochelingen.

Laten we even volgende grafiek bekijken. Ik zei al eerder dat de beurs manisch-depressieve neigingen vertoond, kenmerkend voor een economische depressie. 2008 was een depressie voor de beurs. En vorig jaar waren de beurzen manisch. Wat nu?




Deze grafiek maakt duidelijk dat extreem krachtige beursstijgingen enkel voorkomen tijdens periodes die op lange termijn slecht zijn voor de beurs. Zoals in de jaren '70 en jaren '30. Ik heb lang geleden, voor de crisis van 2008, gedacht dat we in het beste geval een herhaling van de jaren '70 zouden hebben en in het slechtste geval een herhaling van de jaren '30. Ik ben er echter steeds meer van overtuigd geraakt dat er nog iets anders kan gebeuren, namelijk het slechtste van beide werelden: een hyperinflationaire depressie. Kunnen we nog eens een beursdaling/crash krijgen vooraleer die extreem gaan stijgen eens we in hyperinflatie gaan?? Misschien zijn de banken en overheden er wel op aan het sturen om zo de geldsluizen opnieuw open te zetten.

Een ding is zeker: ik voel gevaar. Om dit te illustreren, zie hier een foto getrokken in Tsjernobyl. De komende weken zullen zeer belangrijk zijn. Wat zullen de beurzen doen. Breekt er paniek uit of gaan de centrale banken weer geld oppompen? Stel je voor dat er opnieuw een beurscrash komt, amper een goed jaar na de vorige crash! Dan zou het voor iedereen echt wel duidelijk zijn dat we in een economische depressie zitten. Dat het allemaal veel erger is achter de schermen dan wat ons de laatste maanden weer werd verteld.




Ik heb nog wat meer zitten zoeken naar grafieken...


Het blijft voornamelijk bij technische analyse. Ik ben niet voor technische analyse op zich. Fundamentele analyse is het belangrijkste. Hierbij ga ik belangrijke economische indicatoren zoals vraag- en aanbod bestuderen. Technische analyse is goed als je al een fundamentele visie hebt. Die ben ik hier de laatste maanden aan het uitleggen. Laten we even naar volgende technische grafiek kijken. Hier worden Fibonacci-niveau's op de grafiek geplaatst. Fibonacci getallen komen overal voor, in de natuur, tussen mensen onderling, en zo zijn er ook mensen die geloven dat het zijn belang heeft in de economie of op de beurs.


Ik heb de voorbije 2 jaar serieus getwijfeld aan het belang van technische analyse (TA) omdat ik weet hoe de beurzen gemanipuleerd kunnen worden. Het kan de resultaten van TA compleet in de war sturen. Manipulatie kan fundamenteel zijn, en daarom plaats je het binnen het kader van fundamentele analyse. Wat nog steeds het belangrijkste is.





Maar goed, laten we even kijken naar bovenstaande grafiek. De S&P bereikte een Fibonacci-retracement van 50% op 1130. Dat wil zeggen dat 50% van de daling van de top in 2007 tot het dieptepunt in maart 2009 werd teruggewonnen. We weten nu dat de S&P 500 topte rond de 1150. Laat ons zeggen een Fibonacci van 52%.


Opeens zocht ik een andere grafiek op. En ik smijt hem hier op. De grafiek van de Dow Jones (een andere belangrijke index naast de S&P 500) tijdens de Depressie van de jaren '30. Je had de crash in 1929. De Dow crashte van 381 punten naar 198 punten in 1929. Daarna volgde het herstel tot 294 punten. En nu komt het: dit was een Fibonacci-herstel van 52% ...




Kippenvel iemand???


Dus de Dow herstelde tot in 1930, gelijkwaardig met het herstel in 2009. Kan het zijn dat 1929, onze 2008 was? Dat 1930 gelijkwaardig was met 2009? Zal 1931 een handleiding zijn voor 2010? En zo verder??

Als dit het geval, begin alvast te huilen. De grafiek ziet er dramatisch uit. Ja, we zijn iets achter 'op schema' want de beurzen begonnen in 1930 reeds te dalen. De daling in 1931 en 1932 was echt dramatisch. De beurs kelderde met meer dan 80%. Tachtig procent!!!

Dit is een grafiek die ik enkele maanden geleden las bij een artikel van Joseph Russo. Hij legt de twee crisissen echt boven elkaar en kijkt wat er in de toekomst kan gebeuren. Hij vergeleek de top en bodems van de jaren '30 met de top van 2007 en de bodem van 2009. Daarna stelde hij dat de Dow naar 10500 punten kon stijgen net zoals in 1930. Dat deed de Dow in december 2009. Tot 10500 punten. In de eerste week van januari 2010 gingen we nog tot 10700 punten. Nu staan we nog maar net boven de 10000. Conclusie is dat als de Dow nog evenveel procent moet dalen zoals in de jaren dertig, we nog richting 1560 punten gaan in de Dow en iets van 150 punten in de S&P.

Dit zou echt de handleiding zijn voor een complete deflationaire ineenstorting. Het zou enkel verholpen kunnen worden als de centrale banken de monetaire sluizen compleet openzetten. Geld drukken alsof er geen volgende ochtend meer zal zijn...


Als je 1931 in gedachten houdt moet je echt ook denken aan de monetaire crisis die toen in Europa losbarstte. Hetzelde lijkt nu te gebeuren. Griekenland zit in zeer nauwe schoenen en staat overal 'in the picture'. Griekenland kan eventueel nog gered worden door Europa. Maar andere Europese landen staan er vaak niet veel beter voor. Ook zij komen in de problemen, vroeg of laat. Griekenland en pakweg Portugal kunnen eventueel nog gered worden, maar wie zal Groot-Brittannië of Spanje redden???

Voorlopig negatief voor de euro. Maar zoals eerder gezegd. De VS is er nog slechter af. Nog veel meer staten zijn daar bankroet. Staten zoals Californië met een groter belang dan Griekenland & co. Het is moeilijk te bepalen of de euro eerst gedevalueerd wordt en dan pas de dollar. Maar beide munten zijn zwak (net als vele andere in de wereld). Goud zal uiteindelijk stijgen in alle munten, op termijn. Zoals gezegd, misschien nog even dalen in dollar, stijgen in euro. Om daarna opnieuw te wisselen. Ter info: in 1931 werden de Europese munten gedevalueerd. In 1933 werd de Amerikaanse dollar gedevalueerd.

Ik heb al lang gewaarschuwd voor een muntencrisis van apocalyptische omvang en we komen stap per stap dichtbij. Opeens gaan we in de afgrond vallen.

Iets anders, maar toch een verhaal dat eraan gelinkt is. De zilverprijs is de laatste weken sterk aan het dalen. Op basis van TA, lijken dit interessante niveau's. De RSI (relative strength indicator) staat op zeer lage niveau's die in het verleden echt goede koopmomenten bleken. Enkel augustus 2008 was vertekend. En dat betekende een voorteken voor de algemene beurscrash van sept-okt 2008. Ik heb de voorbije weken hier al aan zitten denken, nog voor ik de zaken die ik hierboven schreef, dit weekend ben beginnen linken.

Zilver is zeer interessant nu. Zeer koopwaardig, ook tegenover goud. Maar alles is mogelijk. Als JP Morgan het opnieuw wil zoals in augustus 2008 kunnen we nog lager. Hou dus kruit bij om op eventuele lagere niveau's te kunnen bijkopen. Gespreide aankopen zijn dus van cruciaal belang!!




Ook de indexen van de goudmijnen en zilvermijnen zijn ongeveer 25% gedaald. Het is ook hier interessant om (gedeeltelijk!) bij te kopen. Ik wacht nog even af. Ik zou graag goud, en de goud- en zilvermijnen zien stijgen terwijl de algemene beurzen dalen. Voorlopig kan je volgens TA de goudindexen op deze niveau's als een koopje zien, maar we zitten ook hier op belangrijke steunniveau's die nu snel doorbroken kunnen worden...

En dan nog een faits divers.. maar toch. Ondanks alles zijn er ook beurzen die het goed doen!! Sinds begin dit jaar wist de beurs van Estland al met meer dan 30% te stijgen. Er zijn dus echt altijd opportuniteiten. De Estse beurs stijgt voornamelijk omdat de ECB er dit jaar de euro wil invoeren. Terwijl de Griekse en de Spaanse beurzen klappen krijgen omdat ze uit de eurozone dreigen te vallen...


De grafiek sinds begin 2009. In 2010 reeds een nieuwe sterke stijging dus:


Maar echter nog ver verwijderd van het hoogepunt in 2007. De Baltische Staten blijven in een Depressie.



Saturday, January 23, 2010

Na lang wachten valt Obama de banken aan

De aandelenbeurzen werden deze week opgeschrikt door een offensief van president Obama. De Amerikaanse president wil de macht van de banken binnen de perken houden. Iets wat hij al verschillende keren eerder heeft gezegd. Maar de banken geloofden niet (en met hen ikzelf) dat dit echt realiteit kon worden. Maar het mediaoffensief dat deze week werd gebracht, samen met het opperen van een wetsvoorstel, was zo krachtig dat enkele zekerheden op de helling beginnen te komen te staan.



Het gaat voorlopig nog maar om een wetsvoorstel waarvan de details niet bekend zijn. Maar te grote banken zouden sterk beperkt worden in hun doen en laten. Het is duidelijk dat dit wetsvoorstel gebaseerd zijn op onder andere de ideeën van Congreslid Kanjorski, die reeds eerder zo'n wetsvoorstel heeft geformuleerd.



Dat het wetsvoorstel nu ondersteund wordt door de president zelf maakt de zaak sterker. De wet moet echter nog door het Congres worden ondertekend. Dat zal een enorme strijd leveren en de grootbanken zullen bij Congresleden lobbyen als nooit tevoren. Want net op het moment dat Obama met zijn voorstel komt beslist het Amerikaanse Hooggerechtshof dat Amerikaanse bedrijven (en dus ook banken) ongelimiteerde financiële steun mogen leveren aan politieke campagnes. De grootbanken zullen dus een ongeziene hoeveelheid geld aan het werk zetten om Congresleden voor zich te winnen. En weet dat er in dit jaar belangrijke verkiezingen te wachten staan in de VS. Het plaatje wordt dus zeer ingewikkeld en een politieke krachtmeeting...

Het heeft er ook alle schijn van dat de drastische actie van Obama ingegeven is door het verlies van een Congreszetel deze week. De Democratische partij verloor deze week namelijk de verkiezing voor een zetel in Massachusets (sinds lang een Democratisch bolwerk). Het electorale verlies toont aan hoe het vertrouwen van de bevolking in Obama in het laatste jaar is gedaald. Met belangrijke verkiezingen in het verschiet probeert Obama stemmen te winnen door de onpopulaire banken nu hard aan te pakken.

Het valt af te wachten hoe dit allemaal in realiteit zal uitpakken. Zal Obama er werkelijk in slagen om het machtige Goldman Sachs, de mastodontbank die zijn tentakels heeft uitgespreid tot in de diepste diepten van de Amerikaanse macht, aan banden zal worden gelegd? Het is wachten op meer details van het plan van Obama maar het is mogelijk dat Obama (laat ons hopen!) voor een revolutie gaat die de macht van de banken inperkt. Echter, dit wetsvoorstel zou compleet ingaan tegen de wet die reeds eerder in December wél werd goedgekeurd. Deze wet, The Wall Street Reform Act of 2009 (hier eerder besproken), gaf duidelijk aan dat banken in de toekomst meer steun konden verwachten indien een nieuwe crisis zou opduiken.

Er zijn dus veel zaken die elkaar op dit moment tegenwerken. Het is nog te vroeg om te oordelen over alle implicaties.

De verandering die Obama een jaar geleden beloofde, is er tot nu toe nooit gekomen. Obama is nog steeds de koning van de belofte. Nu is zijn moment om zijn woorden hard te maken aangebroken. Hij geniet bij de bevolking nog steeds het voordeel van de twijfel. Hij zal deze kans nu moeten nemen. Echter, een revolutie tegen de banken is nodig, maar de kans bestaat echter dat Obama deze revolutie met zijn leven zal moeten bekopen. Voorlopig ben ik verre van een fan geweest van Obama maar als hij werkelijke harde hervormingen in het banksysteem zou doorvoeren dan zou dit getuigen van heldenmoed.

Hier zijn vele keren 'als' op zijn plaats. Mijn vrees is echter dat alles echter een schijnmanoevre is uit electorale overwegingen. Denk niet dat deze nieuwe politieke beslissingen negatief zijn voor goud. Obama is in het nauw gedreven door een politieke nederlaag in Massachusets. Om nieuwe electorale nederlagen te vermijden, zal Obama een hardere 'linkse' lijn voeren. Het spenderend beleid zal opgevoerd worden om stemmen terug te winnen. Het zal de publieke schulden nog meer verhogen.

Tenslotte, een hervorming van het bankensysteem is slechts één van de vele voorwaarden om de wereldeconomie en financiële wereld uit een Depressie te halen. Het complete monetaire systeem moet veranderd worden. Het zál ook veranderd worden, het is echter de vraag of Obama de touwen zelf nog in handen zal nemen, of indien het wachten is tot de Chinezen en co tot actie overgaan. Als Obama, zoals John F Kennedy, monetaire veranderingen zou willen doorvoeren, zou hij zijn leven erbij kunnen laten, maar zou hij tot het einde der dagen in de wereldgeschiedenis gevierd worden als een groot staatsman.

Het is te laat om een gigantische herwaardering van het goud tegen te houden, de publieke schulden kunnen niet 50 jaar in de tijd teruggedraaid worden. Maar het is niet te laat om de rondrazende corruptie in het financiële en politieke systeem aan te vallen. Het is misschien niet te laat om een eventuele hyperinflatie te vermijden, hoewel het zeer moeilijk wordt.

Misschien is het zelfs mogelijk dat Obama met meer macht over de banken, net zoals Bill Clinton, de banken zal dwingen om opnieuw gigantisch veel geld uit te lenen aan de bevolking. Dit zou de zonsopgang voor hyperinflatie kunnen betekenen.

Zoals ik zei, het is vroeg, te vroeg, om alles goed te kunnen inschatten. Maar het mag duidelijk zijn: Een groot spel is bezig. En alles draait nu om het in stand houden van vertrouwen. Als Obama dit verliest - dit was aan het gebeuren maar hij probeert het terug te draaien - dan ziet het er zeer slecht uit voor Amerika en voor de westerse wereld.

... wordt ongetwijfeld vervolgd...

Wednesday, January 20, 2010

Hedge Funds for Vendetta ?

V: The only thing you and I have in common, Mr. Creedy, is that we are both about to die.

Creedy: How do you imagine that'll happen?

V: With my hands around your neck.

Creedy: Bollocks. We've swept this whole place. You've got nothing. Nothing but your bloody knives and your fancy karate gimmicks. We have guns.

V: No. What you have are bullets and the hope that when your guns are empty I'm no longer standing, because if I am, you'll all be dead before you've reloaded.

Creedy: That's impossible. Kill him!
(Uit: V for Vendetta)


Het zit er aan te komen dat hefboomfondsen het Europese integratieverhaal eens gaan herschrijven. Mogelijk in de zin van: "kruis erover".

Maar natuurlijk gaan die horden jankende Europese bureaucraten nooit opgeven. Het zal pas stoppen, wanneer het stopt. Wanneer een ziedende bevolking Straatsburg in de fik steekt.

Een schitterende trade van het moment is 'long' relatief veilige staatsobligaties van Duitsland, Finland, e.a. De andere kant: 'short' Griekenland, Italië, Spanje en de rest van de nieuwe ontwikkelingslanden. De 'spread' is in de kassa en de kassa's lopen over bij die hefboomfondsen die nu als aasgieren rond Griekenland en co hangen.

Sarkozy, Brown, Merkel: wie weet was het allemaal ingestudeerd? Maar ze hebben de hefboomfondsen serieus 'pissed' gemaakt door vorig jaar op de top van London hen de oorlog te verklaren. Hefboomfondsen vluchten Londen, richting Genève en verder: Singapore en HongKong. De rijken vluchten uit Londen na de belastingverhoging van Brown net zoals de rijken uit Rome begonnen te vluchten na de belastingverhogingen onder keizer Commodus. Volgens Edward Gibbon het begin van de val van Rome.

Hefboomfondsen gaan de laffe streken van Brown en co echter niet zo snel vergeten. Met genoeg mankracht (lees: geld) rijten ze het Europese verhaal voor je het weet aaneen. Je moet niet zeggen dat de overheden het niet gezocht hebben. Publieke schulden woekeren als terminale kankers doorheen Barrosso's Europese "Empire" (sic).

Herinner u dat George Soros met zijn hefboomfonds Groot-Brittannië in 1992 uit de EMU kegelde? Nu kunnen er zoveel landen uitgekegeld worden dat er amper nog iets overschiet van de EMU.

Griekenland zit diep in de diarree. Ze krijgen hun schulden via obligatieuitgiftes aan de straatstenen niet meer kwijt. De rente gaat er steil omhoog. De ECB wil niet helpen. En ik ga ook niet helpen. Hulp van het IMF zou een blamage zijn voor Europa. Herstructeren en besparen is in Griekenland onmogelijk zonder dat de bevolking begint te rellen. Wanbetaling van de schulden is de laatste optie. Betalen we volgend jaar opnieuw met drachme's op de Griekse stranden?

De ECB is eigenlijk hilarisch idioot. Griekenland laten ze kreperen. Maar Estland willen ze dit jaar nog in de EMU krijgen. Met private schulden kunnen ze daar de Baltische zee vullen.

Komt er een euro voor de zwakke landen en een euro voor de sterke landen? Zou lachwekkend zijn maar die bureaucraten gaan het misschien wel uittesten.

Kunt u zich voorstellen dat landen als Griekenland, Italië, Spanje, Ierland, België één voor één uit de Europese monetaire unie vliegen? Neen? Kunt u zich een devaluatie van de euro voorstellen? Neen? Mr. Creedy kon zich in volgend filmpje ook niet voorstellen dat hij ging sterven. Hij waande zich veilig. Arme kerel, hij had geen verbeelding. Het zal hem leren. Maar zo'n mensen leren het nooit



God weet het. De euro ziet er voorlopig vanaf. Het kan tijdelijk positief voor de dollar zijn. Het kan het goud in dollars doen dalen. Maar goud kan best stevig blijven en eventueel zelfs stijgen in euro's. Als Griekenland een debacle wordt, met gegarandeerd domino-effect doorheen de monetaire unie, dan gaan we een remake zien van 1931. De Oostenrijkse Shilling onder vuur. Nadien het Britse pond van de goudstandaard gedevalueerd. Complete chaos doorheen Europa. Alles barstte in een explosie van volatiliteit. Weinigen waren voorbereid. De meeste Europeanen verloren het grootste deel van hun spaargeld.

De remake gaat er komen. Een devaluatie van de euro en daarna een devaluatie van de dollar. Of omgekeerd. Het is amper te voorspellen wie het eerst in lijn staat. Want de dollar heeft zijn eigen problemen. Californië is een veel groter drama dan Griekenland maar ze zijn daar beter in de problemen te camoufleren. Het zijn daar acteurs voor iets...

De dollar is dus geen optie. De euro is geen optie. Er is maar één optie.

Ik weet niet of 2010 hét jaar wordt. Misschien 2011, misschien 2012. Ik weet enkel dat er 1 optie is en ik kijk naar 2017.

"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof." (V for Vendetta)

Sunday, January 17, 2010

'The Banksters' en een sprookje



De Amerikaanse topbankiers verschenen vorige week voor de leden van het Congres. Het was een verplicht nummertje. Ze moesten zich verantwoorden voor en uitleg verschaffen over de financiële crisis van 2007-2009 terwijl ze reeds de volgende crisis aan het prepareren zijn, met dank aan diezelfde overheid die beweert (de burgers wijsmaakt) dat het allemaal nooit meer zover zal komen.

Daarom dat deze bankiers reeds de bijnaam 'banksters' hebben gekregen; namelijk de bankiers zijn gangsters.

In de laatste dagen van 2009 verscheen volgende toepasselijke poëzie in The Financial Times:

The bankers who wouldn’t say sorry: a cautionary tale
By Martin Dickson

(With apologies to Hilaire Belloc)

There was a time when naughty boys
Would have to forfeit all their toys,
And go to bed without their food
To force a new, repentant mood
Upon the wretched little toads,
Who flouted our great social codes.

Nor was blind arrogance a trait
That parents liked to inculcate.
They had regard for social graces:
Not for their offsprings’ haughty faces.
A beastly child engaged in folly
Would surely have to say: “I’m sorry!”

But now we live in debased times,
Sans punishment to fit our crimes
Our moral compass has got lost,
Or on the rubbish heap been tossed.
As in this cautionary tale of bankers,
Who came to look like social cankers.

You will all know the basic story,
In all its venal details, gory.
Of how a bunch of peerless clowns
Despite degrees – from Yale to Brown –
Behaved like schoolboys in the lab,
When teacher’s gone to smoke a fag.

Exuberant beyond all reason
(For this or any other season)
Fired up by dreams of starter castles,
Sardinian yachts and vineyard parcels,
They built themselves a strange device –
A ticking bomb, to be precise.

The trouble was they did not know,
It was a bomb ’twas ticking so.
They thought it merely marked the beat
That called them to stay on their feet
And dance away – to really bop –
To music that would never stop.

At last the bomb it ticked no more.
Instead it gave a mighty roar
Like some avenging finance demon,
And destroyed RS and Lehman.
That made the bankers wail and yelp,
And rush to teacher for some help.

Faced with the imminent demise
Of all world banks of any size,
And thus of global finance too,
The state bailed out this sorry crew.
But were they grateful? Not a jot,
This arrogant and greedy lot.

“It wasn’t us,” was their refrain.
The regulators are to blame.
They failed to prick our growing bubble.
They are the cause of all this trouble!
And China too, and central bankers,
Who failed to give us decent anchors.

“And while we’re at it, let’s include
Those nasty hedge funds, brash and crude,
We may have lent them stock to play,
But not to short poor banks at bay.
We’re sad events turned out this way
But not to blame; nothing to pay.”

Their minds so tainted by success,
They could not see their gross excess
Had played a very major role
In this colossal world own-goal.
Amnesia can be a sickness,
But this denoted arrant thickness.

Their attitudes were so repulsive
The public backlash grew convulsive,
And dimly seeing that their wages
Just might be threatened by these rages,
Self-interest prompted some to say
“We’re sorry” – in a muted way.

But actions more than words do speak
And their repentance was skin-deep,
Just like the artful crocodile
Shedding fake tears beside the Nile.
(And while we’re thinking of the zoo,
A vampire squid swims into view.)

“It’s plain,” they said, “we do not need
Tough regulation. Do not heed
The cries of all those sad dimwits
Who want to break us into bits.
Our little hiccup now has passed.
Back to the gravy train – and fast!

“To moral hazard give no thought!
We see no need to get distraught.
Please rest assured God’s work we’re doing
(It’s merely taxpayers we’re screwing.)
The Lord to us has sent a sign:
Monopoly profits are just fine.”

How could these people fail to see,
Their debt to all society?
The short answer must surely be
A banker’s mind is conscience-free.
They grab the profits of risk-taking,
Leave us the losses that they’re making.

The politicians fumed and fussed,
But they were well and truly stuffed:
The banking system had to work
Or jobless men might go berserk,
Victims of a growth disjunction
Piled upon finance malfunction.

In short, the banks – still big and burly –
Had got them by the short and curlies.
So their response was rather vapid,
And not decisive, hardly rapid.
Bankers returned to their old ways,
Assured a life of Christmas days.

Too big to fail,too hard to tame,
They returned to their former game:
Taking risks of insane folly,
To stuff their pockets full of lolly,
Untroubled, with the certainty
Of a taxpayers’ guarantee.

It would be good to end this story
In a nice blaze of moral glory,
Like Hilaire Belloc’s clever tales
Where evil-doing always fails.
Alas, the only moral here
Is bankers just themselves hold dear.

But there’s a price we all will pay
If politicians won’t display
A little courage and crack down
Upon these unsafe, grasping clowns:
Another bomb is being built,By bankers with no sense of guilt.

It’s ticking now, will louder tick
Unless we stop it, fast and quick.
For mark my words, believe this rhyme,
It will go off in five years’ time.
You’ll hear no end of sturm and drang.
When it explodes with a loud BANG!

Wednesday, January 13, 2010

"Allright, let's hit it. ... And pray."



Let goed op de speech. "We're dumping everything.... Bullion (hier wordt goud mee bedoeld) grab what you can get."

Een tijd later komt een vrouwelijke Aziatische trader verslag uitbrengen van de toestand op de markten. "Gold just went over 2000."

En dan de schitterende reactie:

"But tonight that will be cheap."


Het moment is niet nu en ook niet vlakbij. Dat wil echter niet zeggen dat je niet moet voorbereid zijn. Ik zal deze film terug op de site plaatsen als het moment daar is.

Thursday, January 7, 2010

Is de VS zich aan het voorbereiden op een IJsland-scenario ?


Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.


Robert Frost, 1920.


Miljaar, het is berekoud buiten! Wie had dat gedacht? Nooit in mijn leven zag ik sneeuw zo lang blijven liggen als nu in Vlaanderen. Daar moet ik wel bijzeggen dat de kuststreek vroeger vaak gespaard bleef van vriestemperaturen die dagenlang aanhielden. Maar wat zie ik nu: Antwerpen lijkt wel Irkoetsk, met enige zin voor overdrijving. Maar het is niet enkel Vlaanderen. Het volledige Noordelijk Halfrond lijkt bevroren. En dat welgeteld 1 maand nadat de klimaattop van Kopenhagen als een sisser afliep. In China hebben ze dergelijke winterprik in 70 jaar niet meer gezien. In Florida zorgen vriestemperaturen ervoor dat de sinaasappeloogst sterk kan tegenvallen. Op de grondstoffenbeurs stijgen de futures voor sinaasappelsap. Jaja, het zijn vreemde tijden. Best grappig eigenlijk. Maar ook wel triest. Met de ganse discussie rond de opwarming van de aarde zouden mensen nog wel eens vergeten dat temperatuur geen constante is. In Polen bevroren al heel wat mensen dood bij vriestemperaturen van -30 graden. Ik vraag me af hoe lang het zal duren vooraleer de vriesdoden bij bosjes vallen in de VS, het VK en andere, nog meer westerse landen. Want als gevolg van de economische crisis, de huizencrisis, verloren vele mensen hun inkomen, een dak boven hun hoofd en kunnen ze de elektriciteit- en brandstofrekeningen niet meer betalen. Wat is er van die tentendorpen in de VS nu geworden? Tentendorpen die waren opgezet in onder andere het ‘rijke’ Californië omdat mensen hun torenhoge schulden, vaak onder de vorm van een hypotheek, niet meer konden betalen. Een ongeziene koudegolf, op zijn minst geleden van 1981-1982. Worden we allemaal IJslanders? Misschien niet aardrijkskundig gezien, misschien wel financieel !!


"The Wall Street Reform & Consumer Protection Act of 2009".

Temperatuur is geen constante, houdt geen zekerheid in. En die zekerheid zal er in het volgende decennium ook niet zijn op de financiële markten. De partizanen van ZeroHedge slaan voor de zoveelste keer spijkers met koppen. Net voor Kerstmis is er in de VS weer heel wat belangrijke wetgeving op het laatste moment door het strot van het Congres gepompt. Er is de wetgeving rond de gezondheidshervorming (waar ik nu niet dieper op zal ingaan). Maar er is voornamelijk de wet die op 12 december door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd. De wetgeving die alles in het financiële systeem zou moeten oplossen, de economie weer zal recht trekken en de consument, de burger voor eeuwig en voor altijd zal beschermen. Het is mogelijk dat het anders uitdraait. De wet heeft het potentieel van een nucleaire bom.

De wet bevat 1279 pagina’s. Ik heb hem dus niet volledig zelf gelezen, net zoals waarschijnlijk 95% van de Amerikaanse parlementsleden. De inhoudstafel heb ik twee keer snel doorlopen. Ik ga dus af op andere bronnen. Zo meldt ZeroHedge in een artikel dat de wetgeving bijvoorbeeld wijziging aanbrengt bij de geldmarktfondsen wat belangrijke consequenties kan hebben voor het financiële systeem. De Amerikaanse overheid weet al te goed dat een elektronische bankrun in september 2008 maar op het allerlaatste nippertje werd gestopt. Congresman Kanjorski was de eerste om dit te melden. En toenmalig minister van Financiën heeft in de lente van dit jaar ook toegegeven dat we toen op een paar uur van een ongeziene economische depressie verwijderd waren. Volgens mij had het de ineenstorting van de westerse samenleving betekend, zoals we die nu kennen. De Depressie is een proces dat sindsdien aan de gang is en nog zijn eindpunt moet bereiken.

Ik heb het al enkele keren over deze elektronische bankrun gehad. Zie volgende artikels: "De eerste elektronische bankrun (september 2008)", en: "Een tweede elektronisch bank run?". Veel aandacht werd hier in de mainstream media nooit aan besteed. De gebeurtenissen werden nooit goed bestudeerd en dat zal in de toekomst een grote misstap blijken. Men moet leren uit het verleden, er vallen belangrijke lessen uit te trekken voor de toekomst.


Gevaarlijke consequenties voor de geldmarktfondsen.

De Amerikaanse overheid trekt er lessen uit maar laat ik zeggen dat het niet in het voordeel van de burger, de niet alerte spaarder, zal uitdraaien.

ZeroHedge stelt dat door de nieuwe wetgeving beheerders van geldmarktfondsen de mogelijkheid krijgen om hun fondsen te schorsen om een ordelijke verkoop van activa toe te laten. Tijdens de crisis van 2007-2009 kwamen heel wat fondsen in de problemen omdat hun posities illiquide werden terwijl investeerders op hetzelfde moment hun geld terugvroegen. ZeroHedge stelt: “de volgende keer dat er een crash is, en je probeert je geld op te vragen waarvan je dacht dat het absoluut veilig was, zal een persoon jou informeren door te stellen dat ‘je geld helaas bevroren is. Bank runs zijn illegaal geworden’. Dat is het voorstel van de huidige Amerikaanse administratie. In essentie betekent het dat de volledige Amerikaanse kapitaalmarkt een hefboomfonds is geworden (nvdr; maak er maar de volledige westerse kapitaalmarkten van), waarbij zelfs de meest vanzelfsprekende en ogenschijnlijk veilige beleggingen buiten jouw controle kunnen worden geplaatst wanneer zogenaamde uitzonderlijke omstandigheden zich voordoen.”


Een nieuwe, meer vernietigende elektronische bankrun in de toekomst.

En ik wéét dat er zich opnieuw uitzonderlijke omstandigheden zullen voordien. Uitermate onaangename omstandigheden. En ZeroHedge wéét dit ook. Enkel “wanneer” is de vraag.

ZeroHedge stelt: ”Het is maar een kwestie van tijd wanneer het volledige lappendeken van steun aan de banken, dat als een dam de volgende crisis moet tegenhouden, opnieuw wordt uitgetest. Dan zal een nieuwe, sterkere en, tja, “verbeterde” elektronische bankrun plaatsvinden.” Wel, dat is ook exact mijn idee waar ik al 1 jaar mee rondloop. Alleen kan ik niet zeggen wanneer het gaat gebeuren. Ik kan enkel hopen dat ik het voel aankomen vooraleer het zover is. Maar ik ga er niet van uitgaan. Voorbereidingen zijn wat ze zijn. Je moet voorbereid zijn, je zal vooraf moeten handelen. Het is te riskant om te wachten vooraleer je eerste signalen krijgt. De volgende elektronische bankrun zal zo snel gebeuren dat velen het pas achteraf zullen weten (net zoals in september 2008 eigenlijk al het geval was). De kans dat er ‘breaking news’ zal zijn wanneer de banken nog open zijn om geld af te halen en je beleggingen veilig te stellen, is klein. En het zou niet slim zijn om daar veel hoop te leggen. Leg een deel van je hoop ergens anders.

Beleggingen buiten het banksysteem worden dus essentieel om de toekomst te vrijwaren. Beleggingen buiten het banksysteem omdat dit ook buiten het oog van de overheid is. De overheid is nu eigenlijk het banksysteem. En de banken zijn nu ook de overheid. Het is een tweekoppig monster geworden. Hun beslissingen worden alles bepalend maar dat er veel beloftes niet zullen worden nageleefd kan je nu al voelen.

Er zijn in de voorbije 3 jaar al vele voorbeelden ontstaan waarbij financiële transacties niet naar behoren werden afgehandeld. De overheid heeft in het zogenaamde ‘oplossen’ van de crisis met zoveel verschillende maten en gewichten gewerkt. In de VS gingen ettelijke banken overkop. Bij Lehman verloren zowel aandeelhouders als obligatiehouders. Bij Washington Mutual verloren de spaarders niet maar de aandeelhouders weer wel. Bij General Motors werden de obligatiehouders, tegen elke financiële wetgeving in, achtergesteld op de vakbonden. De Vlaamse overheid pompte 2 miljard euro in KBC zonder aandelen daarvoor in ruil te krijgen. De Vlaamse regering kreeg twee bestuurszitjes. (1000 miljoen euro per zitje lijkt me wel héél duur!!). En dan zijn er mensen die zich afvragen waarom ik niet kan voorzien dat KBC ging terug stijgen naar 30 of 40 euro. Tja, ik was duidelijk te optimistisch! (Ik zei dat KBC aandelen naar zeven euro gingen gaan , dat deden ze ook, en dan zei ik dat KBC diarree was) Ja, ik was optimistisch dat de overheid logisch ging redeneren en binnen de grenzen van de aanvaardbaarheid. Namelijk dat de overheid voor de kapitaalinjectie extra aandelen ging vragen, waardoor de aandelen verwaterd gingen worden, ver onder de 7 euro per stuk. Overheden zijn echter wereldwijd de gangbare regels aan het overtreden. Er is geen zekerheid meer over wat hun volgende acties zullen zijn. De regels worden constant veranderd om ze zogezegd niet te moeten overtreden. Wetgeving en precedenten worden omvergegooid. Dit is de ineenstorting van de ‘Rule of Law’, een voorwaarde voor de ineenstorting van een beschaving!


De vertrouwensval & de belofte van goud.

Er is weinig zekerheid over wat de volgende acties van overheden zullen zijn. Dit is lastig. Maar het zal op lange termijn extreem positief zijn voor goud en andere edelmetalen. Want goud moet je niet per se kopen met het gevoel van toekomstige deflatie of inflatie. Goud zal stijgen omdat je een vertrouwensval zal krijgen in overheden. Deze vertrouwensval kan zich veruitwendigen in een alles vernietigende elektronische bankrun.

De vertrouwensval zal er komen omdat mensen uiteindelijk zullen beseffen dat beloftes niet meer worden nagekomen en dat in de toekomst nog veel minder het geval zal zijn. Elke vorm van papiergeld, krediet en schulden is een belofte die in de toekomst moet ingelost worden. Vele van die beloftes zullen falen. “Pacta sunt servanda”. Beloftes zijn er om nagekomen te worden, dat is waar. “Promises are made to be kept”. Maar dit wordt niet zo in het nieuwe decennium. “The dirty decade”, als je het mij vraagt.

Goud is geen belofte die in de toekomst moet ingelost worden. Goud is geen schuld. Goud is goud. Goud is geld. En geld is goud. Goud is geen belofte die in de toekomst moet ingelost worden, het is geen belofte die kan ontgoochelen. Daarom zullen mensen in goud vluchten. En het zal de prijs ervan in de zevende hemel jagen.

Terug over de elektronische bankrun. De website Jesse's Café Américaine bespreekt ook de bevindingen van ZeroHedge over de nieuwe Amerikaanse wetgeving en Jesse titelt dat de VS werkt aan reddingsloepen bij de volgende crash. Dit is echter een verkeerde voorstelling. Het tegendeel is waar. De reddingsloepen worden kapot gemaakt. De auteur herziet zijn fout uiteindelijk ook snel. Het feit dat geldmarktfondsen nu makkelijker gesloten kunnen worden is verre van een reddingsloep. Het is een val waar velen zullen intrappen. Je belegt in een geldmarktfonds, je denkt dat je veilig belegd en je tegoeden in noodsituaties snel liquide kan maken. Gedaan daar mee dus. Het is een val in uitzonderlijke omstandigheden. De deur zal op slot gaan wanneer je naar buiten wil.



Even terug naar goud, wat zou wel een reddingsloep zou zijn als het financieel systeem opnieuw tegen een ijsschots van schulden aanbotst. Je weet toch hoeveel en welke opvarenden van de Titanic in een reddingsloep terecht kwamen? Je reserveert beter nu al je plaats vooraleer het onheil plaatsvindt. Maak dat je zelf een reddingsloep hebt.

Een journalist van het persagentschap Bloomberg heeft zich ook beziggehouden met de nieuwe Amerikaanse wetgeving, de “Wall Street Reform & Consumer Protection Act of 2009”, bij het haardvuur van A tot Z uit te lezen. Belangrijke conclusies zijn dat in een volgende crisis de overheid de banken onmiddellijk 4 biljoen toewerpt. Dat is vierduizend miljard dollar. In oktober 2008 werd ‘slechts’ zevenhonderd miljard dollar zo snel mogelijk vrijgemaakt. Dus de overheid staat nu al klaar om de banken opnieuw ter hulp te snellen als ze het opnieuw te bont maken. Wat denk je dat de banken nu zullen doen als ze weten dat de overheden toch opnieuw miljarden dollars ertegenaan zullen gooien om hen te redden? Wat kan gebeuren is echter dat bij zo’n nieuwe reddingsactie van de overheid de obligatiemarkten en/of de munten het compleet begeven omdat hierdoor de overheidsschulden opnieuw verder exploderen richting oneindigheid.

Een andere belangrijk punt uit de nieuwe wetgeving is dat bij een nieuwe crash het Amerikaanse Congres slechts 10 uur mag discussiëren over een nieuwe reddingsactie. Kwestie dat het geld snel naar de banken kan vloeien. Zoals gezegd, het zal nodig zijn, want bij een volgende elektronische bankrun, zullen de gebeurtenissen zich nog sneller opvolgen, het geld zal nog sneller wegvloeien als de banken en de fondsbeheerders de deuren niet sluiten en de muren niet dichtmetselen.


Fire & Ice: Wanneer geld ijs wordt.

"Hordur Torfason told a chilling anecdote to illustrate the desperation many Icelanders are feeling. He had received a phone call from a man who said that four generations of his family had lost everything. “He wanted me to help them build a gallows in front of the parliament building,” says Torfason. “I asked him if this was to have some symbolic significance. ‘No,’ came the answer. A member of my family wants to hang himself in public."

De wetgeving rond geldmarktfondsen zet volgens mij dus een precedent voor gewoon spaargeld. Ja, dat spaargeld waarvan de Belg geen weg mee weet en er dus meer en meer op de rekening plaatst. Nu komen we bij IJsland. Het land dat weer volop in de financiële actualiteit staat. Als u Kaupthing en Icesave even vergeten was, dan wordt je geheugen heropgefrist. Kaupthing, de IJslandse bank die bij faillissement de spaartegoeden van Belgen bevroor. Icesave, de IJslandse bank die op hetzelfde moment failliet ging en doordat het vooral actief was in Groot-Brittannië en Nederland vooral daar spaartegoeden bevroor.

Icesave, de IJsveilige bank, die je spaargeld bevriest. Je kan het niet grappiger bedenken.

Nu weigert de IJslandse president het geld terug te betalen aan de Britse en Nederlandse regeringen die de spaartegoeden van de getroffen Icesave spaarders reeds uitbetaalden. Ik sta aan de kant van de IJslanders. IJsland moet dat niet terugbetalen, in tegenstelling tot wat Nederlands minister Wouter Bos ook beweert. Ook de Wallstreet Journal stelde vandaag wat ik hierover denk: “Consider what happened. In Britain, the Icesave business was positively welcomed by the government in good times and regulators failed to spot that it was woefully under-capitalised. When it collapsed, the British government, along with the Dutch, decided to bailout its citizens with money in Icesave. They didn’t have to do this; those who had placed money in an institution rooted abroad were all adults who should have been aware of the risks.”

De spaarders van Icesave en Kaupthing waren op zoek naar de hoogste rente. Die kregen ze. 6%, denk ik. Maar rendement betekent ook risico. Altijd en overal. Het is niet omdat Testaankoop, de Belgische consumentorganisatie, Kaupthing naar voren schoof als beste spaarrekening, dat zij de specialisten zijn. Rendement betekent risico. Goud geeft geen rente. En het is steeds een reden voor economisten en professoren allerhande om goud hierdoor te minimaliseren als belegging. Het zijn idioten. Goud biedt geen rente. Als enige belegging ter wereld!!! En daar is een reden voor. Alles wat een rente heeft, is een belofte. Een belofte die nog moet ingewilligd worden in de toekomst. De rente die je krijgt, is een vergoeding voor wanneer de belofte niet wordt waargemaakt. Als je de rente wil, moet je ook het risico erbij nemen.

Maar neen, overheden wilden zich populair gedragen, zoals altijd. Eén van de belangrijkste conclusies is dat overheden tijdens deze crisis alles hebben gegarandeerd. Tot nu toe werkte dit. Maar als je alles gaat garanderen, garandeer je uiteindelijk niets. Wat gegarandeerd is, is dat de toekomst de garanties niet zal kunnen waarmaken. Goud biedt geen rente of dividend. Er is geen gegarandeerd rendement. Maar door niets te garanderen, garandeert goud alles. Zij die goud hebben, zullen de ganse samenleving na de chaos mogen heropbouwen. Hopelijk zijn zij goed voorbereid op deze belangrijke taak.

De conclusie is de Amerikaanse overheid de kwetsbaarheid van de financiële markten voelt en ze willen er alles aandoen dat geld niet meer kan wegvluchten uit het financiële systeem wanneer hét allesbepalende moment komt. Een moment zoals IJsland in oktober 2008 kende.



I think over again
My small adventures, my fears.

The small ones that seemed so big,
For all the vital things I had to get and to reach.

And yet there is only one great thing, the only thing:

To live to see the great day that dawns,
And the light that fills the world.


(Inuit Song)



P.S.: dit artikel werd op korte tijd geschreven, er zijn nog veel belangrijke conclusies en neveneffecten die moeten behandeld worden om een compleet beeld te krijgen. Toch wou ik dit zo snel mogelijk op de site krijgen, wegens het belang van de informatie. Het zou al heel wat duidelijk moeten maken en een vertrekpunt vormen om zelf verder te denken.

Tuesday, January 5, 2010

En de winnaar van het afgelopen decennium is...






De grafieken hieronder spreken voor zich:









Iemand zal dit niet leuk vinden. En op de eerste handelsdag van dit jaar steeg het al opnieuw!